Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 6. 2020,
17.13

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

15

Natisni članek

Slovenska vojska vojska

Ponedeljek, 15. 6. 2020, 17.13

3 leta, 10 mesecev

Vrhovno državno tožilstvo zanikalo namigovanja Janše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,48

15

vrhovno državno tožilstvo | Foto Matej Povše

Foto: Matej Povše

Na vrhovnem državnem tožilstvu so danes za STA odločno zanikali kakršnokoli vpletenost v domnevni incident na meji z Italijo, ko naj bi slovenski vojak uperil puško v sprehajalca. O tem je v petek na Twitterju namignil premier Janez Janša, ko je zapisal, da naj bi bil incident insceniran, v ozadju pa "kadri globoke države" tudi v tožilstvu.

Janez Janša
Novice Janša namignil, da je bil incident na meji z Italijo insceniran #video

So pa na vrhovnem državnem tožilstvu na vprašanje o tem, ali bi lahko res šlo za insceniran dogodek, še pojasnili, da "je policijska uprava o dogodku obvestila pristojno okrožno državno tožilstvo, ki zadevo proučuje". Iz policije se za zdaj na podobno vprašanje še niso odzvali.

Janša zapisal lasten komentar

Premier Janez Janša je v petek na Twitterju ponovno objavil prispevek Nove 24 TV, v katerem je ta razkrila domnevno identiteto omenjenega sprehajalca, hkrati pa navaja, da naj bi šlo "za radikalnega titoista in zagovornika Antifa". Televizija je na svoji spletni strani tudi navedla, da pri tem dogodku "ne gre izključiti možnosti o načrtni provokaciji Slovenske vojske in s tem tudi vlade z namenom insceniranja incidenta".

Premier je ob tem zapisal tudi lasten komentar: "Kot leta 1994 v aferi Depala vas. Inkarnacija Smolnikarja – oboževalec diktatorja, član mednarodne teroristične organizacije v akciji za diskreditacijo Slovenske vojske, v ozadju pa kadri globoke države v tožilstvu, policiji in MSM (osrednji mediji, op. p.)," piše STA.

"Državno tožilstvo odločno zanika kakršnokoli vpletenost v omenjeni incident," so v prošnji za komentar teh izjav za STA odgovorili na vrhovnem državnem tožilstvu. Podrobnejših pojasnil glede vprašanja, ali imajo kakšne informacije v zvezi s tem oziroma ali jih preverjajo, pa niso navedli.

vojaki, vojska
Novice Incident ob meji: "Vse več indicev, da se je primer dejansko zgodil" #video

Primer preiskuje obveščevalno-varnostna služba

Prav tako iz kabineta predsednika vlade še niso odgovorili na petkovo vprašanje STA, kako bo premier ukrepal, če meni, da je bil incident incsceniran. Omenjeni dogodek je nastal v začetku maja, ko naj bi sprehajalca ob meji z Italijo slovenski vojak ustavil z orožjem in ga prisili, da je pokleknil, pri tem pa je vanj meril s puško, čeprav naj tega v skladu z veljavnimi pravili pri pomoči policiji pri varovanju državne meje ne bi smel.

Primer zdaj preiskuje obveščevalno-varnostna služba obrambnega ministrstva, načelnik Generalštaba Slovenske vojske, brigadir Robert Glavaš pa je prejšnji četrtek zagotovil, da bodo dogodek raziskali. "Ne dopuščamo prekoračitev pooblastil. Vsakršno odstopanje je treba sankcionirati," je dejal. Poročilo o dogodku je zahteval predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor, še navaja STA.

Sportal Norišnica in incidenti v Beogradu. Kakšna socialna razdalja? #video
Ne spreglejte