SiolNET. Novice Slovenija
5,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Janša namignil, da je bil incident na meji z Italijo insceniran #video

5,28

termometer

Premier Janez Janša je danes namignil, da gre pri domnevnem majskem dogodku blizu meje z Italijo za insceniran incident za diskreditacijo Slovenske vojske. Tudi notranji minister Aleš Hojs je menil, da je bil incident "umetno ustvarjen". Opozicijska LMŠ je medtem zaradi incidenta vložila zahtevo za sklic seje Knovsa.

Slovenska vojska Novice Incident ob meji: sprehajalca naj bi res ustavila slovenska vojaka

O domnevnem dogodku ob meji z Italijo 7. maja, ko naj bi slovenski vojak ustavil sprehajalca in vanj uperil puško, je premier Janez Janša v svojem prvem odzivu na dogodek na Twitterju poobjavil prispevek Nove 24 TV, v katerem ta razkriva domnevno identiteto omenjenega sprehajalca, hkrati pa navaja, da naj bi šlo "za radikalnega titoista in zagovornika Antifa". Televizija na svoji spletni strani tudi navaja, da pri tem dogodku "ne gre izključiti možnosti o načrtni provokaciji Slovenske vojske in s tem tudi vlade z namenom insceniranja incidenta", piše STA.

Premier je ob tem zapisal tudi lastni komentar

"Kot leta 1994 v aferi Depala vas. Inkarnacija Smolnikarja – oboževalec diktatorja, član mednarodne teroristične organizacije v akciji za diskreditacijo Slovenske vojske, v ozadju pa kader globoke države v tožilstvu, policiji in MSM (osrednji mediji, op. a.)," je zapisal Janša. Zatem je premier poobjavil tudi tvit nekega drugega uporabnika tega družbenega omrežja, da je "slučajno Slovenska vojska na meji legitimirala podpornika, člana teroristične organizacije Antifa in 'gorečega' nasprotnika Janeza Janše".

Borut Pahor Janez Janša Foto: STA

Ob vabilu Slovenske vojske na novinarsko konferenco načelnika Generalštaba Slovenske vojske pa je premier v četrtek zapisal, da "Slovenija zaupa Slovenski vojski in podpira njene pripadnike pri opravljanju odgovorne in častne dolžnosti služenja domovini. Hvaležni smo jim za pomoč policiji pri varovanju državne meje in preprečevanju ilegalnih migracij. Prebivalci ob meji še posebej".

vojaki, vojska Novice Incident ob meji: "Vse več indicev, da se je primer dejansko zgodil" #video

Hojs: Incident je bil umetno ustvarjen

Tudi notranji minister Aleš Hojs je danes ob robu obiska v Metliki menil, da je bil domnevni incident na meji z Italijo "umetno ustvarjen". "Naloga vsakega, ne samo vojaka, je, da preprečuje kazniva dejanja," je dejal. "Če je ta vojak imel indic, da gre za organiziran kriminal, da gre za tihotapljenje ljudi, se je – tako kot bi moral narediti vsak izmed nas – pravzaprav moral odzvati in kazniva dejanja preprečevati," je dejal.

Ob tem je kritiziral medije, ne da bi bil konkreten, da so v četrtek v poročanju o zadevi "izjemno zavajali" z informacijami o tem, da "vojska ne bi smela nositi orožja". Poudaril je še, da ne držijo trditve, "da bi morali biti vojaki neprestano skupaj s policistom". "Sodelovanje vojske tudi ob neuporabi 37.a člena (zakona o obrambi, op. a.) pomeni, da je vojska pod usmerjanjem in nadzorstvom policije, in tudi v teh primerih je vojska tam bila pod takim nadzorom," je zagotovil minister.

Aleš Hojs Foto: STA

Napovedal je še, da bo državnemu zboru znova predlagal aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, ki bi vojakom na meji dal policijska pooblastila, "če bo intenzivnost migracij spet večja". Sicer so tudi v Slovenski vojski že nekajkrat pojasnili, kakšne so naloge slovenskih vojakov pri varovanju meje. S policisti pri varovanju meje sodelujejo v mešanih patruljah, ki jih običajno sestavljata po dva vojaka in en policist. Ni nujno, da so vseskozi fizično skupaj, ampak so lahko tudi v stiku s pomočjo komunikacijskih sredstev, poroča STA.

Slovenska vojska Novice Vojska o incidentu na meji: Naših vojakov tam ni bilo #video

LMŠ podala zahtevo za sklic Knovsa

Vojaka policistu zagotavljata predvsem podporo in varnost pri izvajanju njegovih nalog in izvajanju postopka z osebami. Vojakova naloga je, da varuje sebe in policista med izvajanjem policijskih opravil, so pojasnili pri Slovenski vojski. Načelnik Generalštaba Slovenske vojske, brigadir Robert Glavaš je v četrtek poudaril, da bodo dogodek raziskali. "Ne dopuščamo prekoračitev pooblastil. Vsakršno odstopanje je treba sankcionirati," je dejal.

Domnevni incident je znova prišel v ospredje, potem ko je POP TV v sredo objavil neuradne informacije, da je sprehajalec policiji identificiral oba vojaka, ki sta bila vpletena v dogodek. Zgodil pa naj bi se 7. maja, dan prej, kot so sprva mislili. SV je namreč po prvih medijskih poročanjih o dogodku izvedel obsežno preiskavo, po kateri je zatrdil, da 8. maja na tistem območju ni bilo slovenskih vojakov.

Slovenska vojska Foto: STA

Policijska uprava v Kopru je medtem zadevo v skladu z zakonom o obrambi in zakonom o kazenskem postopku že predala Obveščevalno-varnostni službi (OVS) ministrstva za obrambo. Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je v četrtek zahteval poročilo o dogodku. Pojasnila pričakuje tudi opozicija.

Opozicijska LMŠ je danes podala tudi zahtevo za sklic seje komisije državnega zbora za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) zaradi dogodka. Zanimajo jih predvsem dejavnosti OVS v zadevi. Menijo namreč, da so bili izsledki Slovenske vojske glede dogodka zamolčani. Namigujejo, da je OVS "namenoma zamolčal resnična dejstva o incidentu" in da je tudi deloval po navodilih obrambnega ministra Mateja Tonina, še navaja STA.

Avtomatska puška Novice "Incident" na meji: veleposlanik od časnika pričakuje opravičilo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin