Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 2. 2021,
7.11

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,28

64

Natisni članek

stranke srečanje Tanja Fajon Janez Janša Janez Janša Borut Pahor

Sreda, 24. 2. 2021, 7.11

3 leta, 2 meseca

Pahor po srečanju zadovoljen. Janša: Težko rečem, da je bil pogovor uspešen. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,28

64

Predsednik republike Borut Pahor se je danes na Brdu pri Kranju sestal s predsedniki parlamentarnih strank. Pahor je s prvaki strank govoril predvsem o izhodu iz krize zaradi epidemije bolezni covid-19 in predsedovanju EU. Predsednik države je na novinarski konferenci sporočil, da se je s predsedniki strank dogovoril, da bosta s predsednikom vlade Janezom Janšo v prvi polovici marca na Brdu pri Kranju pripravila posvet politične in strokovne javnosti o iskanju skupnih stališč, ki zadevajo izhodno strategijo. Več predsednikov strank je menilo, da je bil današnji pogovor koristen, vendar pa bistvenega napredka pri zbližanju stališč in umiritvi političnih napetosti danes očitno niso dosegli.

Janez Janša
Novice Janša predsednikom strank poslal predlog sporazuma o sodelovanju

Predsednik republike Borut Pahor se je na Brdu pri Kranju na skupnem srečanju sestal z Janezom Janšo (SDS), Tanjo Fajon (SD), Zdravkom Počivalškom (SMC), Matejem Toninom (NSi), Karlom Erjavcem (DeSUS), Alenko Bratušek (SAB) in Zmagom Jelinčičem Plemenitim (SNS). Povabilo na srečanje sta zavrnila predsednik LMŠ Marjan Šarec in koordinator Levice Luka Mesec. Premier Janša je ob tem danes predsednikom parlamentarnih strank poslal predlog sporazuma o sodelovanju.

Pahor: Srečanje je izpolnilo moja pričakovanja

Predsednik države Borut Pahor je dejal, da je današnje srečanje izpolnilo njegova pričakovanja. "Glede na zastrupljenost političnega ozračja je bila razprava, ki se je zavlekla dlje, kot smo vsi načrtovali, kljub manj številnim dvostranskim srečanjem in pripravam na to srečanje, na visoki ravni politične kulture. Bila je vključujoča in spoštljiva ne glede na to, da je bila na trenutke zelo polemična. Žal mi je, da dve stranki nista prišli, ampak njuno odločitev spoštujem," je poudaril predsednik republike.

"Bilo je z vseh strani rečeno in zdi se mi pomembno, da je to neko skupno spoznanje, da sta zaupanje in sodelovanje dvosmerna cesta. Ni mogoče samo pričakovati od drugih, da ti bodo zaupali in da bodo razumeli tvoja stališča, tudi ti moraš biti pripravljen, da se potrudiš zaupati tistim, ki imajo drugačna politična stališča," je poudaril Pahor, ki je prepričan, da lahko Slovenija uspešno premaga epidemijo bolezni covid-19.

"Čeprav so bile v pogovoru tudi zamisli, da bi skupaj razmišljali o predčasnih volitvah in da je bil na mizi nov predlog sporazuma o sodelovanju ter da je bilo glede tega nekaj zadržkov, smo se dogovorili glede zelo pomembne stvari, in sicer da v prvi polovici marca pripravimo na Brdu pri Kranju posvet politične in strokovne javnosti, da bi prišli do nekaterih temeljnih stališč o izhodni strategiji," je dejal Pahor. Na posvet bodo povabljeni vsi prvaki parlamentarnih strank, vodje poslanskih skupin in strokovna javnost.

Karl Erjavec
Novice Erjavec: To smo se dogovorili s poslanci

Janša: Težko rečem, da je bil pogovor uspešen

Premier Janez Janša je menil, da je bil današnji pogovor koristen. "Težje rečem, da je bil uspešen, vendar pa pogovor nikoli ne škodi," je dejal Janša. Predsednik vlade je povedal, da je bilo odprtih veliko vprašanj in da upa, da so odgovorili na nekaj dilem. Koalicija je po njegovih besedah imela nekoliko večjo ambicijo o sodelovanju kot opozicija. Na podlagi današnjih odzivov iz opozicije Janša ne more sklepati, ali je možnost za sodelovanje danes kaj večja kot lansko leto.

"Dogovor, ki ga je že prej omenil predsednik države in je bil že prej dosežen, pa je, da v bližnji prihodnosti organiziramo sestanek, na katerega bomo povabili tudi tiste, ki so danes manjkali, torej vse vodje poslanskih skupin in oba poslanca narodnih manjšin, in na katerem bo vlada predstavila načrte izhodne strategije, hkrati pa bo to priložnost za vse, tudi za tiste v opoziciji, da postavijo stroki, ki je z vlado sodelovala na področju epidemije, katerakoli vprašanja za nazaj in za naprej," je povedal Janša.

Infekcijska klinika
Novice V torek potrdili 1.089 novih okužb #video

Fajonova: Naklonjenosti predčasnim volitvam ni

Na vprašanje, kakšen je položaj stranke DeSUS, je Janša odgovoril, da iz besed prvaka stranke Karla Erjavca sklepa, da DeSUS ni niti del vladne koalicije niti del koalicije KUL: "Kaj bo to v praksi pomenilo, bomo poskušali razjasniti v prihodnosti." Predsednica SD Tanja Fajon je na novinarski konferenci medtem povedala, da je današnje srečanje izkoristila za to, da pove, kakšne napake dela aktualna vlada. "Opozorila sem na vse težave, zlasti ko gre za nezaupanje pri ljudeh, ki ga ustvarja politika," je dejala Fajonova.

"Naklonjenosti temu predlogu ni, verjamem pa, da bi bil to izhod za neko resetiranje v državi," je glede možnosti predčasnih volitev dejala predsednica SD Tanja Fajon. | Foto: STA , "Naklonjenosti temu predlogu ni, verjamem pa, da bi bil to izhod za neko resetiranje v državi," je glede možnosti predčasnih volitev dejala predsednica SD Tanja Fajon. Foto: STA ,

Predsednikom strank je Fajonova povedala, da bi najboljšo pot iz aktualnih razmer predstavljale predčasne volitve. "Govorili smo o tem, zavedam se, da je ta možnost izključno v rokah predsednika vlade. Naklonjenosti temu predlogu ni, verjamem pa, da bi bil to izhod za neko resetiranje v državi." Dodala je, da partnerstva o sodelovanju z vladno koalicijo ne namerava podpisati, dokler se ne zgodijo nekatere spremembe s strani predsednika vlade.

Janez Poklukar
Novice Janez Poklukar postal novi minister za zdravje #video

Počivalšek opozoril na radikalni razdor in celo sovraštvo med strankami

Prvak SMC Zdravko Počivalšek je dejal, da v stranki podpirajo dialog in sodelovanje. "Največja težava slovenskega političnega prostora sta radikalni razkol ter celo sovraštvo med posameznimi političnimi strankami, zato radi vidimo, da se pojavijo takšne pozitivne spodbude. Seveda pa ne bomo prišli naprej, če bomo zadeve gradili na preteklosti ter če bomo pri konsenzualnih zadevah iskali razloge, kdo je lani kaj naredil prav in kaj narobe," je menil Počivalšek.

Predsednik NSi Matej Tonin je dejal, da je bil sestanek koristen in da lahko pomembno pripomore k umirjanju strasti. "Dokazal je, da smo kljub številnim razlikam in težkim besedam, ki so bile izrečene v preteklosti, sposobni sedeti za isto mizo in se pogovarjati o ključnih dilemah za Slovenijo. Naše razlike so velike, živimo pa v isti državi in vsi imamo svojo odgovornost, da naša skupna domovina napreduje," je povedal Tonin.

Cepljenje covid-19
Novice Kako uspešna je pri cepljenju Slovenija?

Bratuškova: Ne verjamemo v iskrenost ponujene roke

Predsednica SAB Alenka Bratušek je po skupnem sestanku dejala, da se je v politiki treba pogovarjati. "Dokler bo samo en odstotek možnosti, da takšni sestanki pomenijo korak v pravo smer, bom sama dala sto odstotkov od sebe, da bi bili tudi uspešni. V iskrenost ponujene roke predsednika vlade v stranki SAB ne verjamemo," je dejala Bratuškova in dodala, da so v SAB prepričani, da je to roka s figo v žepu.

Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je na drugi strani dejal, da je bil današnji sestanek namenjen temu, da bi vsa opozicija podpisala sporazum o skupnem delu in delovanju Slovenije v isti smeri. "Glede na to, da vse ostale opozicijske stranke razen SNS niso želele sodelovati pri tem sporazumu, se človeku poraja vprašanje, ali morda preostala opozicija ne deluje v nasprotju z željami države in pravzaprav ruši to državo, njeno integriteto in prihodnost," je menil Jelinčič.

Ne spreglejte