Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 6. 2020,
12.22

Osveženo pred

3 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,59

63

Natisni članek

incident meja

Četrtek, 11. 6. 2020, 12.22

3 leta, 10 mesecev

Pahor pričakuje izčrpno poročilo

Incident ob meji: "Vse več indicev, da se je primer dejansko zgodil" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,59

63

"V Slovenski vojski ne dopuščam zlorab in prekoračitve pooblastil," je glede dogodka na območju državne meje dejal načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš. Tiskovni predstavnik vojske polkovnik Marjan Sirk pa je dejal, da je vse več indicev, da se je primer resnično zgodil.

Dvaintridesetletnega sprehajalca naj bi ob meji z Italijo ustavila vojaka Slovenske vojske, eden od njiju pa je vanj meril z avtomatsko puško, je 23. maja poročal Primorski dnevnik. Ko sta se prepričala, da ne gre za nezakonitega migranta, sta ga izpustila. Slovenska vojska je navedbe zanikala, saj je ugotovila, da 8. maja njihovih pripadnikov na tem območju ni bilo. A incident se je po zadnjih ugotovitvah zgodil dan prej, ne 8. maja, vanj pa naj bi bila res vpletena Slovenska vojaka, je včeraj poročal Pop TV. Preiskavo je prevzela Obveščevalno varnostna služba Ministrstva za obrambo RS.

"V interesu vseh nas je, da se dogodek razišče"

Načelnik Generalštaba Robert Glavaš je dejal, da so v Slovenski vojski z vso resnostjo pristopili k preiskavi dogodka. "Začudeni smo, da za ta dogodek ni bila ustanovljena delovna medresorska skupina, kot to velevajo predpisi in akti. Ne glede na to postopke izvajamo skladno s svojimi pristojnostmi, konstruktivno sodelujemo in bomo sodelovali s civilnim preiskovalnim organom ministrstva za obrambo, ki tudi uradno vodi preiskavo," je še dejal.

"V interesu vseh nas je, da se domnevni dogodek razišče," zatrjuje. "V Slovenski vojski ne dopuščam zlorab in prekoračitve pooblastil," je dodal.  "Zahtevam zakonitost in profesionalnost vseh nas pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske," je še poudaril Glavaš in dodal, da je vsako odstopanje od tega treba sankcionirati.

Tiskovni predstavnik Slovenske vojske polkovnik Marjan Sirk je odgovarjal na vprašanja novinarjev (VIDEO: Planet TV):

"Lokacije varovanja določi policija"

Tiskovni predstavnik Slovenske vojske polkovnik Marjan Sirk je dejal, da je vedno več indicev, da se je primer dejansko zgodil. Na kakšen način se je dogajal in zakaj je prišlo do vsega tega, kar naj bi se zgodilo, pa je stvar preiskave, je dejal.

Na vprašanje novinarjev, kaj so vojaki delali na meji z Italijo, je odgovoril, da vse lokacije varovanja meje vojakom določi policija. Na vprašanje, kako to, da zraven ni bilo policistov, je dejal, da lahko vojaki naloge izvajajo tudi samostojno, torej brez prisotnosti policistov, so pa policisti vedno nekje v bližini.

Slovenski vojaki sicer s policisti pri varovanju meje sodelujejo v mešanih patruljah, ki jih običajno sestavljata po dva vojaka in en policist. Policistu zagotavljata predvsem podporo in varnost pri izvajanju njegovih nalog in izvajanju postopka z osebami, piše STA.

Pripadniki Slovenske vojske lahko ogovorijo posameznike in v nekaterih okoliščinah lahko uporabijo tudi orožje, je še dejal Sirk. Vedno se lahko branijo, sicer pa je to odvisno od presoje položaja, je dodal.

Sirk ni želel pojasnjevati, kaj konkretno se je dogajalo 7. maja, ker da se je že začela predkazenska preiskava.

Pahor pričakuje izčrpno poročilo

Na družbenem omrežju Twitter se je danes odzval tudi predsednik države in vrhovni poveljnik Slovenske vojske Borut Pahor. Zapisal je, da pričakuje izčrpno pisno poročilo o dogodku. O tem je govoril z obrambnim ministrom Matejem Toninom. Soglašala sta, da je narava dogodka takšna, da zahteva zelo temeljito preiskavo in jasne ugotovitve, je še zapisal.

Opozicija ne izključuje interpelacije Tonina

Opozicijske stranke so danes po razkritju, da naj bi slovenska vojaka v začetku maja s puško ustavila sprehajalca na meji z Italijo, izrazile pričakovanje, da bo minister Tonin zadevo podrobno pojasnil. Za zdaj interpelacije še ne napovedujejo, je pa tudi ne izključujejo, piše STA.

Slovenska vojska
Novice Incident ob meji: sprehajalca naj bi res ustavila slovenska vojaka
Ne spreglejte