Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 1. 2022,
10.49

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

14

Natisni članek

zdravje okužba konferenca COVID-19

Petek, 21. 1. 2022, 10.49

2 leti, 2 meseca

Izolacija se bo verjetno skrajšala na sedem dni #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

14

"Sprejeli smo smernice za skrajšanje obdobja izolacije z deset na sedem dni. Omikron je izredno kužna različica. Povečuje se število karanten in izolacij. Posledično hromita zdravstveni sistem in celotna družba," je na novinarski konferenci o razmerah glede covid-19 povedal Janez Tomažič s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana. Na konferenci je sodelovala tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar. Natančna predstavitev krajše izolacije bo v ponedeljek, če bo tako odločila vlada.

"24 ur pred zaključkom izolacije mora biti oseba brez vročine in brez drugih pomembnih težav. Sedmi dan se opravi tudi hitri antigenski test, ki mora biti negativen. V naslednjih treh dneh naj se oseba izogiba preostalih in pravilno uporablja masko," je še pojasnil Tomažič. Če je test sedmi dan negativen, je to treba javiti osebnemu zdravniku, da uredi bolniški dopust, če pa je test pozitiven, se oseba vrne v izolacijo. 

Skrajševanje časa izolacije velja za osebe, ki nimajo težjega poteka bolezni in niso imunsko oslabljene (hujše imunske motnje). 

Kot je pojasnila vodja svetovalne skupine za covid-19, bo sprememba veljala od ponedeljka, tudi za tiste, ki bodo v samoizolaciji že pred ponedeljkom.

Napovedala je, da bodo danes tekli pogovori z izvajalci testiranja. Z njimi bodo dorekli, v katerih terminih se bodo lahko testirale oseb, ki hitri test potrebujejo za skrajševanje izolacije.

Začetek izolacije je pri osebah, ki so brez simptomov, dan pozitivnega PCR-testa. Pri osebah s simptomi in potrjeno okužbo s testom PCR pa se upošteva prvi dan simptomov.

Kdo mora v karanteno in kdo v izolacijo?

"V karanteno napotimo osebo, ki je bila v stiku z okuženo osebo, v izolacijo pa osebe, ki so bile že okužene in imajo bolezenske znake. Ljudje morajo biti v izolaciji toliko časa, da ne okužijo še drugih. Ljudje, ki so v karanteni in zbolijo, potem preidejo v izolacijo," je za začetek pojasnila Logarjeva. 

Kakšne so trenutne razmere?

Trenutno so pritiski na bolnišnice nekoliko manjši, hospitalizirani so pretežno kronični bolniki. Kljub nekoliko blažjemu poteku bolezni covid-19 pri večini okuženih s koronavirusno različico omikron se lahko zaradi izjemnega porasta števila okužb v prihodnjih tednih poveča število covidnih bolnikov, je opozorila Logarjeva in dodala, da se lahko z različico omikron okužijo tudi tisti, ki so se predhodno okužili z različico delta.

Bolezenski znaki so pri omikronu nekoliko drugačni kot pri delti. Veliko ljudi poroča o nahodu in težavah s požiranjem. 

Med hospitaliziranimi še vedno prevladujejo necepljeni proti covid-19. "Je pa res, da je hospitaliziranih tudi nekaj bolnikov, ki so cepljeni, pa so v bolnišnici zaradi drugih razlogov in covid-19 pri njih poteka v blagi obliki oziroma skoraj asimptomatsko. Ugotovljen je ob sprejemu v bolnišnico zaradi drugega razloga," je pojasnila. To je še bolj izrazito na oddelkih intenzivne terapije, je dodala.

Ob tem je opozorila, da imajo na intenzivnem oddelku ljubljanske infekcijske klinike hospitaliziranega tudi bolnika, ki je okužen z različico omikron.

Natančnega podatka o številu hospitaliziranih oseb, ki so covid-19 že prebolele, po njenih besedah ni. "Je pa teh bolnikov na srečo sorazmerno malo, saj tudi prebolelost ščiti pred težjim potekom in hospitalizacijo," je pojasnila.

"Naredimo vse, kar lahko, da do okužbe ne pride. Izogibajmo se nepotrebnim stikom, ne zadržujmo se v zaprtih prostorih. Pomembno je, da se takoj ob pojavu znakov izoliramo, naročimo na testiranje in ostanemo v domačem okolju," je dodala. 

Pri osebah, ki imajo dejavnike tveganja za težji potek bolezni, je pomembno, da se ob pozitivnem testu pogovorijo z zdravnikom. Na voljo je zdravljenje z monoklonskimi protitelesi in zdravilom molnupiravir. Oboje je treba dobiti čim prej, najkasneje v petih dneh od pojava znakov okužbe. 

Monoklonskih protiteles zaradi neučinkovitosti proti koronavirusni različici omikron v Sloveniji sicer nekaj časa niso uporabljali. Po besedah Logarjeve so zdaj ponovno na voljo v obliki zdravila sotrovimab.

Osebam, ki so okužene s koronavirusom in bolezen prebolevajo v domači oskrbi, Logarjeva svetuje, naj pijejo zadosti tekočine in počivajo. Večino potreb po vitaminih lahko zagotovijo z raznovrstno prehrano, zato posebni vitaminski dodatki v tem primeru niso potrebni. Izrazito telesno vadbo odsvetuje, saj lahko tako kot pri drugih virusnih okužbah pride do prizadetosti srčne mišice. Takšnih primerov je več pri osebah, ki so med prebolevanjem okužbe fizično aktivnejše.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje so včeraj v Sloveniji ob 14.714 opravljenih PCR-testih potrdili 9.858 okužb z novim koronavirusom, kar je 2.923 več kot prejšnji četrtek, ko so potrdili 6.935 okužb. Delež pozitivnih testov znaša 67 odstotkov. 
Igor Zorčič
Novice Predsednik DZ pozitiven na novi koronavirus
covid
Novice Visok delež pozitivnih testov odraža učinek novega protokola testiranja
murska
Novice Zaradi hospitalizacij necepljenih kolaps zdravstvenega sistema v Pomurju #video
Hong Kong
Novice Politika "nič covida": Hongkong proti hrčkom #video
Ne spreglejte