SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Visok delež pozitivnih testov odraža učinek novega protokola testiranja

10

termometer

covid
Foto: Reuters

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so včeraj v Sloveniji ob 14.714 opravljenih PCR-testih potrdili 9.858 okužb z novim koronavirusom, kar je 2.923 več kot prejšnji četrtek, ko so potrdili 6.935 okužb. Delež pozitivnih testov znaša 67 odstotkov, kar je največ doslej in je posledica spremenjenega protokola testiranja.

V sredo se je namreč zaradi izjemnih obremenitev laboratorijev spremenil protokol PCR-testiranja. Za osebe brez simptomov je tako po novem protokolu predvideno, da opravijo hitri antigenski test ali se samotestirajo. V primeru pozitivnega izvida gredo na PCR-testiranje, ob tem pa morajo predložiti fotografijo testa ali test, ki ga prinesejo na testno točko, ter osebni dokument. Osebe z znaki respiratorne okužbe pa novi protokol testiranja deli na dve skupini. V prvi so ranljive skupine, kot so kronični bolniki in bolniki z oslabljenim imunskim sistemom, nosečnice ter otroci. Ti v primeru simptomov o tem obvestijo osebnega zdravnika, ki jih naroči na PCR-test. Ostali simptomatski bolniki bodo najprej morali opraviti hitri test ali se bodo samotestirali. V primeru pozitivnega izvida gredo na PCR-testiranje po že omenjenem protokolu.

Umrlo 12 covidnih bolnikov

Po podatkih sledilnika za covid-19 je v slovenskih bolnišnicah hospitaliziranih 599 covidnih bolnikov, na intenzivni negi pa je 144 covidnih bolnikov. Včeraj je umrlo 12 covidnih bolnikov, skupno do danes 5.743.

covid Novice V laboratorijih ne zmorejo več. Spreminja se protokol PCR-testiranj. #video

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v državi trenutno 96.481 aktivnih primerov okužbe. V četrtek so opravili še 90.859 hitrih testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida preverijo še s PCR-testi.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 8.489. V zadnjih 14 dneh so potrdili 4.566 okužb na sto tisoč prebivalcev.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v Sloveniji v sredo ob 17.271 testih potrdili 10.288 novih okužb, kar pomeni, da je bilo pozitivnih 59,6 odstotka vseh testiranih. 

Logarjeva: Ta način se nam zdi izredno nevaren  

Kot smo pisali včeraj, v Veliki Britaniji in Izraelu ukinjajo večino ukrepov, povezanih s covid-19, o nekaterih ukinitvah pa razmišljajo tudi na sosednjem Hrvaškem. Dario Hrebak, predsednik hrvaške stranke HSLS, je na koalicijskem sestanku predlagal ukinitev množičnih testiranj in covidnih potrdil. Medtem pa v Sloveniji, kot je pojasnila vodja svetovalne skupine Mateja Logar, tega zagotovo ne bomo ukinjali še nekaj časa. 

"Ta način se nam zdi izredno nevaren, ker ne vemo, kaj prihaja v bolnišnice. Poleg tega pa je to v nasprotju s trenutno evropsko direktivo glede potrjevanja, se pravi določitve primera, kar pomeni, da bodo ljudje, ki ne bodo imeli ustrezno dokazane okužbe, ostali brez potrdil. In če bo v Evropi še naprej ostala QR-koda, bodo ostali tudi brez ustrezne QR-kode. Tako Velika Britanija kot Izrael nista del EU in ju tako evropske direktive ne zadevajo. Izrael ima tudi bistveno drugačno precepljenost kot mi ali pa Velika Britanija," je pojasnila Logarjeva.

Po podatkih NIJZ je trenutno v državi z enim odmerkom cepljenih 1.258.552 vseh prebivalcev oziroma 60 odstotkov, 1.205.178 prebivalcev oziroma 57 odstotkov pa je polno cepljenih. En odmerek je prejelo 1.216.543 ljudi, starejših od 18 let, oziroma 70 odstotkov, polno cepljenih pa je 1.168.252 polnoletnih oseb oziroma 67 odstotkov. 

Trgovske police Posel danes Omikron in trgovine: bodo trgovske police spet prazne? #video murska Novice Zaradi hospitalizacij necepljenih kolaps zdravstvenega sistema v Pomurju #video Hong Kong Novice Politika "nič covida": Hongkong proti hrčkom #video Hrvaška obala plaža Novice Se pri sosedih obeta ukinitev testiranja in covidnih potrdil?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin