SiolNET. Novice Slovenija
2,75

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pečečnik ostal brez parcel ob Plečnikovem stadionu

2,75

termometer

Joc Pečečnik | Pečečnik je že napovedal, da se bo nad odločbo pritožil.  | Foto: Vid Ponikvar
Pečečnik je že napovedal, da se bo nad odločbo pritožil. Foto: Vid Ponikvar

Sodišče je v postopku ugotovitve skupnega pripadajočega zemljišča, ki so ga prebivalci naselja Fond začeli jeseni 2009, parcelo z vrtovi prisodilo naselju, je sporočila Karmen Stariha. To parcelo je Mestna občina Ljubljana (Mol) kot svoj delež vložila v projekt Bežigrajski športni park (BŠP). Na sklep na prvi stopnji je mogoča pritožba.

Kot je v imenu Koordinacijskega odbora stanovalcev Fondovih hiš sporočila Karmen Stariha, prebivalci odločitev sodišča pozdravljajo. Dodajajo, da so "takšen izid 12-letnega postopka pričakovali, saj je skladen z zakonom, do iste ugotovitve, namreč da parcela z vrtovi pripada naselju, pa sta prišla tudi oba sodna izvedenca, ki sta v preteklih letih v postopku po nalogu sodišča podala svoji mnenji".

Pečečnik: Odločba je nelogična 

Poslovnež Joc Pečečnik je v odzivu za STA zapisal, da so "nad odločbo vsekakor presenečeni. Mol, ki je parcelo vložila v družbo, in lastniki BŠP odločbo preučujemo in se bomo nanjo vsekakor pritožili, saj se nam ne zdi logična in pravno vzdržna," je zapisal. Dodal je, da bodo več informacij podali, ko odločbo preučijo.

Bežigrajski stadion Novice Janković bi od države 15 milijonov evrov za odkup Plečnikovega stadiona od Pečečnika #video

Stanovalci: Posebna dediščina z urbanimi vrtovi 

Fondovi vrtovi predstavljajo posebno krajinsko-arhitekturno dediščino Ljubljane in Slovenije, saj gre za edine znane urbane vrtove v Ljubljani, ki so bili predvideni že v gradbenem načrtu in jih prebivalci neprekinjeno obdelujejo že več kot 80 let. Koncept gradnje stanovanj s pripadajočimi vrtovi, kot v naselju Fond, se postavlja ob bok naprednim arhitekturnim rešitvam v številnih evropskih mestih od časa pred drugo svetovno vojno pa vse do danes, v sporočilu za javnost navaja Koordinacijski odbor stanovalcev Fondovih hiš.

Kot so še zapisali, je takšna arhitektura danes ponovno tudi v skladu z najnovejšimi trendi in najsodobnejšimi načeli trajnostnega razvoja ter samooskrbe v mestih. Kot zelena površina Fondovi vrtovi pomagajo blažiti tudi vročinske ekstreme, ki jih prinašajo podnebne spremembe. Po načrtih projekta BŠP bi to parcelo investitorji pozidali.

Od leta 2010 sta glede navedenega zemljišča pred Okrajnim sodiščem v Ljubljani potekala dva postopka. Karmen Stariha je pojasnila, da sta bila postopka nato združena in da se odločitev sodišča nanaša na vsa predlagana zemljišča v naselju. | Foto: Ana Kovač Od leta 2010 sta glede navedenega zemljišča pred Okrajnim sodiščem v Ljubljani potekala dva postopka. Karmen Stariha je pojasnila, da sta bila postopka nato združena in da se odločitev sodišča nanaša na vsa predlagana zemljišča v naselju. Foto: Ana Kovač

Plečnikov stadion za Bežigradom Posel danes Pečečnik upa, da bo MOP nadaljevalo izdajo gradbenega dovoljenja Novice Bežigrajski stadion: Pečečnik vztraja, napovedal je ovadbe in tožbe #video

Projekt BŠP, ki ga načrtuje poslovnež Joc Pečečnik, bi gradili po načrtih biroja GMP iz Berlina. Ti predvidevajo ohranitev in prenovo zgodovinskih elementov stadiona ter novogradnje – hotel, športno kliniko in trgovine ter niz stolpičev za poslovne prostore in bivanje.

Marca lani je ministrstvo za okolje in prostor MOP družbi BŠP zavrnilo izdajo gradbenega dovoljenja za projekt na območju Plečnikovega stadiona. Kot so pojasnili, so zavrnilno odločbo izdali, ker projekt ni skladen s predpisi s področja varstva kulturne dediščine. Vendar je bila, kot je novembra lani zapisal Jure Leben, nekdanji minister za okolje in prostor, ki je septembra 2019 prevzel vodenje projekta BŠP, vložena pritožba na upravno sodišče glede odločitve MOP v integralnem postopku.

Novembra lani je ljubljanski mestni svet za pet let podaljšal družbeno pogodbo za izvedbo projekta BŠP na območju Plečnikovega stadiona s Pečečnikovo družbo Elektronček in Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS). | Foto: Ana Kovač Novembra lani je ljubljanski mestni svet za pet let podaljšal družbeno pogodbo za izvedbo projekta BŠP na območju Plečnikovega stadiona s Pečečnikovo družbo Elektronček in Olimpijskim komitejem Slovenije (OKS). Foto: Ana Kovač

Novice Joc Pečečnik: Glede na vloženo delo sem še premalo bogat #video Plečnikov štadion Posel danes Pečečnik bo pojasnil, kaj bo naredil z bežigrajskim stadionom Bežigrajski športni park (BŠP) Novice Pečečnik ostal brez gradbenega dovoljenja za Plečnikov stadion Plečnikov stadion za Bežigradom Novice Pečečniku zavrnili načrt za Bežigrajski športni park
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin