SiolNET. Novice Slovenija
2,64

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pahorjev urad se začasno seli v Vilo Podrožnik

2,64

termometer

Vila Podrožnik
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Predsednik Borut Pahor bo od danes do predvidoma konca avgusta svoje delo opravljal v protokolarnem objektu Vila Podrožnik, saj bo v tem času potekala prenova predsedniške palače. Ker ima palača status kulturnega spomenika, pri obnovitvenih delih sodeluje tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

plakat Novice Pahor o nacističnih plakatih: Še eno opozorilo več, da moramo biti pozorni

Obnova, ki sicer poteka že od junija lani, med drugim vključuje energetsko obnovo oken v vseh treh nadstropjih urada predsednika republike Boruta Pahorja. Kot pojasnjujejo v uradu, je sanacija oken povezana tudi z zavezo države za zmanjšanje energetske porabe, predvsem pa z zelo slabim stanjem oken.

Mestna občina Ljubljana (MOL) bo v istem času izvajala tudi prenovo Erjavčeve ceste, vključno z delom neposredno pred predsedniško palačo. Urejanje ceste se bo začelo v prvi polovici julija in bo potekalo do pozne jeseni. "Vsaj do konca avgusta bo tako zaprt vhod v palačo z Erjavčeve ceste in se bo uporabljal vhod z Gregorčičeve ulice, bistveno pa bosta omejena tudi prometna in parkirna ureditev pred predsedniško palačo," so sporočili iz urada.

Borut Pahor in svojci žrtev vojne za Slovenijo Novice Pahor sprejel svojce padlih in ranjenih v vojni za Slovenijo

Selitev ne bo pomenila dodatnih stroškov

Tako bo del urada predsednika republike, vključno s Pahorjem, svoje delo med obnovo opravljal v protokolarnem objektu Vila Podrožnik. Na uradu so zagotovili, da delna selitev v Vilo Podrožnik ne bo povzročila nobenih dodatnih stroškov.

"Z začasno selitvijo bo omogočeno nemoteno delo predsednika in njegovega urada, pri čemer bodo največje protokolarne aktivnosti še vedno v Kristalni dvorani predsedniške palače," so še pojasnili.

predsedniška palača Foto: STA

Predsedniška palača velja za enega lepših ljubljanskih objektov

Predsedniško palačo so začeli graditi leta 1897, dve leti po uničujočem ljubljanskem potresu. Projekt je izdelal inženir Rudolf Bauer, gradila pa jo je Kranjska stavbna družba.

Stavba je bila že v zasnovi namenjena predstavnikom državne oblasti. Tako je bil v njej do leta 1918 sedež avstroogrske oblasti dežele Kranjske, nato pa so bili v njej narodna vlada, ljubljanski župani, po drugi svetovni vojni pa izvršni svet slovenske skupščine in ustavno sodišče. Po letu 1975 se je v stavbo naselilo slovensko predsedstvo, od leta 1993 pa v njej domujeta predsednik republike, njegov urad in generalni sekretariat vlade.

Arhitektonska palača spada med lepše ljubljanske objekte, navajajo na spletni strani urada predsednika republike. Pročelje ob Prešernovi krasita sedeči figuri, ki pomenita moč in zakon, izdelal pa ju je dunajski kipar Josip Beyer. Urad predsednika v predsedniški palači krasi več del umetnostne zbirke v lasti vlade, za katero skrbi Narodna galerija.

Borut Pahor Novice Pahor ločevanje otrok migrantov v ZDA označil za nesprejemljivo

Vila Podrožnik je večini mimoidočih skrita, saj jo obdajajo park, visoka drevesa in zid, do nje pa vodi tlakovan dovoz, zaprt z velikimi kovanimi vrati. Velika je 1200 kvadratnih metrov, celotno posestvo pa obsega 3,7 hektarja. Tako kot v predsedniški palači je tudi v Vili Podrožnik veliko umetniških del.

košarkarji Borut Pahor Sportal Dragić in druščina prejela predsedniško odlikovanje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin