SiolNET. Novice Slovenija
1,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Neuradno: posvetovalna skupina priporoča prednostno uporabo cepiv mRNK pred vektorskimi

1,65

termometer

Cepivo | Razprava skupine o potencialni omejitvi cepljenja z vektorskimi cepivi v Sloveniji je sledila smrti mlajše ženske, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s cepivom proizvajalca Janssen.  | Foto: STA
Razprava skupine o potencialni omejitvi cepljenja z vektorskimi cepivi v Sloveniji je sledila smrti mlajše ženske, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s cepivom proizvajalca Janssen. Foto: STA

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ pod vodstvom infektologinje Bojane Beović je po neuradnih informacijah STA na četrtkovem sestanku sprejela odločitev, da priporoča prednostno uporabo cepiv mRNK pred vektorskimi. Vektorska cepiva bi po priporočilih skupine v Sloveniji še vedno uporabljali, a le na željo posameznika.

Odločitev naj bi člani skupine po informacijah STA sprejeli na podlagi podatkov o redkih neželenih dogodkih in večji učinkovitosti cepiv mRNK. V Sloveniji sicer uporabljamo cepiva mRNK podjetij Pfizer in Moderne ter vektorska cepiva podjetij AstraZeneca in Janssen. Cepljenje s cepivom Janssen je sicer po smrti mlajše bolnice, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s tem cepivom, v Sloveniji začasno prekinjeno.

Po študiji ameriškega Centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je cepivo Moderne namreč 93-odstotno učinkovito pri preprečevanju hospitalizacij zaradi bolezni covid-19, cepivo Pfizerja 88-odstotno, cepivo Johnson & Johnsona pa 71-odstotno. Študija CDC je od marca do avgusta zajela več kot 3.600 hospitaliziranih odraslih oseb, ki sicer niso imele oslabljenega imunskega sistema.

Posvetovalna skupina za cepljenje, po poročanju TV Slovenija, tako priporoča, da se vektorska cepiva uporabljajo samo ob podpisanem soglasju tistega, ki se cepi. Podobno bo veljalo za Moderno v primeru uporabe za mlajše od 18 let.

Zapisnik skupine uradno sicer še ni potrjen. Z ministrstva za zdravje so za STA sporočili, da je minister Janez Poklukar danes poklical vodjo posvetovalne skupine Bojano Beović, ki ga je seznanila, da usklajevanja skupine še potekajo. Ko bodo zaključki znani, predvidoma v začetku naslednjega tedna, bosta Poklukar in Beovićeva javnost seznanila z ugotovitvami, so še navedli na ministrstvu.

Cepivom na zalogi bo 30. novembra potekel rok

V Sloveniji je sicer po podatkih NIJZ trenutno na zalogi 537.492 odmerkov cepiva Pfizer, ki jim bo rok uporabe pretekel med februarjem in aprilom prihodnje leto. Na zalogi je tudi 125.900 odmerkov cepiva Moderna, ki jim rok uporabe preteče med decembrom 2021 in marcem prihodnje leto. V skladiščih je še 13.300 odmerkov cepiva AstraZeneca, vsem rok poteče 30. novembra letos. V karanteni pa je 45.600 odmerkov cepiva Janssen, ki ga zaradi že omenjenih razlogov NIJZ trenutno ne izdaja. Odmerkom cepiva Janssen rok uporabe preteče junija 2023, so sporočili z NIJZ.

Cepivo Moderna Novice Na Švedskem in Danskem prekinili cepljenje s cepivom Moderne za vse, mlajše od 30 let Covid-19. Koronavirus. Bolnišnica. Novice Razkrite zadnje številke o koronavirusu v Sloveniji

Smrt 20-letnice sprožila dodatne razprave 

Razprava skupine o potencialni omejitvi cepljenja z vektorskimi cepivi v Sloveniji je sledila smrti mlajše ženske, pri kateri sumijo na zaplet po cepljenju s cepivom proizvajalca Janssen. Bolnica je po neuspešnem zdravljenju v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana umrla prejšnjo sredo, dokazovanje neposredne povezave med cepljenjem in zapleti pa je stvar nadaljnjih postopkov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). 

covid Novice Do danes zaradi koronavirusa v Sloveniji umrlo 4.600 oseb Cepljenje Novice EMA odobrila poživitveni odmerek, a ne za vse Univerzitetni klinični center Ljubljana Novice V UKC Ljubljana umrlo dekle, pri katerem sumijo na zaplet po cepljenju. Odzval se je oče. #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin