Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 8. 2021,
9.41

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,99

44

Natisni članek

NIJZ cepljenje cepivo Slovenija Koronavirus

Torek, 31. 8. 2021, 9.41

2 leti, 7 mesecev

Novi podatki: potrdili so 538 okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,99

44

Koronavirus testiranje | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

V Sloveniji so v ponedeljek opravili 2.916 PCR-testov na novi koronavirus in ob tem potrdili 538 okužb. Delež pozitivnih testov znaša 18,4 odstotka in je precej višji kot dan pred tem, ko je znašal 16,1 odstotka. Ponovno smo zabeležili velik skok okužb. Včeraj je zaradi koronavirusne bolezni umrla ena oseba. 

Podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) kažejo, da je v državi trenutno aktivnih 5.374 primerov okužbe, kar je 218 več kot dan prej. Včeraj so opravili tudi 33.796 hitrih antigenskih testov (HAGT), ki pa jih dodatno preverjajo z zanesljivejšimi PCR-testi.

Po 14-dnevni pojavnosti na sto tisoč prebivalcev je Slovenija od sobote v rdeči fazi epidemije. Ta po podatkih NIJZ trenutno znaša 252, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov pa je naraslo na 431.

Podatki 31.8 | Foto: NIJZ Foto: NIJZ

V nedeljo so ob 887 opravljenih PCR-testih potrdili 143 okužb. Včeraj so ponovno zabeležili velik skok okužb, ko je delež pozitivnih testov znašal 18,4 odstotka. Pred tednom dni so potrdili 476 primerov okužbe, včeraj pa že 538.

Zasedenih več bolnišničnih postelj

Število okuženih vztrajno raste, prav tako se polnijo bolnišnične kapacitete. V zadnjem tednu se je število hospitaliziranih bolnikov z boleznijo covid-19 podvojilo. V bolnišnicah se pripravljajo na najhujše. V njih se po podatkih sledilnika za covid-19 zdravi 146 ljudi oziroma pet več kot včeraj. 30 bolnikov potrebuje intenzivno oskrbo. Včeraj je zaradi koronavirusne bolezni umrla ena oseba. Od začetka epidemije je boj s covidom izgubilo že 4.450 ljudi. 

V tednu med 16. in 22. avgustom je bilo med 40 hospitaliziranimi osebami sedem cepljenih proti covid-19. 

V Sloveniji je z enim odmerkom cepljenih 989.393 oseb, kar predstavlja 47 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 56 odstotkov, med starejšimi od 50 pa 69 odstotkov.

Polno cepljenih pa je 902.437 oz. 43 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z polno cepljenih 51 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 64 odstotkov.

bolnišnica, pacient, zdravnik
Novice UKC Ljubljana opozarja: 30-letni učitelj ni želel v bolnišnico, umrl za posledicami covid-19

Različica delta v 99,4 odstotka analiziranih vzorcev NLZOH

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so v sodelovanju z Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana v vzorcih v obdobju od 16. do 22. avgusta med 648 analiziranimi vzorci potrdili 644 primerov različice delta, kar predstavlja 99,4 odstotka vseh analiziranih vzorcev. V tem obdobju so potrdili tudi en primer različice alfa. Preostalih dveh različic beta in gama, ki imata status različic posebnega pomena, pa tokrat niso potrdili.

Največ primerov različice delta so v tem obdobju potrdili v Podravju (203), sledijo savinjska in obalnokraška (91), gorenjska (87) in jugovzhodna regija (58). Najmanj primerov različice delta so potrdili v primorskonotranjski (7), goriški (3) in zasavski regiji (1). 

Tatjana Lejko Zupanc
Novice Lejko Zupanc: Slabe napovedi so se uresničile #video

Strokovna skupina o novih ukrepih. Namesto semaforja šest faz?

Strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar je včeraj razpravljala o predlogih novega semaforja ukrepov za obvladovanje epidemije covid-19. Pričakuje se, da bo glavno merilo zasedenost bolniških postelj, semafor pa naj bi vključeval tudi pogoj PCT.

Že prejšnji teden je Logarjeva povedala, da bo eno glavnih meril semaforja zasedenost bolniških postelj. S 40-odstotno precepljenostjo po besedah Logarjeve število okužb ni več tako pomembno. Če bo število okužb raslo, naj bi strokovna skupina predlagala razširitev pogoja PCT ter pogostejše testiranje. Poleg tega bi predlagala bodisi omejitev števila strank v trgovinah in storitveni dejavnosti bodisi obvezen pogoj PCT za stranke. Ta pa naj ne bi veljal za obisk živilskih trgovin.

Po enem od predlogov se semafor sicer ne bi več delil na barve, temveč na šest faz. V nobeni naj ne bi bilo predvideno zapiranje šol, policijska ura ali omejitev gibanja na občine. O novih ukrepih bo več znanega v drugi polovici tedna.

Zdravniki v UKC Ljubljana
Novice Zdravniki v slovenskih bolnišnicah okoli 90-odstotno precepljeni proti covid-19

Ne spreglejte