SiolNET. Novice Slovenija
8,67

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Predsedniški kandidati zgroženi nad prednostjo Pirc Musarjeve

8,67

termometer

Nataša Pirc Musar |  | Foto: Mediaspeed
Foto: Mediaspeed

Na novico, da ministrstvo za notranje zadeve poziva upravne enote in nekatera ministrstva, naj v uradnih prostorih objavijo naslov, na katerem predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar zbira podpise volivcev, so se odzvali tudi njeni protikandidati, ki enako kot ona zbirajo podpise volivcev. Nina Krajnik je dejala, da gre za politični škandal in Pirc Musarjevo pozvala k umiku kandidature. Nekdanji evropski poslanec Ivo Vajgl pa je delovanje MNZ označil za zlorabo. 

Poročali smo, da je direktorat za upravne notranje zadeve MNZ vse upravne enote v državi in več ministrstev pozval, da naslov, na katerem predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar zbira overjene podpise, objavijo v uradnih prostorih na vidnem mestu.

Pirc Musarjeva je sicer pojasnila, da so s tem izkoristili zakonsko možnost, ki predsedniškim kandidatom omogoča, da MNZ zaprosijo, da vse institucije (bolnišnice, zapori, domovi starejših ...), kjer se volivci ob podpisu podpore identificirajo pri pooblaščenih osebah institucije, obvestijo o naslovu za pošiljanje overjenih obrazcev. Po njihovih besedah lahko to možnost izkoristijo vsi predsedniški kandidati, ki pa so se na prednost Pirc Musarjeve odzvali precej ostro. 

Nataša Pirc Musar Novice Zakaj se je Pirc Musarjeva obrnila na MNZ

Krajnikova Pirc Musarjevo poziva k odstopu, Vajgl meni, da gre za zlorabo

Kandidatka Nina Krajnik je na petkovi novinarski konferenci ostro obsodila ravnanje volilnega štaba Pirc Musarjeve in MNZ ter protikandidatko pozvala k odstopu. "Politične usluge, ki jih je bil deležen volilni štab Nataše Pirc Musar, niso samo neetične in nemoralne, temveč so kršitev enakopravnosti kandidatov. Da je izvršna oblast vpletena v promocijo enega kandidata, ne da bi obvestila ostale kandidate o teh možnostih, pa je tudi prvovrsten političen škandal. To je v nasprotju z ustavno pravico poštenega izvajanja volilne pravice," je povedala Krajnikova. Dogajanje je na novinarski konferenci komentiral tudi pravnik Peter Jambrek

Predsedniški kandidat in nekdanji evropski poslanec Ivo Vajgl, ki bo kandidiral s podporo stranke Naša prihodnost, je v odzivu za N1 povedal, da pobude za objavo naslova v uradnih prostorih najbrž ne bo podal. Po njegovem mnenju je šlo pri navodilu MNZ za zlorabo, ki si je državna institucija ne bi smela privoščiti. Pobudo volilnega štaba Pirc Musarjeve, da bi imela ta v postopku prednost pred drugimi kandidati, pa je za omenjeni medij ocenil kot moralno sporno početje.

Kot smo že pisali, so nam z MNZ sporočili, da zahteva kandidatke Pirc Musarjeve ni edina. V stranki Resni.ca, kjer so takšen poziv zbiranja podpisov označili za diskriminatoren, so MNZ zaprosili, naj se v uradnih prostorih objavi tudi naslov njihove kandidatke Sabine Senčar

Zaprosilo o objavi naslova pa naj bi v kratkem na ministrstvo poslali tudi iz štaba kočevskega župana in predsedniškega kandidata Vladimirja Prebiliča.

Nataša Pirc Musar Novice Pirc Musar o očitkih, da o Veselu laže: Nisem vedela Ruska dača Novice Kampanja Pirc Musarjeve na Ruski dači: njen mož gosti športnike, prisotni tudi sponzorji

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin