Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
28. 5. 2024,
7.12

Osveženo pred

3 tedne, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

melanom UV zaščita sončenje NIJZ sonce

Torek, 28. 5. 2024, 7.12

3 tedne, 2 dneva

NIJZ ob dnevu sonca izpostavlja pomen zaščite pred čezmernim izpostavljanjem soncu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
sonce, sončenje, plaža, zaščita kože | Dermatologi opozarjajo, da zdrave zagorelosti ni, vsaka zagorelost zaradi UV-sevanja je znak poškodbe, so pojasnili na NIJZ. | Foto Shutterstock

Dermatologi opozarjajo, da zdrave zagorelosti ni, vsaka zagorelost zaradi UV-sevanja je znak poškodbe, so pojasnili na NIJZ.

Foto: Shutterstock

Danes je svetovni dan melanoma in tudi svetovni dan sonca. Na NIJZ so ob tem opozorili na pomen zaščite pred čezmernim izpostavljanjem soncu. Čezmerna izpostavljenost ultravijoličnemu (UV) sevanju namreč povzroča prezgodnje staranje kože in je glavni dejavnik tveganja za pojav vseh vrst kožnega raka, so poudarili na inštitutu.

Število novih primerov kožnega raka v zadnjih desetletjih v svetu in Sloveniji narašča. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki so jih pridobili iz Registra raka, je v Sloveniji kožni rak brez melanoma na prvem mestu po pogostosti ob upoštevanju obeh spolov. Letno so beležili povprečno 3.326 novih primerov kožnega raka, so ob dnevu sonca navedli na spletni strani inštituta.

Strmo narašča število odkritih melanomov

Narašča tudi število novih primerov malignega melanoma kože. V obdobju od 2016 do 2020 je bil v Sloveniji maligni melanom kože na šestem mestu po pogostosti med vsemi raki ob upoštevanju obeh spolov. Letno smo v Sloveniji v povprečju beležili 610 novih primerov. Kožni maligni melanom spada med rake, pri katerih je v zadnjih desetletjih pojavnost najbolj strmo naraščala.

UV-sevanje akutne in kronične škodljive učinke povzroča tudi na očeh in imunskem sistemu, so opozorili na NIJZ.

Zato svetujejo, da na prostem ljudje ne pozabijo na zaščito pred soncem. Nezaščiteno kožo lahko UV-žarki sonca poškodujejo že v manj kot 15 minutah. Tudi če je hladno in oblačno vreme, potrebujemo zaščito – poškodbo povzročijo UV-žarki, ne temperatura, so opozorili.

Če ima posameznik svetlo polt, kožnega raka v družinski anamnezi ali pridobiva zagorelo polt z umetnimi viri ali na prostem, je verjetnost za pojav kožnega raka večja. Dermatologi opozarjajo, da zdrave zagorelosti ni, vsaka zagorelost zaradi UV-sevanja je znak poškodbe, so pojasnili na inštitutu.

NYD znamenje 3_1200
Trendi Nevarna kožna znamenja: kako jih prepoznati?
la roche posay
Trendi V šestih dneh odkrili kar 28 sumljivih znamenj #video
Zaščita pred soncem
Trendi Vse, kar morate vedeti o kremah z zaščitnim faktorjem
sončenje sončna krema
Trendi Razkrivamo mite o sončni kremi
Ne spreglejte