Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 8. 2022,
13.59

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

81

Natisni članek

predsednik Marta Kos

Torek, 30. 8. 2022, 13.59

1 leto, 7 mesecev

Marta Kos se poslavlja od predsedniške tekme

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

81

Marta Kos | Foto Primož Korošec

Foto: Primož Korošec

Podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos izstopa iz predsedniške tekme. Kosova je kandidaturo le napovedala, zbirala je podpise, uradne kandidature pa še ni vložila. Še prejšnji mesec je na Facebooku sicer zatrdila, da od kandidature ne namerava odstopiti.

Zakaj menite, da se podpredsednica Gibanja Svoboda Marta Kos ne bo podala v tekmo za predsednico države?

  • Ker ve, da nima možnosti.
    90,42 %
    1519 glasov
  • Zaradi osebnih razlogov.
    5,77 %
    97 glasov
  • Zaradi medijskega pritiska.
    3,81 %
    64 glasov
Oddanih 1680 glasov

Kot so sporočili iz stranke Gibanje Svoboda, Marta Kos iz volilne tekme za predsednico Republike Slovenije izstopa zaradi spremenjenih okoliščin in iz osebnih razlogov. 

Kot je v sporočilu za javnost pojasnila Kosova, se je v zadnjih dneh srečala s številnimi prebivalci, ki so se pozitivno odzivali na vrednote, ki jih zastopa v svoji kampanji. "Za te vrednote se bom še naprej borila kot podpredsednica Gibanja Svoboda. Mnogi ljudje, ki so mi doslej izrazili podporo, bodo razočarani nad mojo odločitvijo," je še zapisala. 

Nataša Pirc Musar
Novice Menjava na vrhu, a nasmeh Pirc Musarjeve ostaja grenak

Po informacijah N1 je v stranki Gibanje Svoboda mogoče slišati več razlogov. Eden od njih je, da Marti Kos javnomnenjska merjenja slabo kažejo.

Kosova pred mesecem dni: Bi odstopila Primož Roglič in Tadej Pogačar?

Marta Kos | Foto: Facebook / Posnetek zaslona Foto: Facebook / Posnetek zaslona
Marta Kos je 21. julija na svojem osebnem profilu na družbenem omrežju Facebook v javni objavi z naslovom ZAKAJ NE ODSTOPAM? zapisala, od morebitni odstop od predsedniške kandidature, o čemer jo je povprašala novinarka Dela Suzana Kos, ne pride v poštev. 

"Ali je kdo Primoža Rogliča ali Tadeja Pogačarja še pred štartom dirke vprašal, ali obstaja možnost, da od dirke odstopita? Z današnjim razpisom volitev se prva etapa šele začenja. Pred nami so gorske etape in kronometri, Elizej pa še daleč. Imam odlično ekipo in dobre noge," je na Facebooku namero, da ne namerava odstopiti od kandidature za predsednico države, prejšnji mesec s kolesarsko primerjavo ponazorila Kosova.

Dodala je, da odstop od kandidature ne pride v poštev. "Prav vsi razlogi, ki so me vodili v odločitev zanjo, so še vedno tu: zanos naprednega gibanja Svoboda; ponos nad zaupanjem strokovnih kolegic in kolegov ter podporo z vseh koncev Slovenije; izkušnje iz diplomacije, nujne za soočanja z aktualnimi svetovnimi izzivi," je zapisala.

Po najnovejši javnomnenjski raziskavi, ki jo je agencija Mediana opravila za Delo, sicer najbolje med predsedniškimi kandidati kaže Nataši Pirc Musar, ki ji je podpora v primerjavi z zadnjo anketo Mediane pred mesecem dni padla z 31 odstotkov na 26,1 odstotka. Po Ninamedii jo je prejšnji teden Logar prehitel, zdaj pa je s 23,4-odstotno podporo pristal na drugem mestu. Na tretjem mestu s 14,1 odstotka ostaja Kosova. 

Kot razlog za umik Kosove je slišati tudi veliko drobljenje glasov na levi sredini, ki bi lahko vsaj v prvem krogu volitev največje število glasov prineslo Anžetu Logarju iz vrst SDS.

Po novici o odstopu Kosove se je odzvala Pirc Musarjeva. "Ob novici, da Marta Kos odstopa od kandidature, s poti po Primorski sporočam, da to osebno odločitev Marte spoštujem. Ostajam pa osredotočena na svojo kandidaturo, trenutno vso pozornost namenjamo zbiranju podpisov, kjer dobro napredujemo," je zapisala v sporočilu za javnost. 

Marta Kos
Novice To je Marta Kos povedala o predsedniški protikandidatki Nataši Pirc Musar #video
Ne spreglejte