Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
31. 10. 2023,
17.13

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60

Natisni članek

neurje deževje poplave vreme

Torek, 31. 10. 2023, 17.13

6 mesecev

Znova dežuje: "Upamo na najboljše, pripravljeni smo na vse"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,60
Poplave | V ponedeljek zvečer se je znova sprožil zemeljski plaz nad stanovanjsko hišo v vasi Kuk in vdrl vanjo.  | Foto STA

V ponedeljek zvečer se je znova sprožil zemeljski plaz nad stanovanjsko hišo v vasi Kuk in vdrl vanjo.

Foto: STA

Na Tolminskem, kjer je noč minila relativno mirno, trenutno ponovno dežuje. Kot je v izjavi za javnost pojasnil župan Alen Červ, je na še kar nekaj lokacijah realna nevarnost plazov in bo razmere treba spremljati vsaj še do konca tedna. "Upamo sicer na najboljše, a smo pripravljeni na vse situacije," je dejal.

Plazova sta zasula hiši v Idriji pri Bači in vasi Kuk. Stanovalci so še vedno pri sorodnikih in prijateljih. V obeh primerih bo zagotovo potrebna kompleksnejša sanacija, pravi župan. Dodaja, da bo "občina tukaj stopila zraven, kolikor je mogoče". Za zdaj pa je po njegovih besedah pomembno, da so ljudje na varnem in da se padavine končno malo umirijo. Prebivalci s Koritnice, ki so se ponoči evakuirali, pa so se že vrnili na svoje domove.

Poplave | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

Žal se po besedah Červa niso uresničila pričakovanja, da bo po pretekli noči do četrtka bolj suho, kar bi omogočilo, da se plazišča nekoliko učvrstijo. Tako so trenutno še v fazi intervencij in sproti posredujejo tam, kjer je treba, medtem ko bo sanacija objektov lahko prišla na vrsto po umiritvi razmer.

Po besedah poveljnika občinske civilne zaščite Mihe Venclja so trenutno najbolj pozorni na razmere v Idriji pri Bači, zaselku Luža, in v zaselkih v Baški grapi Koritnica, Kneža in Klavže. Na Idriji pri Bači poskušajo vodni tok, ki je poln kamenja, spraviti varno mimo hiš. Na Koritnici poglabljajo rečno strugo, je pojasnil.

Zemeljski plaz, ki je prejšnji teden zaprl cesto med Novo Gorico in Tolminom pri Podselu. | Foto: Matic Prevc/STA Zemeljski plaz, ki je prejšnji teden zaprl cesto med Novo Gorico in Tolminom pri Podselu. Foto: Matic Prevc/STA

Za plazišče na Kneži je geolog ocenil, da gre za živo plazišče, zato razmere tam ves čas spremlja dežurna ekipa. Če bi se plazišče začelo bolj pomikati, bi odredili evakuacijo, pravi tolminski župan in dodaja, da je načrt za primer takšne situacije izdelan. Danes se sestanejo tudi s tamkajšnjimi krajani, ki jim bodo podrobno predstavili razmere in morebitne aktivnosti v primeru premikov plazu.

Červ je izrazil zadovoljstvo, da jim je uspelo odpreti cesto iz Hudajužne do Podbrda in s tem ta del občine ponovno povezati z občinskim središčem, z zdravstvenim domom in drugimi službami. Promet je odprt enosmerno in po njegovih besedah za osebna vozila.

Brane Gregorčič
Novice Meteorolog Gregorčič: Letošnji oktober med najtoplejšimi v zgodovini meritev

Je pa še vedno zaprta državna cesta pri Mostu na Soči. "Ne gre za to, da ne bi bilo mehanizacije. Enostavno je plazišče živo in se sproti posuva," je pojasnil župan. Po njegovih napovedih bo šele po tem, ko bo v četrtek koncesionar očistil vsa drevesa, mogoče ta odsek ceste znova počasi odpreti. Kot je dodal, pa je tam urejen obvoz po državni cesti čez Volče in Kozaršče. Vse domačine in obiskovalce je zato pozval, naj uporabijo ta obvoz.

Po besedah Červa so hvaležni tudi, da jim bodo prišli pomagat pripadniki Slovenske vojske z mehanizacijo. Tudi zato, ker so v noči na petek napovedane nove obilne padavine.

Dež, naliv, neurje
Novice Alarmantna napoved za Slovenijo: "Lahko se zgodi katastrofa"

Vencelj je ob tem prebivalcem, ki se ob ujmi na domovih ne počutijo varno, svetoval, naj se pravočasno umaknejo. Zagotovljena je možnost nastanitve v Centru šolskih in obšolskih dejavnosti v Tolminu, domu upokojencev v Podbrdu, ljudi bodo sprejemali tudi vsi gasilski domovi. Kot je poudaril, so opozorila jasna, prebivalci pa imajo časa dovolj. "Ko je enkrat voda na vratih, je prepozno," je še opozoril.

Ne spreglejte