Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 9. 2022,
16.10

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,41

68

Natisni članek

Tanja Fajon Robert Golob vlada Marjan Šarec Luka Mesec

Četrtek, 15. 9. 2022, 16.10

1 leto, 7 mesecev

Golob, Mesec in Fajonova strumno: Gre za zlonamerne govorice, skupaj odlično sodelujemo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,41

68

Podpis koalicijske pogodbe. Robert Golob, Tanja Fajon, Luka Mesec. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

"Danes smo se dogovorili, da bomo še okrepili komunikacijo med različnimi deležniki in institucijami. Vrh je minil v izrazito prijateljskem vzdušju, kar pomeni, da so vse govorice in špekulacije o škripanju v koaliciji samo zlonamerne," je po vrhu koalicije dejal predsednik vlade Robert Golob.

"Imeli smo prvi vrh vladne koalicije, kjer so bili prisotni tudi poslanci. Danes smo izpolnili eno izmed temeljnih obljub naše koalicijske pogodbe, in sicer izhod iz programa boxer. S tem smo jasno pokazali, da smo mislili resno s tem, kar smo obljubljali," je še dejal Golob, ki je pred javnost stopil skupaj s predsednico SD in zunanjo ministrico Tanjo Fajon ter koordinatorjem Levice in ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mescem.

"Vrh koalicije je bil razmeroma kratek. Danes smo se pogovarjali predvsem o tem, kako želimo sodelovati skupaj. Pogovor je potekal v pozitivnem ozračju, veliko pozitivnih in spodbudnih besed je bilo mogoče slišati. Znotraj koalicije, tako med ministrskimi ekipami kot poslanci, je mogoče čutiti precej timskega dela kljub vsem izzivom, ki jih imamo. Strinjam se z oceno, da izpolnjujemo obljube in da izvršujemo koalicijsko pogodbo," pa je dejala Fajonova. 

"Vlada in poslanci smo družno ugotovili, da vlada deluje dobro. Da zaveze iz koalicijske pogodbe vestno izvajamo. S poslanci smo se tudi dogovorili, kaj bomo delali naslednjih 100 dni. Osredotočili se bomo predvsem na proračun za leto 2023 in 2024 ter tako določili ključne projekte," pa je dejal Mesec. "Vedno potekajo zelo produktivne polemike, nobenih groženj, izsiljevanja ali česa podobnega," je srečanje koalicije opisal Mesec.

Luka Mesec bi razdelil 60 milijonov evrov: Za tri mesece bomo podvojili otroške dodatke

"Poleti smo uvedli dodatek za revna gospodinjstva. Danes pa smo sprejeli drugi paket v sklopu draginjskih dodatkov. V novembru, decembru in januarju bomo tako podvojili otroške dodatke," je enega izmed sprejetih ukrepov vlade za boj proti draginji predstavil Luka Mesec. Vlada bo zakon z drugim sklopom ukrepov poslala v parlament po hitrem postopku. Ali bodo na koncu res podvojili otroški dodatek, pa bo odvisno od poslancev.

"Tisti z nižjimi dohodki bodo dobili več. V prvem razredu, torej v razredu z najnižjimi dohodki, bo vsaka družina za vsakega otroka dobila 120 evrov. Seveda bo to dodaten denar na obstoječe otroške dodatke. V najvišjem (najbogatejšem) razredu pa bo vsaka družina dobila 20 evrov dodatnih otroških dodatkov na mesec," je še dejal Mesec in tudi razkril, da bo državni proračun drugi paket ukrepov stal 60 milijonov evrov v treh mesecih, torej 20 milijonov evrov za vsak mesec.

Vlog ne bo treba oddajati, izplačilo bo samodejno. Draginjski dodatek se ne bo upošteval pri pravicah iz javnih sredstev, dohodnini in ne bo predmet izvršb.

Z meje odstranili okoli štiri kilometre žice, vlada tudi v pripravo nove migracijske politike

Vlada se je na današnji seji seznanila z informacijo o poteku odstranjevanja žične ograje na meji s Hrvaško. Od 15. julija do danes so odstranili 4142 metrov rezilne žice na območjih policijskih uprav Novo mesto in Maribor. Na ministrstvu za notranje zadeve potekajo tudi aktivnosti za pripravo nove migracijske politike.

Postopek evidenčnega naročila za izbiro zunanjega izvajalca za odstranitev žične ograje ni uspel, saj je prispela le ena, predraga ponudba. Zato bodo izvedli nov postopek naročila s spremenjenimi tehničnimi specifikacijami. Objava javnega naročila za odstranitev panelne ograje in žice je načrtovana za konec septembra, med drugim izhaja iz sporočila po seji vlade.

Vlada je sicer danes spremenila odlok o strategiji skladnega upravljanja državne meje. Prilogo odloka so namreč dopolnili v točki o geopolitičnem okolju, kjer je pri glavnih tveganjih določeno, da vsi nacionalni organi, ki so v okviru svojih pristojnosti vključeni v sistem upravljanja državne meje, pripravijo poročila o grožnjah, tveganjih in izzivih za učinkovito obvladovanje različnih oblik čezmejne kriminalitete.

Dopolnjena je tudi točka o varovanju državne meje, kjer je dodano, da policija po začetku odstranjevanja ograje na meji redno spremlja in prilagaja operativne načrte varovanja državnih meja. Odločitve glede ograje na meji pa sprejme vlada.

V času odstranjevanja ograje na meji je policija izvedla več poostrenih nadzorov na območju policijskih uprav Koper, Novo mesto in Maribor. Šlo je za več ciljno usmerjenih poostrenih nadzorov na območjih, kjer se je ali se bo odstranjevala žična ograja oziroma tam, kjer je tveganje za neregularne migracije največje, piše v sporočilu po seji vlade.

Letos je policija obravnavala 183 primerov, v katerih so prijeli 171 tihotapcev ljudi (152 tujcev in 19 slovenskih državljanov) s 1212 nezakonitimi migranti. Za 137 tihotapcev je bil odrejen pripor.

Vlada določila izhodišča za pogajanja s sindikati s področja zdravstva in socialnega varstva

Vlada je danes določila izhodišča za pogajanja za razrešitev stavkovnih zahtev reprezentativnih sindikatov zdravstva in socialnega varstva. Poleg tega je določila izhodišča za pogajanja zaradi realizacije dogovora o nujnih ukrepih na področju plač v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, so sporočili po seji vlade.

Kot so še pojasnili na ministrstvu za zdravje, so pripravili tudi izhodišča za nadaljevanje pogajanj z reprezentativnimi sindikati s področja zdravstva in socialnega varstva za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi - tarifni del in aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost zdravstva in socialnega varstva Slovenije - tarifni del ter izhodišča za pogajanja za sklenitev aneksa k posebnemu tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike.

Vlada je prav tako pooblastila pogajalske skupine za pogajanja za sklenitev navedenih aneksov, so navedli na ministrstvu za zdravje.

Vlada se je seznanila s predlogom Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za dejavnost vzgoje in izobraževanja ter sprejela izhodišča za pogajanja. Vlada je pooblastila pogajalsko skupino za pogajanja glede aneksa, so pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Poleg tega je vlada sprejela izhodišča za razrešitev dela stavkovnih zahtev šolskih sindikatov Sviz in Visokošolskega sindikata Slovenije (VSS). Določena so izhodišča za pogajanja v delu, ki sodi v resorno pristojnost ministrstva za izobraževanje. Ostale stavkovne zahteve obeh sindikatov se bodo razreševale znotraj pogajanj z vsemi reprezentativnimi sindikati javnega sektorja, so še napovedali na ministrstvu.

recesija
Novice Gospodarska rast: prihodnje leto bo slabše od prvih napovedi
inflacija
Novice Inflacija na ravni cen proizvajalcev v ZDA blizu ničle
Premogovnik Velenje, rudnik
Novice Golob: V velenjskem premogovniku le še za dva tedna premoga

Ne spreglejte