SiolNET. Novice Slovenija
8,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Delež novih okužb spet zelo visok, za zdravljenje na voljo pet zdravil #video

8,55

termometer

V petek so v Sloveniji po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje ob 14.650 opravljenih PCR-testih potrdili 9.945 okužb z novim koronavirusom. To je 2.348 okužb več kot pred tednom dni, ko so v državi potrdili 7.597 okužb. Delež pozitivnih testov znaša še malenkost več kot dan pred tem in je 67,9-odstoten. 

V državi je 101.960 aktivnih primerov okužbe, še kažejo podatki NIJZ. V petek so opravili še 107.468 hitrih testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida praviloma preverijo še s PCR-testiranjem.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 8.825, štirinajstdnevno povprečje potrjenih okužb pa je 4.827 na sto tisoč prebivalcev. 

V bolnišnicah zdravijo 601 covidnega bolnika, med njimi jih 136 potrebuje intenzivno zdravljenje. Umrlo je še osem oseb, skupaj od začetka epidemije že 5.751.

Do danes se je z enim odmerkom cepiva v državi cepilo 1.259.378 oseb, z vsemi odmerki pa 1.206.666 ljudi. 

Za zdravljenje trenutno na voljo pet zdravil 

Poleg cepljenja, ki je še vedno najučinkovitejši ukrep za preprečevanje oz. zmanjšanje tveganja za hujši potek bolezni covid-19 in posledično hospitalizacijo, je v Sloveniji trenutno na voljo pet zdravil, ki zmanjšajo tveganje za hujši potek bolezni, so danes objavili pri ministrstvu za zdravje.

"Epidemija covid-19 je s pojavom različice omikron dobila nov zagon tudi v Sloveniji. V zadnjem času zaznavamo izrazito povečano število dnevno na novo okuženih, kar bi se v naslednjih dneh lahko odrazilo tudi v številu hospitaliziranih bolnikov in bolnikov na intenzivni terapiji," so po navedbah STA zapisali v sporočilu. 

Za zmanjšanje tveganja pred hujšim potekom bolezni in posledično hospitalizacijo so v Sloveniji na voljo zdravila Regkirona, Ronapreve, Xevudy, Veklury in Lagevrio. Na ministrstvu so podali tudi informacije glede uporabe teh zdravil.

Regkirona

Zdravilo Regkirona je namenjeno odraslim bolnikom, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se vzame najmanj v sedmih dneh od pojava simptomov covid-19.

Ronapreve 

Zdravilo Ronapreve je namenjeno zdravljenju in preprečevanju bolezni pri bolnikih, starih 12 let ali več in z vsaj 40 kilogrami telesne mase, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se vzame v sedmih dneh od pojava simptomov, za preprečevanje bolezni pa se zdravilo aplicira čim prej po stiku ali pa vsake štiri tedne, v primeru da posameznik ni izpostavljen okužbi.

Xevudy

Zdravilo Xevudy je namenjeno odraslim bolnikom in mladostnikom (starim 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kilogramov), ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se vzame v petih dneh od pojava simptomov.

Veklury 

Zdravilo Veklury je namenjeno zdravljenju bolezni pri odraslih in pri mladostnikih. Uporabi se lahko pri mladostnikih (starih 12 let ali več, s telesno maso najmanj 40 kilogramov) s pljučnico, pri katerih je potrebno dodajanje kisika, in pri zdravljenju odraslih, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in imajo tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni covid-19. Zdravilo se vzame čim prej, najkasneje sedem dni po pojavu simptomov.

Lagevrio

Zdravilo Lagevrio se uporablja pri odraslih bolnikih, ki ne potrebujejo dodatnega kisika in pri katerih obstaja povečano tveganje za napredovanje v hudo obliko bolezni. Zdravilo se vzame čim prej po diagnozi covid-19, najkasneje v petih dneh od pojava simptomov.

cerkev, Berlin, cepljenje Novice "64 odstotkov nezaželenih posledic po cepljenju je psihosomatskih" covid testiranje Novice V Mariboru odprli dodatno točko za PCR-testiranje BOLNICA Novice V bolnišnici umrl 11-letni deček, okužen s koronavirusom Janez Tomažič Novice Izolacija se bo verjetno skrajšala na sedem dni #video Igor Zorčič Novice Predsednik DZ pozitiven na novi koronavirus covid Novice Visok delež pozitivnih testov odraža učinek novega protokola testiranja Trgovske police Posel danes Omikron in trgovine: bodo trgovske police spet prazne? #video murska Novice Zaradi hospitalizacij necepljenih kolaps zdravstvenega sistema v Pomurju #video Hong Kong Novice Politika "nič covida": Hongkong proti hrčkom #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin