Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 9. 2022,
11.17

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,98

46

Natisni članek

Nataša Pirc Musar Tanja Fajon

Petek, 16. 9. 2022, 11.17

1 leto, 7 mesecev

Zaradi Nataše Pirc Musar Fajonovi grozi prva interpelacija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,98

46

Tanja Fajon | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V SDS bodo po naših neuradnih informacijah danes odločali o vložitvi interpelacije zoper ministrico za zunanje zadeve Tanjo Fajon. Očitajo ji zlorabo diplomatske mreže za selektivno zbiranje podpisov za vložitev predsedniških kandidatur. Tanja Fajon naj bi namreč diplomatsko mrežo zlorabila za agitacijo za le eno kandidatko: Natašo Pirc Musar. Fajonovi tako grozi, da bo postala prva interpelirana ministrica v vladi Roberta Goloba. 

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec.
Novice Zakaj nam je Fajonova prikrivala, da Golob pritiska za odstavitev veleposlanika v ZDA?

Kot smo poročali, na ministrstvu za zunanje zadeve preiskujejo, kdo je izdal, da morajo po ambasadah zbirati podpise podpore za kandidaturo Nataše Pirc Musar in podpisane obrazce pošiljati na njen naslov. Sumijo, da bi bil to lahko veleposlanik Slovenije v ZDA Tone Kajzer.

Zunanje ministrstvo je, če zdaj veleposlanika preganjajo, ker naj bi razkril zaupnost, poskušalo torej celo prikrivati pomoč eni od morebitnih kandidatk. Drugi kandidati za to "pravico", da jim mora država pomagati, niso vedeli. Časopis Delo piše, da naj bi veleposlanik Kajzer, če je o tej tajni dejavnosti zunanjega ministrstva obvestil Janšo, s tem poskušal koristiti Anžetu Logarju. To pa je neresnično, Logar namreč podpore zunanjega ministrstva Fajonove za to, da bi zbral pet tisoč podpisov za nestrankarsko kandidaturo, sploh ni potreboval. Z lahkoto jih je (celo več) zbral tudi brez takšne vladne podpore.

Podrobnosti z ministrstva niso pripravljeni pojasnjevati

Državna volilna komisija o pravici in s tem obveznosti zunanjega ministrstva in drugih državnih organov ni obvestila drugih kandidatov, zaradi česar je nastal vtis, da je Tanja Fajon diplomatsko mrežo, vlada pa svojo moč zlorabila za agitacijo za le eno kandidatko: Pirc Musarjevo. Ta je edina vedela za to "zaupno" možnost.

Podrobnosti o preiskavi, kako je javnost lahko izvedela za podporo ministrstva Pirc Musarjevi, nam z ministrstva niso bili pripravljeni pojasnjevati. Pred dnevi so nam "pritiske" na ambasadorja, da bi ga odstranili, zanikali – in to v času, ko je bil povabljen na zagovor z namenom, da ga odpokličejo. Po poročanju Dela ta zagovor ni bil naključen dogodek, o tem, da bi veleposlanika v ZDA odpoklicali, je bil obveščen premier Robert Golob, ki je, kot poroča Delo, zunanji ministrici Tanji Fajon celo naročil, naj – če bo dokazano, da je skrivnost o uslugi Pirc Musarjevi razkril veleposlanik – sproži postopek odpoklica. 

Predsednik SDS Janez Janša je na Twitterju omenil tudi možnost interpelacije obrambnega ministra Marjana Šarca, in sicer zaradi odpovedi nakupa boxerjev. Prvak opozicijske SDS je dejal, da je vladna odločitev za odpoved pogodbe o nakupu osemkolesnih oklepnikov tipa boxer "zrela za interpelacijo" ministra za obrambo Marjana Šarca. Gre za "neposredno ogrožanje nacionalne varnosti ter žepov davkoplačevalcev", je tvitnil. 
Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec.
Novice Golob, Mesec in Fajonova strumno: Gre za zlonamerne govorice, skupaj odlično sodelujemo
Milan Brglez
Novice SD bi po neuradnih informacijah v predsedniško tekmo lahko poslala Brgleza

 

Ne spreglejte