Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 11. 2021,
12.20

Osveženo pred

2 leti, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

2

Natisni članek

cepivo Grčija Bavarska Nemčija PCT ukrepi COVID-19 Koronavirus

Nedelja, 7. 11. 2021, 12.20

2 leti, 5 mesecev

Na Bavarskem strožji ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni covid-19

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

2

Nemčija koronavirus | Število okužb na Bavarskem hitro narašča. | Foto Reuters

Število okužb na Bavarskem hitro narašča.

Foto: Reuters

V nemški zvezni deželi Bavarska so danes stopili v veljavo strožji ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni covid-19, saj število okuženih raste in s tem tudi zasedenost intenzivnih postelj v bolnišnicah. Hitri antigenski testi na okužbo z novim koronavirusom niso več dovolj za dostop do javnih prostorov.

V skladu z najnovejšimi predpisi imajo dostop do notranjih javnih prostorov, kot so na primer restavracije, le osebe, ki so bile cepljene proti covid-19, ki so to bolezen prebolele ali ki imajo negativen test PCR. V večini primerov je obvezna uporaba zaščitnih mask FFP2, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V delih Bavarske, kjer sta število okužb in zasedenost bolnišnic še posebej kritična, veljajo še strožji ukrepi. Omenjena zvezna dežela je sicer po povprečju novih okužb na tretjem mestu v državi, za Saško in Turingijo.

V Nemčiji je sedemdnevno povprečje novih potrjenih primerov novega koronavirusa na sto tisoč prebivalcev po podatkih Inštituta Roberta Kocha v soboto zjutraj znašalo 183,7. V Saški je bilo to število 415,8, v Turingiji 406 in na Bavarskem 284.

A število okužb na Bavarskem hitro narašča, za zaostritev ukrepov pa je bilo po navedbah ključno stanje v intenzivnih enotah v bolnišnicah. V soboto so v njih zdravili 552 bolnikov s covid-19.

Jens Spahn
Novice Porast okužb v Nemčiji in Avstriji: pandemija je vse prej kot končana

V Grčiji po zaostritvi ukrepov okrepitev cepljenja proti covid-19

V Grčiji se je število cepljenj proti covid-19 okrepilo, odkar je vlada zaradi naraščanja števila okužb naznanila odločitev o zaostritvi ukrepov za necepljene prebivalce. V prvem tednu novembra se je cepilo več kot 40 tisoč ljudi, v zadnjem tednu oktobra pa medtem približno 25 tisoč.

Strog nadzor nad ukrepi

V Grčiji lahko od sobote necepljeni v javna poslopja vstopajo le, če predložijo negativni test na novi koronavirus. Izjema so supermarketi in lekarne. Poleg tega morajo zaposleni v javnem in zasebnem sektorju, ki niso cepljeni, dvakrat tedensko opraviti test na novi koronavirus na lastne stroške.

Ukrepe oblasti strogo nadzirajo. Vlada je za to zadolžila približno 800 dodatnih policistov. Po podatkih policije so samo v soboto po vsej državi izvedli okoli 85 tisoč kontrol – izdali so več sto kazni, več gostinskih obratov so začasno zaprli. Necepljene goste oziroma stranke brez negativnega testa je doletela kazen v višini 300 evrov.

Hrvaška
Novice Hrvaška: potrdili čez sedem tisoč okužb, umrlo 50 covidnih bolnikov
Hrvaška koronavirus
Novice Nov črn rekord: Hrvati kmalu uvajajo pogoj PC?
Ne spreglejte