Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 10. 2023,
10.50

Osveženo pred

6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,04

Natisni članek

dež nevihta plohe vreme ARSO

Ponedeljek, 30. 10. 2023, 10.50

6 mesecev

Alarmantna napoved za Slovenijo: "Lahko se zgodi katastrofa"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,04
Dež, naliv, neurje | Ta teden naj bi Slovenijo prešli najmanj dve intenzivni vremenski motnji. | Foto Unsplash

Ta teden naj bi Slovenijo prešli najmanj dve intenzivni vremenski motnji.

Foto: Unsplash

Pri meteorološkem portalu Neurje.si so na družbenem omrežju Facebook izrazili zaskrbljenost zaradi "alarmantne napoved za Posočje, kar zadeva padavine". Kot so zapisali, bo skupna količina padavin v Posočju, posebej so izpostavili Bovec, krepko presegla 300 litrov na kvadratni meter. Nekateri meteorološki modeli medtem nakazujejo, da bi lahko do petka na območju padlo celo več kot 500 litrov padavin na kvadratni meter. To je lahko ob trenutnih razmerah vodotokov ter razmočenosti tal tudi katastrofalno, so zapisali pri Neurje.si. 

Bliža se nova fronta. Nove težave po napovedih ponoči.

Na jugu in zahodu države so se od jutra že pojavljaje posamezne plohe in nevihte, ponoči pa se nam po napovedih obeta nova fronta, napovedujejo na Arsu. Dež se bo na zahodu okrepil in razširil nad vso Slovenijo. Ponekod bo tudi zagrmelo. Od ponedeljka zvečer do torka sredi dneva bo na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja lahko ponekod padlo več kot sto litrov dežja na kvadratni meter, zato je že izdano oranžno opozorilo. Krajevni nalivi in močni sunki vetra se bodo pojavljali tudi drugod po Sloveniji.

Oddelek za meteorološko prognozo Arsa je zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdal posebno vremensko napoved za območje gorenjske, savinjske in koroške regije.

V ponedeljek bo pretežno oblačno, občasno bo deževalo, pogosteje na Gorenjskem in zlasti v Posočju kot na Koroškem in Savinjskem. V Posočju lahko do večera pade od 20 do 50 milimetrov dežja, na Gorenjskem od deset do 30, na Savinjskem in Koroškem pa od pet do 15 milimetrov. Ponoči se bodo padavine okrepile in razširile proti vzhodu. V torek bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi krajevnimi plohami in nevihtami, ki bodo zvečer ponehale. Na območju Posočja bo lahko padlo tudi več kot sto milimetrov dežja, na Gorenjskem od 30 do 60, na Savinjskem in Koroškem pa od 20 do 40 milimetrov. V sredo bo sončno. Nove padavine pričakujemo v noči na petek in nato spet v nedeljo. Količine bodo podobne torkovim.

Ponoči nova fronta

"Trenutno je težišče predfrontalne aktivnosti predvsem na jugu in zahodu države, kjer se pojavljajo posamezne plohe in nevihte. Ponoči prihaja nova fronta, ki prinaša nove težave krajem, ki so še ranljivi od nedavnih povodenj. Predvidena količina padavin za Posočje bo znova med sto in 150 milimetri padavin na kvadratni meter, povečini pa bo padlo med 50 in 80 milimetri padavin na kvadratni meter," podrobneje napoved razlagajo na profilu Neurje.si na družbenem omrežju Facebook. 

Najmanj padavin bo na severovzhodu države, v Prekmurju. "Letošnji oktober bo očitno najbolj moker v zgodovini meritev," še dodajajo med drugim.

Ponovno naraščanje rek 

Reke v severozahodni Sloveniji in na Notranjskem še ohranjajo veliko vodnatost. Drugod so reke srednje vodnate, v Pomurju pa malo vodnate, v zadnjem hidrološkem poročilu sporočajo z Arsa. Pretoki rek se povsod počasi zmanjšujejo.

"Danes bodo ponovno začele naraščati reke na jugu in zahodu države. Popoldne in zvečer se bo naraščanje rek v severozahodni Sloveniji, predvsem v zgornjem Posočju in v porečju Save Bohinjke, nadaljevalo. Ponoči bodo reke in hudourniški vodotoki ob krepitvi padavin močneje narasli. Verjetna so razlivanja vodotokov in poplavljanje padavinske vode. V drugem delu noči in zjutraj so razlivanja posameznih manjših rek možna tudi v drugih delih države," so opozorili.

V torek bodo do velikih pretokov narasle reke v večjem delu države. Na izpostavljenih območjih se lahko razlijeta Kolpa in Sava v srednjem toku. V torek čez dan se bo močno povečal tudi pretok Drave na vtoku v Slovenijo. Drava se bo razlivala vzdolž svojega toka, poplavljene površine v spodnjem toku se bodo do noči na sredo povečevale.

V torek bodo do velikih pretokov narasle reke v večjem delu države. | Foto: Arso V torek bodo do velikih pretokov narasle reke v večjem delu države. Foto: Arso

V sredo bodo kraške reke na Notranjskem in Dolenjskem, Sava v spodnjem toku in Mura še zmerno naraščale. Drugod se bo vodnatost rek zmanjševala. Gladina morja bo ponovno povišana danes med 21. in polnočjo in jutri med osmo in 12. uro. V tem času se bo morje na nižjih delih obale razlivalo v višini okoli 25 centimetrov.

V torek še plohe, v sredo sonce

V torek bo po napovedih Arsa spremenljivo oblačno s krajevnimi padavinami, deloma plohami in nevihtami. Sprva bo pihal okrepljen jugozahodni veter, ki se bo popoldne obračal na severno do severozahodno smer. Zvečer bodo padavine ponehale. Temperature bodo sredi dneva od 12 do 20 stopinj Celzija, popoldne pa se bo ohladilo.

V sredo bo povečini sončno, po nižinah bo zjutraj marsikje megla. Popoldne se bo na Primorskem oblačnost povečala.

toča na Bovškem
Novice Če bi plaz Struge zgrmel v Savinjo, bi udarni val segel do Ljubnega
Hrvaška poplave
Novice Morje poplavilo mesta ob obali Hrvaške in Italije
Nurje
Novice Ni še konec: na Koroškem in v Velenju klestila toča, nastajajo nove nevihte
Dež. Deževje. Padavine. Slabo vreme.
Novice Veter se krepi, del države zajele padavine, a najhuje šele prihaja
Letuš
Novice Zaradi dežja prestavljen zbor krajanov Letuša
Ne spreglejte