SiolNET. Novice Slovenija
1,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Brglez pripravljen narediti ta korak #video

1,83

termometer

Predsedniška tekma se dober mesec pred volitvami zaostruje. Čeprav je bilo še pred dnevi videti, da razen SDS parlamentarne stranke ne bodo imele svojih kandidatov, zdaj ni več tako. Kandidaturo je že vložil Janez Cigler Kralj iz vrst NSi, da bo imela svojega kandidata, je napovedala tudi Levica. Vedno glasnejša pa so ugibanja, da bi SD v boj za predsedniški stolček lahko poslala evropskega poslanca Milana Brgleza. Ta je danes sicer izrazil pripravljenost, da bi se kot kandidat SD potegoval za mesto predsednika države in s tem bi lahko pošteno premešal karte med kandidati leve sredine, predvsem če bi mu podporo namenili tudi v stranki Gibanje Svoboda. Robert Golob je ob današnjem obisku Velenja najavo novih predsedniških kandidatov, tudi Brgleza, označil za zanimivo možnost. Kot je pojasnil, bodo o tem razpravljali na seji sveta stranke, ki bo v četrtek. 

Odstop Marte Kos je Gibanje Svoboda pustil v precej nezavidljivem položaju. Največja vlada stranka, ki je z veliko večino dobila parlamentarne volitve, namreč nima svojega predsedniškega kandidata. To pa bi lahko nekoliko spodkopalo verodostojnost stranke. Rešitev se zdaj nakazuje v obliki namigovanj, da bi Milan Brglez, sicer iz vrst koalicijske SD, lahko postal neke vrste skupni koalicijski kandidat. 

Bo Brglez dobil podporo širše koalicije?

Brglez je izrazil pripravljenost, da bi se kot kandidat SD potegoval za mesto predsednika države, so za STA sporočili iz SD. Kandidaturo morajo formalno potrditi še organi stranke, predsedstvo SD bo zasedalo v četrtek popoldne.

Predsednica SD Tanja Fajon se je danes sicer o tem pogovarjala tudi s prvakoma koalicijskih partneric Gibanja Svoboda in Levice, Robertom Golobom in Luko Mescem. V SD si namreč želijo, da bi njihov kandidat užival tudi podporo širše koalicije. Končnega odgovora pa še ni dobila, so povedali v SD.

Marta Kos Novice Marta Kos odstopila kot podpredsednica Gibanja Svoboda

"Dobro bi bilo, da bi tukaj šli čez te strankarske prestižne bitke, kdo je in čigav je, ker kot pravim, Milan Brglez pokriva programski lok, ki ga predstavlja tudi ta vlada in še čez," je namigovanja o Brglezovem vstopu v predsedniško tekmo komentiral politolog in nekdanji predsednik stranke SD Igor Lukšič

Po besedah političnega novinarja Uroša Esiha koalicija tudi za svoje poenotenje, sploh pa Gibanje Svoboda, potrebuje kandidata, ki ima integriteto, da ga lahko podpre, in gospod Brglez, po njegovem mnenju, ustreza tem merilom.

Bi lahko Brglez premešal karte?

Za zdaj niti stranka SD niti Brglez nista potrdila njegove kandidature, pa bi lahko njegov vstop v tekmo za predsedniški stolček precej premešal karte. Premier Golob je sicer najavo novih predsedniških kandidatov, tudi Brgleza, označil za zanimivo možnost. Kot je pojasnil, bodo o tem razpravljali na svetu stranke, ki bo v četrtek. 

Po mnenju Lukšiča vstopamo v pravo politično fazo, "kjer stopajo skupaj ljudje, ki vendarle vidijo, da so odgovorni za to, kam bo Slovenija šla naprej, zato so tudi vložili napor, da poiščejo enega kandidata, ki bo lahko, v skladu s to programsko zgodbo, ki so jo zastavili na volitvah letos, tudi na položaju predsednika države, to zastopal".

Z vstopom Brgleza v predsedniško tekmo bi bila na tako imenovani levi sredini v boju dva močna kandidata: Nataša Pirc Musar in Milan Brglez. Kljub temu Esih meni, da je spopad teh dveh kandidatov v drugem krogu malo verjeten. Nasprotno pa Lukšič meni, da bi se zdaj, ko je z vstopom Janeza Ciglerja Kralj resnega protikandidata dobil tudi Anže Logar, glasovi porazdelili tako, da bi si v drugem krogu nasproti stala Brglez in Pirc Musarjeva. Kakšne so možnosti za tak razplet, pa bo verjetno vsaj nekoliko bolj jasno po 28. septembru, ko bodo vložene vse kandidature.

Marta Kos Novice Marta Kos se poslavlja od predsedniške tekme Anže Logar, Nataša Pirc Musar Novice Logar diha za ovratnik Pirc Musarjevi Marta Kos Novice Golobovi zanikajo, da bi Kosovi ponudili prestižno službo v Ameriki Matej Tonin Novice NSi v predsedniško tekmo s Ciglerjem Kraljem

 

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin