SiolNET. Novice Slovenija
2,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janez Poklukar postal novi minister za zdravje #video

2,52

termometer

Poslanci so na današnji seji državnega zbora s 50 glasovi za in 31 proti potrdili novega ministra za zdravje. To je postal Janez Poklukar, ki je pred tem vodil ljubljanski UKC. 42-letni zdravnik, ki je že prisegel pred državnim zborom, je s tem postal 18. minister za zdravje doslej in tretji zdravstveni minister v tej vladi. Z delom na ministrstvu začenja v sredo.

Janez Poklukar Novice Usoda Poklukarja bo znana v torek

Na današnjem glasovanju v državnem zboru so štirje poslanci DeSUS Ivan HršakFranc Jurša, Branko Simonovič in Robert Polnar, ki ni član stranke, podprli imenovanje Janeza Poklukarja za ministra za zdravje. Poslanec DeSUS Jurij Lep je bil vzdržan.

Poklukarjevo kandidaturo so prav tako podprli v SDS, SMC, NSi in SNS, pa tudi poslanca narodnih skupnosti. Proti so glasovali v LMŠ, SD in Levici. V SAB so se glasovanja vzdržali.

Za zdravstvo je treba nameniti več denarja

V nagovoru po imenovanju in zaprisegi je novi minister za zdravje ponovil, da bi bil danes raje v ambulanti, a verjame, da lahko na mestu ministra naredi več za zdravje ljudi. "Verjamem, da je pred nami ključen trenutek za spremembe v zdravstvu. Skupaj in poenoteni v skupnem cilju lahko dosežemo tisto, kar v zdravstvu že dolgo čakamo. Naši pacienti, zaposleni in vsi Slovenci si to zaslužimo," je povedal. Vse v DZ je povabil h konstruktivnemu dialogu in sodelovanju.

Med prednostne naloge Poklukar uvršča spopad z epidemijo in izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev. Med prednostne naloge Poklukar uvršča spopad z epidemijo in izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev. Foto: Matej Grah

Med prednostne naloge na ministrskem mestu Poklukar sicer uvršča spopad z epidemijo in izboljšanje dostopnosti do zdravstvenih storitev. Poklukar je prejšnji teden v predstavitvi svoje vizije zdravstva pred parlamentarnim odborom poudaril, da je cilj univerzalno, široko dostopno javno zdravstvo. Izpostavil je potrebo po krepitvi primarne zdravstvene ravni, zlasti dela zdravstvenih domov, ter jasni ločitvi dela v javnem in zasebnem zdravstvu.

Za zdravstvo je po njegovih besedah treba nameniti več denarja, vire financiranja pa razpršiti. Zavzema se za jasno opredelitev košarice pravic iz osnovnega zavarovanja ter za preoblikovanje dopolnilnega zavarovanja. Po njegovem mnenju je ključno urediti dolgotrajno oskrbo, piše STA.

Janez Poklukar, Aleš Šabeder, Samo Fakin in Tomaž Gantar Novice Hitre menjave: v manj kot treh letih trije ministri, prihaja še četrti

UKC Ljubljana ostaja brez generalnega direktorja

Poklukar na položaj zdravstvenega ministra ne stopa v začetku mandata, pač pa dobro leto pred rednimi parlamentarnimi volitvami, zato vsi njegovi načrti najbrž niso uresničljivi v tako kratkem času. A glede tega je prejšnji teden za STA dejal: "Nikoli ne reci nikoli. Delali bomo v tej luči, vemo, da na nekatere reformne zakone čakamo že leta, celo desetletja. To je cilj. Za katerega bo največja pripravljenost, bomo ocenili v naslednjih dneh in potem šli korak za korakom."

Premier Janez Janša je novega ministra iskal po odstopu Tomaža Gantarja. Premier Janez Janša je novega ministra iskal po odstopu Tomaža Gantarja. Foto: Matej Grah

Na ministrstvu bosta očitno vsaj zaenkrat na svojem položaju ostali trenutni državni sekretarki - mandat državnih sekretarjev je namreč vezan na ministra - Alenka Forte in Marija Magajne. Prejšnji teden je po zaslišanju v DZ za STA Poklukar pojasnil, da se bo po prihodu na ministrstvo sestal z zaposlenimi in jim dal možnost, da se izkažejo na svojih položajih.

Premier Janez Janša je novega ministra iskal po odstopu Tomaža Gantarja, ki je sledil izstopu DeSUS iz koalicije. V vmesnem času je ministrstvo vodil Janša sam. S Poklukarjevim imenovanjem za zdravstvenega ministra tako največja bolnišnica v državi ostaja brez generalnega direktorja, začasno naj bi v. d. direktorja postal Jože Golobič, dosedanji predsednik sveta UKC. Svet UKC bo o tem odločal v sredo, poroča STA.

Kdo je 42-letni zdravnik? 
Menedžersko se je Poklukar sprva uril v jeseniški bolnišnici, katere vodenje je prevzel pri 35 letih in v globokih rdečih številkah. A pod njegovim vodstvom je bolnišnica kot prva v državi uspešno zaključila program sanacije poslovanja. V Poklukarjevem času so zgradili tudi urgentni center, pri čemer je med gradnjo delo urgentnega centra nemoteno potekalo v vojaški poljski bolnišnici.

Imenovanje Poklukarja za ministra Foto: Matej Grah
Po petih letih vodenja gorenjske bolnišnice je prišel na vrh največje bolnišnice v državi, Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer je zamenjal Aleša Šabedra, ki je tedaj prevzel vodenje ministrstva za zdravje. Slabega pol leta po začetku vodenja UKC se je začela epidemija covid-19, v tem času so v UKC uspeli izvesti nekaj investicijskih projektov, zlasti v luči potreb po obravnavi covidnih bolnikov.

Večjih grehov v njegovi karieri ni zaslediti. 42-letni Poklukar je sicer zdravnik internist. Poleg svojega osnovnega poklica se je odločil še za študij dentalne medicine, a ga je ob rednem delu in petih otrocih obesil na klin, saj pravi, da se v svojem delovanju stoodstotno osredotoča na tisto, kar počne. Zagotavlja, da ni član nobene stranke, in čeprav bi raje opravljal delo zdravnika, verjame, da lahko kot minister naredi več za ljudi. (STA)
Janez Poklukar Novice Zelena luč odbora kandidatu za ministra za zdravje

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin