SiolNET. Novice Slovenija
8,38

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zloraba v politične namene: Pirc Musarjeva zakorakala pred dijake, nato pa v pivnico

8,38

termometer

Nataša Pirc Musar v gimnaziji Brežice | Pirc Musarjeva se je srečala z ravnateljem in učenci brežiške gimnazije. | Foto: Facebook/ Nataša Pirc Musar
Pirc Musarjeva se je srečala z ravnateljem in učenci brežiške gimnazije. Foto: Facebook/ Nataša Pirc Musar

Predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar je v torek obiskala Gimnazijo Brežice, kjer se je srečala z ravnateljem Urošem Škofom in v razredu pozdravila dijake. Zakonodaja sicer pravi, da predvolilni shodi niso dovoljeni v prostorih državnih organov, prostorih samoupravne lokalne skupnosti, javnih zavodov in drugih oseb javnega prava. "Srečanje z dijaki je bilo naključno, ob odprtih vratih enega od razredov. Pri obisku ni šlo za predvolilni shod, saj se uradna kampanja sploh še ni začela," je v odzivu pojasnila Nataša Pirc Musar. Na vprašanje, kaj glede tovrstne zlorabe javne izobraževalne institucije v politične namene pravi ravnatelj, smo dobili podobno pojasnilo, kot ga je podala Pirc Musarjeva.

4. člen Zakona o volilni in referendumski kampanji namreč pravi:

"Predvolilni shodi niso dovoljeni v prostorih državnih organov, prostorih samoupravne lokalne skupnosti, javnih zavodov in drugih oseb javnega prava ter v prostorih verske skupnosti, razen kadar je verska skupnost organizator referendumske kampanje. Volilne kampanje ni dovoljeno financirati s proračunskimi sredstvi ter sredstvi gospodarskih družb, v katere je vložen javni kapital v višini več kot 25 odstotkov in gospodarskih družb, ki so v njihovi večinski lasti, razen s sredstvi, ki jih v skladu z zakonom, ki ureja politične stranke, iz proračuna dobijo politične stranke."

"V sklopu obiska v Posavju in Obsotelju smo si ogledali Posavski muzej Brežice z delom aktualnih razstav ter restavriranje fresk v Viteški dvorani, Gimnazija Brežice pa je bila v obisk vključena zaradi zgodovinske vrednosti stavbe, ki je bila zgrajena kot cerkev in samostan. Srečanje z dijaki je bilo naključno, ob odprtih vratih enega od razredov. Pri obisku ni šlo za predvolilni shod, saj se uradna kampanja sploh še ni začela. V Brežicah smo se mudili v okviru zbiranja podpisov podpore državljank in državljanov, poleg obiska muzeja smo se tam srečali z več občankami in občani," je v odzivu na vprašanje, kako komentira obisk na gimnaziji Brežice in ali se ji zdi primerno, da je dijake obiskala v prostorih gimnazije in objavila fotografijo, na kateri je razvidno, da jih je v razredu pozdravila, odgovorila Nataša Pirc Musar.

 

"Gospa Pirc Musarjeva v času ogleda šole ni imela nobenih pogovorov z dijaki in tudi ne z zaposlenimi. Srečanje z dijaki je bilo naključno ob ogledu starega dela šole, ob odprtih vratih enega od razredov," je na vprašanje, kako to, da so v prostor gimnazije sprejeli predsedniško kandidatko, odgovoril ravnatelj brežiške gimnazije Uroš Škof.
Nataša Pirc Musar Novice Pirc Musarjeva sporočila, da je zbrala dovolj podpisov

Predsedniška kandidatka Pirc Musarjeva je, kot je razvidno s fotografij, najprej obiskala najhitreje rastoče tehnološko podjetje v slovenski živilski industriji Narayan ter si ogledala muzej in galerijo ter restavratorska dela v gradu Brežice, kjer so jo pred Posavskim muzejem sprejeli podžupan Jure Pezdirc, v. d. direktorja agencije Spirit Rok Capl in direktorica muzeja Alenka Černelič.

Po ogledu muzeja se je Pirc Musarjeva sprehodila še do gimnazije Brežice, kjer se je srečala z ravnateljem gimnazije Urošem Škofom in pozneje še z učenci, ki jih je obiskala tudi v razredu. Zatem je obiskala še pivnico Reset Brewery.

Anže Logar, Nataša Pirc Musar Novice Logar diha za ovratnik Pirc Musarjevi

Nataša Pirc Musar na obisku na Gimnaziji Brežice | Foto: Facebook/ Nataša Pirc Musar Nataša Pirc Musar na obisku na Gimnaziji Brežice Foto: Facebook/ Nataša Pirc Musar

Za tovrstno politično delovanje v času predvolilne kampanje pa so zapisane tudi kazenske določbe, kjer tretji odstavek 37. člena Zakona o volilni in referendumski kampanji pravi:

"Z globo od 2.000 do 4.000 evrov se kaznuje verska skupnost, javni zavod ali druga oseba javnega prava, ki ravna v nasprotju s 4. členom tega zakona."

Predpisane globe v Zakonu o volilni in referendumski kampanji. | Foto: PIS/posnetek zaslona Predpisane globe v Zakonu o volilni in referendumski kampanji. Foto: PIS/posnetek zaslona

Pirc Musar Novice Nataša Pirc Musar priznala pritisk na medije: Moža sem prosila, naj se sestane s Tomažem Veselom #video Nataša Pirc Musar Novice Pirc Musar o očitkih, da o Veselu laže: Nisem vedela Nataša Pirc Musar Novice Predsedniški kandidati zgroženi nad prednostjo Pirc Musarjeve Anže Logar, Nataša Pirc Musar Novice Delo: Nataša Pirc Musar in Anže Logar daleč pred drugimi Milan Brglez Novice Brglez pripravljen narediti ta korak #video  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin