SiolNET. Novice Slovenija
1,34

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novi ukrepi: od danes strožji ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa

1,34

termometer

Ljubljana_maske
Po novem bo država iz proračuna spet zagotavljala sredstva za hitre antigenske teste in teste za samotestiranje, ko so ti potrebni za izpolnjevanje pogoja testiranosti na delovnem mestu ali v šolah in na fakultetah. Foto: Ana Kovač

V skladu z najnovejšim vladnim odlokom so od danes v veljavi številni strožji ukrepi, namenjeni zajezitvi širjenja novega koronavirusa. Ti zajemajo znižanje starostne meje za izpolnjevanje pogoja PCT na 12 let, omejitev obratovalnega časa gostinskih lokalov, prepoved zbiranja izven družinskega kroga ter obvezno uporabo zaščitnih mask v zaprtih prostorih.

Vlada je na petkovi seji sprejela odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z novim koronavirusom, ki je bil v soboto objavljen v uradnem listu, v veljavo pa stopi danes.

Pogoj PCT za starejše od 12 let

Odlok med drugim določa, da je izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni in testirani) obvezno za starejše od 12 let, pri čemer mora oseba poleg dokazila PCT pokazati tudi veljavni osebni dokument.

potniki meja ZDA Novice ZDA odpirajo meje za cepljene potnike iz tujine

Prepoved zbiranj in javnih prireditev

Zbiranje ljudi je začasno prepovedano, dovoljeno pa je le skupini oseb, ko gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Začasno pa so prepovedane vse javne prireditve in javni shodi, slavja, praznovanja ter poročne slovesnosti.

Javne kulturne in športne prireditve so dovoljene le v zaprtih javnih prostorih s fiksnimi sedišči ob uporabi zaščitnih mask, pri čemer mora biti med uporabniki eno sedišče prosto, udeleženci pa morajo izpolnjevati pogoj PCT.

ukc Infekcijska klinika Novice Poklukar imenoval skupino, ki bo dnevno koordinirala razmere v zdravstvu

Zadoščajo le kirurške maske ali maske tipa FFP2

Pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih je po novem obvezna uporaba zaščitne kirurške maske ali maske tipa FFP2.

Janez Poklukar Novice Minister prosi za pomoč: "V bolnišnicah potrebujemo dijake in študente"

V tistih trgovinah, kjer pogoj PCT ni potreben, pa bo treba za vsakega obiskovalca zagotoviti najmanj deset kvadratnih metrov površin.

Zaprti nočni klubi, v gostinstvu strežba le za mizo

Pri izvajanju gostinskih dejavnosti je dovoljena le strežba za mizo med 5. in 22. uro. Obratovanje diskotek in nočnih klubov ni dovoljeno.

Cepljenje otrok. Novice V Italiji decembra predvideno cepljenje mlajših otrok proti covid-19

Po novem bo država iz proračuna spet zagotavljala sredstva za hitre antigenske teste in teste za samotestiranje, ko so ti potrebni za izpolnjevanje pogoja testiranosti na delovnem mestu ali v šolah in na fakultetah.

V bolnišnicah skoraj 800 covidnih bolnikov

Epidemija se v Sloveniji sicer še vedno ne umirja. V soboto so tako potrdili 2.313 novih okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov PCR je bil več kot 40-odstoten. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je dvignilo na 2.858. V bolnišnicah se zdravi skoraj 800 covidnih bolnikov.

Nemčija koronavirus Novice Na Bavarskem strožji ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni covid-19

Ministrstvo za zdravje se je medtem zaradi izjemno zahtevnih razmer v zdravstvu odločilo za operativno vzpostavitev vsakodnevne koordinacije vseh deležnikov. Minister za zdravje Janez Poklukar je tako imenoval koordinatorje za posamezna področja, ki bodo dnevno komunicirali z izvajalci in koordinirali prerazporejanja kadra ter opreme. S sestanki začnejo danes.

Covid-19. Koronavirus. Zdravstveni delavci. Novice Novi podatki: toliko okužb so potrdili v petek

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin