SiolNET. Novice Svet
4,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Avstrija zaostruje: od ponedeljka pravilo PC

4,06

termometer

Avstrija covid-19
Največ novih okužb so z 2461 primeri potrdili v Zgornji Avstriji, sledita Spodnja Avstrija (1841) in Dunaj (1298). Foto: Reuters

V Avstriji so zaradi skokovitega povečanja novih okužb z novim koronavirusom zaostrili protikoronske ukrepe. Od ponedeljka bo tako za večino področij javnega življenja veljalo pravilo PC (prebolevnik ali cepljenj proti covidu-19), so se nocoj dogovorili avstrijska vlada in deželni glavarji posameznih zveznih dežel.

Pravilo PC bo tako poslej v Avstriji veljalo za hotele, gostinske lokale, kulturne in športne ustanove, storitveno dejavnost in za prireditve z več kot 25 osebami. Na delovnem mestu bo kot alternativa v veljavi še ustrezen negativni test na okužbo z novim koronavirusom, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijski kancler Alexander Schallenber je razmere v Avstriji označil za resne. Vajeti za necepljene je potrebno po njegovih besedah bolj zategniti, sploh v luči božičnih praznikov in zimske turistične sezone. "V avtomobilu uporabljamo varnostni pas, cepljenje je varnostni pas v pandemiji," je dejal.

Avstrija. Bolnišnica. Novice V Avstriji več kot 9.000 novih okužb, na Islandiji znova obvezne maske

Avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein je po srečanju dejal, da so odločitev za zaostritev ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom sprejeli skoraj soglasno. Dežela Gradiščanske je sicer že pred srečanjem sporočila, da zaostritvi zaradi visokega deleža cepljenih proti covidu-19 nasprotuje.

V prehodnem obdobju štirih tednov bo za tiste, ki so prejeli prvi odmerek cepiva proti covidu-19, veljalo, da so pogoj cepljen izpolnili, če bodo hkrati predložili negativni PCR test na okužbo z novim koronavirusom, na spletni strani poroča avstrijski časnik Kronen Zeitung

Poenotili tudi pravilo nošnje mask 

Na Dunaju so nocoj na celotni ravni države tudi poenotili pravilo zaščitnih mask, maske vrste ffp2 bodo poslej obvezne v vseh trgovinah, muzejih in knjižnicah. Veljavnost digitalnih potrdil so z leta dni skrajšali na devet mesecev po drugem odmerku, s čimer naj bi prebivalce vzpodbudili k odločitvi za poživitveni odmerek cepiva.

Vsi, ki so se doslej proti covidu-19 cepili s cepivom proizvajalca Johnson & Johnsom, za katerega zadostuje en odmerek, bodo od 3. januarja prihodnje leto za veljavno digitalno potrdilo potrebovali še poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19.

V Avstriji so danes potrdili 9388 novih okužb z novim koronavirusom, s čimer so skoraj podrli dosedanji rekord iz lanskega novembra, ko so v 24 urah potrdili 9586 okužb. V zadnjem dnevu je umrlo še 32 covidnih bolnikov. Povečuje se tudi pritisk na bolnišnice.

V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 1831 covidnih bolnikov, kar je pet več kot dan prej. Na intenzivni negi je 356 ljudi, kar je štiri več kot v četrtek, v primerjavi s prejšnjim tednom pa jih je 76 več.

Avstrija koronavirus Novice Tudi v Avstriji se zaradi vse več okuženih povečuje pritisk na bolnišnice Jens Spahn Novice Porast okužb v Nemčiji in Avstriji: pandemija je vse prej kot končana Avstrija koronavirus Novice V Avstriji število okužb še naprej narašča Avstrija covid-19 Novice V Avstriji strožja pravila za necepljene, v Rusiji podaljšali počitnice Avstrija. Bolnišnica. Novice V Avstriji največ okužb po novembru lani

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin