SiolNET. Novice Slovenija
1,61

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nove sprostitve ukrepov: brez omejitev v lokalih in trgovinah, bolj sproščeno tudi v kulturi #video

1,61

termometer

Vlada je zaradi umirjanja epidemiološke situacije v Sloveniji še dodatno sprostila opravljanje dejavnosti. V trgovinah odslej ni več omejitev števila kupcev, igralnice lahko delujejo v celoti, na kongresih so lahko zasedena vsa sedišča. Sproščajo se omejitve v gostinskih lokalih in omejitve na področju kulture.

V poslovnih prostorih oziroma trgovski centrih od danes ni več treba zagotavljati deset kvadratnih metrov na posamezno stranko, v gostinskih lokalih se odpravlja obveznost zagotavljanja trimetrske razdalje med mizami, prav tako ni več treba nositi maske v notranjosti.

Z novim odlokom, ki velja do 11. julija, razpoložljiva igralna mesta niso več omejena, prav tako se pri opravljanju kongresne dejavnosti lahko zasedejo vsa razpoložljiva sedišča.

Obratovalni čas nočnih klubov in diskotek je medtem še vedno omejen od pete ure zjutraj do polnoči.

Tedensko testiranje za zaposlene ponekod še nujno 

Zaposleni v dejavnosti storitve higienske nege, kot so frizerski saloni, kozmetične ter ostale dejavnosti salonov za nego telesa, pedikura, manikura ter v nezdravstvenih svetovalnih in terapevtskih storitvah, storitvah strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja, kot so inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice, pa tudi zaposleni v igralnicah, igralnih salonih in pri prirejanju posebnih iger na srečo, sejemskih in kongresnih dejavnosti, gostinskih dejavnosti, nastanitvenih storitvah ter storitvah nočnih klubov in diskotek morajo imeti še vedno tedensko testiranje s hitrimi antigenskimi testi ali testi PCR.

Olimpija Navijač Sportal Pri športni vadbi ni več koronskih omejitev, sproščanje tudi za gledalce

V notranjost le z dokazilom  

V igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v nočnih klubih in diskotekah ter v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost ali gostinska dejavnost, so lahko samo potrošniki, ki imajo dokazilo o negativnem testu PCR ali hitrem antigenskem testu, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.

Gostinci morajo še naprej zagotavljati razkuževanje rok za goste pred vstopom in ob izstopu v prostor ter redno razkuževanje miz pred menjavo gostov za mizo, ob tem pa upoštevati higienska priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Tudi trgovci in ponudniki storitev morajo še naprej zagotoviti razkuževanje rok za stranke pred vstopom in ob izstopu iz prostorov, redno prezračevati ali poskrbeti za ustrezno ventilacijo prostorov, zagotavljati minimalni možni stik s potrošniki v skladu s sprejetimi navodili NIJZ, uporabljati morajo tudi zaščitne maske.

Odprava omejitev v kulturi

Od danes se sproščajo tudi omejitve na področju kulture. Pri knjižnicah, arhivih, muzejih in galerijah so po novem odpravljene omejitve glede dovoljenega števila obiskovalcev, morajo pa se še naprej upoštevati splošni higienski ukrepi, vključno z uporabo zaščitnih mask in omejitvijo najmanj enega metra medosebne razdalje med uporabniki. To velja tudi za oglede kulturne dediščine na ograjenih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino.

Uporaba zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah tako na prostem kot v zaprtih prostorih ni več obvezna ne za obiskovalce ne za nastopajoče. Prav tako ni več omejitev glede deleža zasedenosti fiksnih sedišč oz. razdalje med sedišči. Morajo pa nastopajoči na javni kulturni prireditvi in njeni obiskovalci opraviti testiranje na covid-19 oziroma izpolnjevati PCT-pogoj.

Lokali Novice Izteka se ukrep povračila nadomestila plače zaradi začasnega čakanja na delo. Kako je z drugimi ukrepi? Portugalska, koronavirus Novice Islandija ukinja omejitve, Sydney jih krepi, slabo tudi v Rusiji in na Portugalskem italija Novice Dobra novica za sosede: nekateri ukrepi se ukinjajo za vse Izrael, cepljenje Novice Izbruh nove različice koronavirusa, več kot sto okuženih dnevno

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin