Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 9. 2022,
13.42

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,66

70

Natisni članek

ministrstvo za notranje zadeve kandidat za predsednika Nataša Pirc Musar

Četrtek, 1. 9. 2022, 13.42

1 leto, 7 mesecev

Zakaj se je Pirc Musarjeva obrnila na MNZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,66

70

Nataša Pirc Musar | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Direktorat za upravne notranje zadeve MNZ vse upravne enote v državi in več ministrstev prosi, da naslov, na katerem predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar zbira overjene podpise, objavijo v uradnih prostorih na vidnem mestu. Poleg tega ministrstvo za zunanje zadeve, ministrstvo za delo, ministrstvo za pravosodje, ministrstvo za zdravje in ministrstvo za šolstvo prosijo, da informacijo o naslovu predajo diplomatsko konzularnim predstavništvom oziroma zavodom, bolnišnicam, domovom in drugim ustanovam z namenom informiranja volivcev, na kateri naslov naj pošljejo obrazce podpore.

Jelka Godec, vodja poslanske skupine SDS, je na družbenem omrežju Twitter delila dopis ministrstva za notranje zadeve (MNZ), ki ga je to razposlalo vsem upravnim enotam in več ministrstvom. Sprašuje se, ali bosta ministrica Tatjana Bobnar in predsednik vlade Robert Golob pojasnila, za kaj gre, saj je prepričana, da je ministrstvo javno vstopilo v kampanjo zbiranja podpisov za predsedniško kandidatko Natašo Pirc Musar. Pojasnilo smo prejeli od njenega volilnega štaba. MNZ pa zatrjuje, da zahteva Pirc Musarjeve ni edina.

MNZ oziroma direktorat za upravne notranje zadeve v dopisu pojasnjuje, da so 30. avgusta letos prejeli zaprosilo volilnega štaba predsedniške kandidatke Nataše Pirc Musar, ki zbira podpise podpore volivcev za vložitev kandidature. Na zaprosilu je zapisan naslov, na katerem Pirc Musarjeva sprejema obrazce podpore.

Direktorat za upravne notranje zadeve vse upravne enote v državi in več ministrstev prosi, da omenjeni naslov objavijo v uradnih prostorih na vidnem mestu. Poleg tega ministrstvo za zunanje zadeve, ministrstvo za delo, ministrstvo za pravosodje, ministrstvo za zdravje in ministrstvo za šolstvo prosijo, da informacijo o naslovu, na katerem Pirc Musarjeva prejema podpore, predajo diplomatsko konzularnim predstavništvom oziroma zavodom, bolnišnicam, domovom in drugim ustanovam z namenom informiranja volivcev, na kateri naslov naj pošljejo obrazce podpore.

Ruska dača
Novice Olimpijski komite odpovedal druženje športnic v Ruski dači

MNZ: Zahteva Pirc Musarjeve ni edina

Na MNZ smo poslali vprašanja, ali gre za ustaljen postopek, kako upravičujejo tovrstno početje in zakaj so več ministrstvom poslali omenjeni dopis. Vprašali smo jih tudi, ali morda ne gre za zlorabo volilne zakonodaje oziroma kateri člen zakona določa takšno ravnanje. Tako so nam odgovorili: 

"Tako kot v preteklosti vse deležnike postopka potrjevanja podpor nediskriminatorno, pod enakimi pogoji in v skladu z ustaljeno prakso, seznanimo tudi z naslovi kandidatov, ki zbirajo podpore, ko prejmemo njihove zahteve. V Ministrstvu za notranje zadeve smo pristojni za vodenje evidence volilne pravice, zato vsem upravnim enotam, Ministrstvu za zunanje zadeve in ostalim pristojnim resorjem vedno posredujemo usmeritve, ki se nanašajo na preverjanje volilne pravice ob potrjevanju podpor volivcev.

Volivci lahko podajajo podpore, kadar se na podlagi 16. b člena Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi zbira podpise za zakonodajni referendum, podpise za začetek postopka za spremembo ustave in podpise za vložitev predloga zakona. V dopisih se vedno navaja naslov pobudnika, kamor lahko volivci posredujejo obrazce podpor.

Na enak način se preverja volilna pravica in potrjujejo podpore tudi za kandidature na predsedniških volitvah in lokalnih volitvah. Ker pa v ministrstvu v naprej nimamo podatkov o tem, kdo bo zbiral podpore in na kateri naslov lahko državljani svoje podpore posredujejo, v skladu z ustaljeno prakso iz preteklosti te podatke vsem deležnikom v postopku potrjevanja obrazcev podpor posredujemo na izrecno zaprosilo kandidatov.

Za tokratne volitve predsednika smo dopise doslej poslali za dve kandidatki. Na enak način pa bomo seznanjali tudi z naslovi drugih kandidatov, če bomo prejeli tovrstna zaprosila."

"Zahteva omenjene kandidatke ni edina"

So se pa na MNZ že pred tem na Twitterju odzvali na objavo Godčeve, kjer so zapisali: "Tako kot v preteklosti vse deležnike postopka potrjevanja podpor nediskriminatorno, pod enakimi pogoji in v skladu z ustaljeno prakso, seznanimo tudi z naslovi kandidatov, ki zbirajo podpore, ko prejmemo njihove zahteve. Zahteva omenjene kandidatke pa ni edina."

V štabu Pirc Musarjeve pa so nam pojasnili, da so izkoristili zakonsko možnost, ki predsedniškim kandidatom omogoča, da MNZ zaprosijo, da vse institucije (bolnišnice, zapori, domovi starejših,...), kjer se volivci ob podpisu podpore identificirajo pri pooblaščenih osebah institucije, obvestijo o naslovu za pošiljanje overjenih obrazcev. Po njihovih besedah lahko to možnost izkoristijo vsi predsedniški kandidati.

Na Twitterju se je odzvala tudi Pirc Musarjeva, ki je zapisala:

Ruska dača
Novice Kampanja Pirc Musarjeve na Ruski dači: njen mož gosti športnike, prisotni tudi sponzorji
Ne spreglejte