SiolNET. Novice Slovenija
3,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Krvavcu reševali 52-letnika, pri prevozu pomoč posebne tehnologije

3,32

termometer

reševanje Krvavec | Na Krvavcu so v četrtek zvečer reševali osebo, ki se je huje poškodovala pri padcu. V UKC Ljubljana so jo prepeljali s helikopterjem. | Foto: GRS Kranj
Na Krvavcu so v četrtek zvečer reševali osebo, ki se je huje poškodovala pri padcu. V UKC Ljubljana so jo prepeljali s helikopterjem. Foto: GRS Kranj

Reševalci iz Gorske reševalne službe Kranj in ekipa Nujne medicinske pomoči Kranj so v četrtek nekaj po 19. uri na Krvavcu reševali osebo, ki se je pri padcu huje poškodovala. Kot so za Siol.net pojasnili na Policijski upravi Kranj, je šlo za 52-letnega moškega, ki je padel po stopnicah v enem od objektov na območju Krvavca in se pri tem hudo poškodoval. Poškodovanca so v ljubljanski klinični center odpeljali z novim helikopterjem slovenske policije in uporabo posebne tehnologije za delo ponoči.

Na kraju dogodka so poškodovani osebi, ki je padla po stopnicah v enem od objektov na Krvavcu pomagali gorski reševalci GRS Kranj in zdravstveno osebje Nujne medicinske pomoči Kranj, nato pa so ga s helikopterjem slovenske policije odpeljali v ljubljanski klinični center.

Ekipa letalske policijske enote je pri reševanju in prevozu moškega v zdravstveno ustanovo opravila nočni let z novim helikopterjem z uporabo tehnologije NVIS (angl. Night Vision ImagingSystem), ki združuje elemente za uspešno in varno delo ponoči. Takšne intervencije zahtevajo visoko usposobljenost posadk in zelo veliko previdnost zaradi težjega prepoznavanja ovir v temi, so za Siol.net pojasnili na Policijski upravi Kranj.

Povedali so, da policisti zbirajo obvestila o dogodku in bodo o vsem obveščali pristojno državno tožilstvo. 

Dodali so opozorilo, da v gorah vladajo zahtevne zimske razmere, veliko je snežnih pasti, temperature pa so nizke. Zaradi razmer je povečana nevarnost za nesreče in snežne plazove, zato svetujejo sprotno spremljanje spletnih strani Arsa, Službe za varstvo pred snežnimi plazovi in Gorsko-reševalne službe Slovenije

Previdno tudi na smučiščih, ki so v teh dneh in v prihodnjem tednu zaradi šolskih počitnic množično obiskana. Na gorenjskih smučiščih bodo za večjo varnost skrbeli tudi policisti smučarji. 


Če v prihodnjih dneh razmišljate o obisku gora, ne spreglejte naslednjih napotkov:

· Pozimi v gore nikoli ne zahajajte sami!

· Izbirajte poti, primerne svojim psihofizičnim sposobnostim, na turi pa se prilagodite najšibkejšemu udeležencu.

· Pri načrtovanju ture upoštevajte kratek dan, na izlet, turo ali pohod se odpravite dovolj zgodaj.

· Preverite odprtost planinskih koč (večina visokogorskih in sredogorskih koč je zaprtih).

· Že več dni pred turo spremljajte vremenske razmere in napoved za območje, kamor se odpravljate.

· Upoštevajte podatke o snežnih razmerah – o višini in stanju snežne odeje ter o stopnji nevarnosti proženja snežnih plazov.

· Po obilnem sneženju ali otoplitvah še vsaj tri dni ne zahajajte v gore zaradi povečane nevarnosti proženja snežnih plazov.

· O svojih poteh in načrtih obvestite domače.

· V gore se podajajte primerno opremljeni, opremo se naučite uporabljati.

· Preverite delovanje plazovne žolne, zamenjajte baterije in jo dosledno uporabljajte.

· Pred začetkom sezone vadite hojo z derezami, pravilno uporabo cepina in zaustavljanje s cepinom na pobočju z varnim iztekom.

Preberite še:

Reševanje v gorah Novice Helikopter ta konec tedna v zraku kar štirikrat: v Ratečah težje reševanje turne smučarke #foto nova gondola Vogel Sportal Po 10 letih suše krepkih 80 milijonov evrov za slovenska smučišča Sportal V Triglavskem narodnem parku postavili števce. Kaj merijo?

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin