SiolNET. Novice Slovenija
9,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nataša Pirc Musar noče, da vidite to fotografijo

9,03

termometer

Nataša Pirc Musar v gimnaziji Brežice | Zakaj se je Nataša Pirc Musar odločila odstraniti fotografije z brežiške gimnazije? | Foto: Facebook/ Nataša Pirc Musar
Zakaj se je Nataša Pirc Musar odločila odstraniti fotografije z brežiške gimnazije? Foto: Facebook/ Nataša Pirc Musar

Včeraj smo objavili, da je predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar v torek obiskala Gimnazijo Brežice, kjer se je srečala z ravnateljem Urošem Škofom in v razredu pozdravila dijake, čeprav zakon o volilni kampanji prepoveduje izvajanje tovrstnih aktivnosti v javnih ustanovah. Danes na njenem uradnem Facebook profilu med fotografijami z obiska Posavja in Obsotelja ni več fotografij, na katerih je predsedniška kandidatka slikana z dijaki in z ravnateljem. Natašo Pirc Musar smo prosili za pojasnilo, zakaj je izbrisala omenjene fotografije. Njen odgovor še čakamo.

"Srečanje z dijaki je bilo naključno, ob odprtih vratih enega od razredov. Pri obisku ni šlo za predvolilni shod, saj se uradna kampanja sploh še ni začela," se je na objavljeno fotografijo včeraj odzvala Pirc Musarjeva.

Tanja Fajon Novice Zaradi Nataše Pirc Musar Fajonovi grozi prva interpelacija

Danes med galerijo fotografij z obiska Posavja in Obsotelja ne moremo več najti fotografije, na kateri je predsedniška kandidatka slikana z dijaki in ravnateljem brežiške gimnazije.

Nataša Pirc Musar v gimnaziji Brežice Novice Zloraba v politične namene: Pirc Musarjeva zakorakala pred dijake, nato pa v pivnico
"V sklopu obiska v Posavju in Obsotelju smo si ogledali Posavski muzej Brežice z delom aktualnih razstav ter restavriranje fresk v Viteški dvorani, Gimnazija Brežice pa je bila v obisk vključena zaradi zgodovinske vrednosti stavbe, ki je bila zgrajena kot cerkev in samostan. Srečanje z dijaki je bilo naključno, ob odprtih vratih enega od razredov. Pri obisku ni šlo za predvolilni shod, saj se uradna kampanja sploh še ni začela. V Brežicah smo se mudili v okviru zbiranja podpisov podpore državljank in državljanov, poleg obiska muzeja smo se tam srečali z več občankami in občani," je včeraj v odzivu na vprašanje, kako komentira obisk na gimnaziji Brežice in ali se ji zdi primerno, da je dijake obiskala v prostorih gimnazije in objavila fotografijo, na kateri je razvidno, da jih je v razredu pozdravila, odgovorila Nataša Pirc Musar

  Ena izmed izbrisanih fotografij "naključnega srečanja" z dijaki z uradnega profila Nataše Pirc Musar. | Foto: Facebook/ Nataša Pirc Musar Ena izmed izbrisanih fotografij "naključnega srečanja" z dijaki z uradnega profila Nataše Pirc Musar. Foto: Facebook/ Nataša Pirc Musar

"Gospa Pirc Musarjeva v času ogleda šole ni imela nobenih pogovorov z dijaki in tudi ne z zaposlenimi. Srečanje z dijaki je bilo naključno ob ogledu starega dela šole, ob odprtih vratih enega od razredov," je včeraj na vprašanje, kako to, da so v prostor gimnazije sprejeli predsedniško kandidatko, odgovoril ravnatelj brežiške gimnazije Uroš Škof.
Milan Brglez Novice Brglez pripravljen narediti ta korak #video

Nataša Pirc Musar ob srečanju z ravnateljem brežiške gimnazije Urošem Škofom ob ogledu Gimnazije Brežice. Gimnazija je bila v obisk vključena zaradi zgodovinske vrednosti stavbe, saj je bila ta zgrajena kot cerkev in samostan, je včeraj v odzivu pojasnila Pirc Musarjeva. | Foto: Facebook/ Nataša Pirc Musar Nataša Pirc Musar ob srečanju z ravnateljem brežiške gimnazije Urošem Škofom ob ogledu Gimnazije Brežice. Gimnazija je bila v obisk vključena zaradi zgodovinske vrednosti stavbe, saj je bila ta zgrajena kot cerkev in samostan, je včeraj v odzivu pojasnila Pirc Musarjeva. Foto: Facebook/ Nataša Pirc Musar

Na Pirc Musarjevo smo naslovili vprašanje, zakaj sta bili fotografiji z dijaki in ravnateljem na brežiški gimnaziji odstranjeni z njenega uradnega profila. Odgovor objavimo, takoj ko ga prejmemo.

Kaj pravi zakon?

4. člen Zakona o volilni in referendumski kampanji namreč pravi:

"Predvolilni shodi niso dovoljeni v prostorih državnih organov, prostorih samoupravne lokalne skupnosti, javnih zavodov in drugih oseb javnega prava ter v prostorih verske skupnosti, razen kadar je verska skupnost organizator referendumske kampanje. Volilne kampanje ni dovoljeno financirati s proračunskimi sredstvi ter sredstvi gospodarskih družb, v katere je vložen javni kapital v višini več kot 25 odstotkov in gospodarskih družb, ki so v njihovi večinski lasti, razen s sredstvi, ki jih v skladu z zakonom, ki ureja politične stranke, iz proračuna dobijo politične stranke."

Za tovrstno politično delovanje v času predvolilne kampanje pa so zapisane tudi kazenske določbe, kjer tretji odstavek 37. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji pravi:

"Z globo od 2.000 do 4.000 evrov se kaznuje verska skupnost, javni zavod ali druga oseba javnega prava, ki ravna v nasprotju s 4. členom tega zakona."

Zakon o volilni in referendumski kampanji | Foto: PIS/posnetek zaslona Foto: PIS/posnetek zaslona

Nataša Pirc Musar Novice Pirc Musarjeva sporočila, da je zbrala dovolj podpisov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin