Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 3. 2021,
11.28

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83

33

Natisni članek

ministrstvo za kulturo Plečnikov stadion Joc Pečečnik

Torek, 16. 3. 2021, 11.28

3 leta, 1 mesec

Pečečniku zavrnili načrt za Bežigrajski športni park

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,83

33

Plečnikov stadion za Bežigradom | Kako bo negativno kulturnovarstveno mnenje vplivalo na nadaljevanje postopka izdaje gradbenega dovoljenja, ni znano.  | Foto STA

Kako bo negativno kulturnovarstveno mnenje vplivalo na nadaljevanje postopka izdaje gradbenega dovoljenja, ni znano.

Foto: STA

Ministrstvo za kulturo je lani odpravilo pozitivno kulturnovarstveno mnenje za projekt Bežigrajski športni park (BŠP) na območju Plečnikovega stadiona. Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS) je februarja zato izdal novo mnenje, ki pa je sledilo ugotovitvam ministrstva in je tokrat negativno. 

Na ministrstvu za okolje in prostor so za projekt BŠP, ki ga načrtuje poslovnež Joc Pečečnik, prejeli negativno kulturnovarstveno mnenje tako ZVKDS kot ministrstva za kulturo, poroča časnik Dnevnik. 

Kako bo negativno kulturnovarstveno mnenje vplivalo na nadaljevanje postopka izdaje gradbenega dovoljenja, ki ga vodi omenjeno ministrstvo, tam niso želeli komentirati. Pojasnili so, da ker je postopek v teku, odločitve glede postopka upravni organ ne sme prejudicirati. 

Družba BŠP je zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja po integralnem postopku podala 20. decembra 2018 in jo nato maja 2019 dopolnila. Konec lanskega januarja pa je ZVKDS projektu BŠP ponovno izdal kulturnovarstveno soglasje, piše STA.

Projekt BŠP je sicer kulturnovarstveno soglasje že imel, a kot je tedaj za STA pojasnila Anja Markovič, ki pri projektu BŠP skrbi za odnose z javnostmi, so morali, ko so pri ministrstvu za okolje in prostor podali zahtevo za izdajo integralnega gradbenega dovoljenja za projekt, kulturnovarstveno soglasje pridobiti na novo. Na ZVKDS so maja lani za STA zapisali, da so pri izdaji soglasja upoštevali veljavne pravne akte.

Vendar pa je ministrstvo za kulturo avgusta lani kot nadzorstveni organ nad delom ZVKDS okoljsko ministrstvo z dopisom opozorilo, da je projekt BŠP neskladen z odlokom o razglasitvi Plečnikovih del v Ljubljani za državne spomenike.

Plečnikov stadion
Novice Plečnikov stadion na seznamu najbolj ogroženih primerov kulturne dediščine

Okoljsko ministrstvo je takrat po pisanju Dnevnika pojasnilo, da so izdano pozitivno mnenje ZVKDS dolžni upoštevati, razen če bi ga ministrstvo odpravilo kot nezakonito. Ministrstvo za kulturo je nato opravilo nadzor, v katerem je ugotovilo, da je pozitivno mnenje zavoda "nezakonito, saj je bilo izdano kljub temu, da projekt Bežigrajski športni park ni skladen z aktom o razglasitvi spomenika Ljubljana - stadion za Bežigradom". Septembra lani so na ministrstvu za kulturo izdali mnenje, s katerim so januarsko odločitev ZVKDS odpravili.

Ministrstvo je poudarilo, da sta v Pečečnikovih načrtih glorieta in pokrito stebrišče edina dela Plečnikovega stadiona, za katera se načrtuje obnova v smislu konservatorsko-restavratorskih del. Vsa preostala dela so izključno gradbena, bodisi kot odstranitev, novogradnja ali repliciranje obstoječih delov spomenika - odstranitev in izvedba replike. Ministrstvo je v omenjenem mnenju problematiziralo tudi načrtovano gradnjo v vplivnem območju spomenika. 

Štadion Bežigrad
Sportal Rešitev propadajoče bežigrajske sramote

Projekt BŠP nameravajo graditi po načrtih biroja GMP iz Berlina, ki je bil izbran na mednarodnem natečaju 2009. Ta predvideva ohranitev in prenovo zgodovinskih elementov stadiona ter novogradnje - hotel, športno kliniko in trgovine ter niz stolpičev za poslovne prostore in bivanje.

Nasprotniki projekta se zavzemajo za prenovo stadiona v njegovi izvirni obliki. Marca lani je mreža organizacij za zaščito kulturne dediščine Europa Nostra Plečnikov stadion tudi uvrstila na seznam sedmih najbolj ogroženih primerov evropske kulturne dediščine za leto 2020.
Plečnikov stadion za Bežigradom
Trendi Študenti arhitekture: Plečnikov stadion ne potrebuje "izboljšav", temveč premislek
Ne spreglejte