Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
4. 1. 2024,
10.58

Osveženo pred

3 mesece, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63

Natisni članek

izjava oddaja RTV Slovenija

Četrtek, 4. 1. 2024, 10.58

3 mesece, 3 tedne

Nekateri zaposleni ostali pred vrati RTV. Odpravili so se na policijo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63

Svet Radiotelevizije Slovenija (RTVS) je na decembrski seji obravnaval predlog programsko-produkcijskega načrta za leto 2024, ki krči število oddaj, nekatere oddaje celo ukinja, med njimi tudi oddajo Panorama. Ustvarjalcem zadnje so danes prenehale delovati službene kartice za vstop v stavbo RTV. Poklicali so policijo in obvestili inšpekcijo. Vodstvo RTV ob tem pojasnjuje, da "vstop in zadrževanje v varovanih prostorih ter drugih prostorih objektov RTV Slovenija in v njegovi okolici brez utemeljenega razloga, ki ni vezan na delovanje zavoda, ni dovoljeno oz. je prepovedano." Kasneje so jim dostop omogočili, da so lahko odnesli svoje stvari.

Ustvarjalcem oddaje Panorama, ki jo z novim letom ukinjajo, so danes prenehale delovati službene kartice za vstop v stavbo RTV. Petnajst zaposlenih so pred tednom dni poslali na čakanje na delo na domu. To odločitev so sprejeli zaradi poslovnih oz. organizacijskih razlogov, so takrat pojasnili v zavodu in dodali, da jim skladno s sprejetim programsko-produkcijskim načrtom za 2024 in odpovedjo programov kot delodajalec začasno ne morejo več zagotavljati dela, določenega s pogodbo o zaposlitvi, so dodali.

Fotogalerija
1 / 8

Gerič: Piše, da je kartica neznana 

Zaradi nedelovanja kartic so ustvarjalci ob 11.30 pred stavbo RTV podali izjavo. Kot je povedal Gerič, jim je dostop do delovnih mest onemogočen, kartice so blokirane, čeprav so še vedno redno zaposleni.

"Po več kot dvajset letih dela na RTV lahko rečem, da me je danes res sram, da danes ob vstopu, ko naslonim kartico, piše, da je neznana," je dodal.

Poklicali so policijo, obvestili pa tudi inšpekcijo, ki se s primerom že ukvarja.

Pisalo je, da je kartica neznana.  | Foto: Ana Kovač Pisalo je, da je kartica neznana. Foto: Ana Kovač

Poklical je policijo 

"Sem odgovorni urednik programa, za mano je petnajst sodelavcev in onemogočen nam je dostop na delovno mesto, kjer so naše osebne stvari, na delovno mesto, za katerega smo usposobljeni, kjer smo opravljali svoje delo in kjer imamo podpisano pogodbo o zaposlitvi. Zakaj se je vodstvo RTV odločilo delovati na tako surov način, nam res ni jasno. Trdim, da gre za šikaniranje, da gre za zlorabo pooblastil. Delodajalec nima nobene podlage, da bi nam onemogočil dostop do naših delovnih mest, da se določi, da nam ne da dela," je še pojasnil Gerič.

Dodal je tudi, da ob tem, ko njim ne dajo dela, istočasno še vedno zaposlujejo in poslušajo, kako je hiša novinarsko podhranjena. "V tako veliki medijski hiši bi se zagotovo našlo delo za petnajst novinarjev," meni Gerič.

Vpričo novinarjev je poklical policijo. Ta jih je napotila na Policijsko postajo Ljubljana center. "V imenu vseh zaposlenih grem to, kar se je zgodilo, naznanit še na Policijsko postajo Ljubljana center. Tja so nas napotili, ker naša življenja niso neposredno ogrožena," je sklenil.

Vodstvo RTV: Zadrževanje v prostorih RTV brez utemeljenega razloga je prepovedano 

Za pojasnila smo zaprosili tudi vodstvo RTV. Takole so utemeljili svojo odločitev: "Petnajst zaposlenih na RTV Slovenija je bilo z odredbo o začasni napotitvi javnega uslužbenca napoteno na čakanje na delo doma od 3. 1. 2024 do 31. 1. 2024. RTV Slovenija se je za ta ukrep odločila zaradi poslovnih oz. organizacijskih razlogov in delavcem v času veljavnosti Odredbe ne more zagotavljati dela. Vstop in zadrževanje v varovanih prostorih ter drugih prostorih objektov RTV Slovenija in v njegovi okolici brez utemeljenega razloga, ki ni vezan na delovanje zavoda, ni dovoljeno oz. je prepovedano (2. odstavek 4. člena Pravilnika o hišnem redu)." 

"Zaposlenim bo omogočen dostop do prostorov, kjer morebiti hranijo svoje osebne stvari in jih želijo iz prostorov RTV Slovenija odnesti v obdobju veljavnosti Odredbe," so sklenili. 

Aktiv novinarjev informativnega programa Televizije Slovenija je spomnil, da je vseskozi ostro nasprotoval spremembi statuta in vzpostavitvi dveh informativnih televizijskih programov. Nekdanje vodstvo zavoda je tudi javno pozval, naj informativnega programa ne deli. Kljub temu je takratni generalni direktor RTVS Andrej Grah Whatmough posredoval takratnemu programskemu in nadzornemu svetu predlog spremenjenega statuta, ki sta ga potrdila, so zapisali.

Kot so dodali, je aktiv novinarjev pred tem nasprotoval tudi programsko-produkcijskemu načrtu za leto 2022, ki je kljub kadrovski stiski predvidel novo oddajo Panorama na drugem programu, hkrati pa ukinjal pomembne oddaje na prvem programu.

Z aktivom novinarjev se strinjajo v Društvu novinarjev Slovenije. Kot so zapisali, so že ob sprejetju programsko-produkcijskega načrta za leto 2022, ki je uvedel premik dela informativnih vsebin na drugi televizijski program, skupaj s Sindikatom novinarjev Slovenije in novinarji informativnega programa opozarjali na problematičnost delitve informativnega programa na dve uredništvi.

Takratno vodstvo in programski svet po njihovih besedah nista upoštevala strokovnih pomislekov, ki so jih izražali pristojni novinarji in uredniki TVS. Med njimi je bilo opozorilo, da bo premik vsebin s prvega na drugi program povzročil organizacijske in kadrovske težave, so dodali.

V ZNP zgroženi nad "pogromom in šikaniranjem"

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) so zgroženi nad pogromom in šikaniranjem, ki ga nad nekaterimi novinarji izvaja nova uprava RTV Slovenija, imenovana na podlagi spremenjenega zakona zdajšnje vladne koalicije.

"Zaposlenim v oddaji Panorama, ki za leto 2024 ni bila uvrščena v programsko-produkcijski in finančni načrt, je namreč uprava izdala odredbe o napotitvi na čakanje na delo doma od 3. do 31. 1. 2024. Odredbe so nezakonite, posebej ob dejstvu, da na RTV Slovenija še naprej zaposlujejo nove ljudi, in dejstvu, da so bili na čakanje poslani zgolj novinarji Panorame, čeprav so bile z novim letom ukinjene tudi nekatere druge oddaje.

Nezakonito je tudi, da je uprava novinarjem Panorame z današnjim dneh onemogočila vstop v stavbo RTV Slovenija.

V ZNP ocenjujemo, da gre izključno za revanšizem novega vodstva, uperjen zoper novinarje, ki so na RTV Slovenija prišli ali napredovali v času prejšnje uprave. Slednjim nova uprava ne more očitati slabega dela ali neusposobljenosti, zato se zdi, da je njihov edini greh, da so morali na čakanje, zgolj to, da so na RTV Slovenija prišli ali napredovali ob nepravem času.

V ZNP bomo zaradi očitno nezakonitega početja uprave podali prijavo na delovno inšpekcijo. Hkrati vlado Roberta Goloba pozivamo, naj svoje kadre, ki jih je nastavila na RTVS s spremembo zakona o RTVS, pozove k zakonitemu delovanju. Ustavno sodišče pa pozivamo, naj se preneha izmikati in že končno odloči o ustavnosti novele zakona o RTV Slovenija, ki je omogočila trenutni pogrom nad nekaterimi novinarji RTV Slovenija," so sporočili iz Združenja novinarjev in publicistov.

RTV Slovenija
Novice RTVS 15 zaposlenih napotil na čakanje
Simon Kardum
Novice Simon Kardum odstopil kot član uprave RTV Slovenija
Marinika Tepić
Novice Bo ta ženska zaman žrtvovala svoje življenje?
Ne spreglejte