Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 11. 2021,
9.39

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,39

48

Natisni članek

PCT Mateja Logar Milan Krek Janez Poklukar cepivo Slovenija COVID-19 Koronavirus

Sobota, 6. 11. 2021, 9.39

2 leti, 5 mesecev

Novi podatki: toliko okužb so potrdili v petek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,39

48

Covid-19. Koronavirus. Zdravstveni delavci. | Razmere v bolnišnicah so alarmantne. | Foto STA

Razmere v bolnišnicah so alarmantne.

Foto: STA

V petek so v Sloveniji ob 9.609 opravljenih PCR-testih potrdili 3.662 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov znaša 38,1 odstotka in je še višji kot dan pred tem, ko je znašal 37,9 odstotka. Najmlajši bolnik, ki potrebuje intenzivno zdravljenje, je star 23 let, najmlajši bolnik na navadnem oddelku pa je star manj kot leto dni. Včeraj je zaradi koronavirusne bolezni umrlo 14 ljudi. 

Za primerjavo: prejšnji petek je bilo ob opravljenih 7.604 PCR-testih potrjenih 2.985 novih okužb. Delež pozitivnih testov je takrat znašal 39,3 odstotka. 

Slovenske bolnišnice so na robu svojih zmogljivosti, stanje je alarmantno. V bolnišnicah se zdravi 748 bolnikov (13 manj kot dan prej), od teh jih 175 (dva manj kot dan prej) potrebuje intenzivno oskrbo, kažejo podatki vlade. Najmlajši bolnik na intenzivni negi je star 23 let, najmlajši bolnik na navadnem oddelku pa je star manj kot leto dni.

Včeraj je umrlo 14 covidnih bolnikov. Od začetka epidemije je bolj s koronavirusno boleznijo izgubilo 4.820 ljudi. 

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi 35.216 aktivnih primerov okužb. Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov se je dvignilo na 2.766, kar je 95 več kot dan prej. Štirinajstdnevno povprečje potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev pa je 1.669 oziroma 66 več kot dan prej.

V petek so opravili tudi 31.544 antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 1.194.602 ljudi oz. 57 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 67 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 77 odstotkov.

Z vsemi odmerki pa je cepljenih 1.124.168 oz. 53 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 18 let jih je cepljenih 63 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 74 odstotkov.

V četrtek so opravili 9.961 PCR-testov in potrdili 3.771 primerov okužbe, kar je največ od vseh držav v Evropi, če primerjamo število novih okužb z velikostjo prebivalstva posamezne države. 

Triglav Aljažev stolp Peter Markič
Novice Slovenija na vrhu EU glede števila novih okužb

S ponedeljkom v veljavo vstopajo novi ukrepi

Vlada je na včerajšnji seji sprejela strožji režim upoštevanja PCT pri vseh dejavnostih, določila maksimalno ceno HAGT-testa, ki znaša sedem evrov in samotestov, katerih cena je 2,5 evra, ter sprejela delo od doma, kjer je mogoče, medicinske sestre pa bodo dobile višje plače. 

Pogoj PCT je izpolnjen, če se oseba izkaže z veljavnim osebnim dokumentom in razpolaga z enim od dokazil (preboleli, cepljeni, testirani). Hkrati so spremenili starostno mejo za izjeme od pogoja PCT: po novem bo obvezen za starejše od 12 let (prej 15 let). Izjema velja za vse, ki prihajajo na cepljenje, tako za gripo kot sars-cov2 in za vse, ki prihajajo na testiranje na okužbo z novim koronavirusom, je nove odločitve vlade pojasnil minister Janez Poklukar.

Šole ostajajo odprte, a po novem s 15. novembrom učenci in dijaki pričnejo s samotestiranjem v šolah trikrat tedensko. Vsakomur pripada 15 testov na mesečni ravni. 

janez poklukar
Novice Strožji režim PCT, prepoved zbiranja, testiranje učencev in dijakov v šolah
Cepljenje in testiranje
Novice Izjemno zanimanje za cepljenje, ponekod začasno zmanjkalo cepiva
Avstrija covid-19
Novice Avstrija zaostruje: od ponedeljka pravilo PC
Ne spreglejte