Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2024,
1.40

Osveženo pred

1 teden, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,06

Natisni članek

SD NSi Vesna Gibanje Svoboda SDS evropske volitve evropske volitve Evropski parlament volitve

Ponedeljek, 10. 6. 2024, 1.40

1 teden, 2 dneva

Na evropskih volitvah slavila SDS s štirimi mandati, Svoboda z dvema, Vesna, SD in NSi pa s po enim

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,06
Novi poslanci EU | Foto Siol.net, STA

Foto: Siol.net, STA

V evropskem parlamentu bodo po preštetih približno 99,3 odstotka glasov sedeli predstavniki petih kandidatnih list. Zmagovalka evropskih volitev je lista SDS s štirimi mandati, sledijo Gibanje Svoboda z dvema mandatoma ter Vesna, SD in NSi s po enim mandatom. 

Slovenijo bodo tako v Bruslju predstavljali Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims in Zala Tomašič iz SDS, Irena Joveva in Marjan Šarec iz Gibanja Svoboda, Vladimir Prebilič iz stranke Vesna, Matjaž Nemec iz SD in Matej Tonin iz NSi.

SDS in NSi bodo po napovedih del Evropske ljudske stranke (EPP), Gibanje Svoboda bo še naprej del liberalcev v skupini Renew, SD je članica evropskih socialistov in demokratov (S&D), Vesna pa se namerava pridružiti evropskim Zelenim.

SDS jasna zmagovalka, SLS za malo ostala pred vrati

Od skupno več kot 698.559 oddanih glasovnic je SDS prejela 30,65 odstotka glasov, Gibanje Svoboda 22,15 odstotka, stranka Vesna 10,53 odstotka, SD 7,72 odstotka in NSi prav tako 7,66 odstotka. Volilna udeležba je bila glede na podatke DVK 41,34-odstotna, krepko največ v zgodovini evropskih volitev v Sloveniji (leta 2019 je bila nekaj manj kot 29-odstotna).

Medtem ko je SDS nesporna zmagovalka volitev z več kot 203 tisoč prejetimi glasovi, skoraj 60 tisoč več od Svobode (nekaj več kot 146 tisoč), Vesna pa jih je prejela skoraj 70 tisoč, sta SD in NSi izenačeni na le nekaj glasov. Ob 2.50, po preštetju 99,49 odstotka glasovnic, ju je ločilo le 132 glasov; SD je prejela 50.987, NSi pa 50.855.

Poglejte si utrinke po zaprtju volišč v volilnih štabih in v medijskem središču v Hiši EU:

Fotogalerija
1
 / 61

Blizu je bila tudi SLS s Petrom Gregorčičem kot glavnim kandidatom in ob prvi objavi delnih rezultatov nekaj čez 23. uro po preštetju okoli 50 odstotkov glasovnic je kar završalo, ko je stranki kazalo, da je premagala SD in da je bil Gregorčič izvoljen. A potem je SLS zmanjkalo le okoli tri tisoč glasov, da bi prehiteli NSi ali SD; prejeli so jih malo manj kot 48 tisoč oziroma 7,2 odstotka.

Šele na sedmo mesto se je uvrstila Levica s 4,7 odstotka glasov, sledijo pa Resnica (4,0 odstotka), DeSUS in Dobra država (2,2 odstotka), Zeleni Slovenije (1,6 odstotka) in Nič od tega (1,5 odstotka). 

Danes bodo izidom nedeljskega glasovanja na evropskih volitvah in glasovanju na treh posvetovalnih referendumih prišteli še glasovnice, ki bodo prispele po pošti iz Slovenije. Čez teden dni pa bodo izidom prišteli še glasove iz tujine.

Janša: Gre za poraz koalicije

Janez Janša | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač "Vse kaže, da je SDS četrtič zaporedoma zmagovalka volitev v Evropski parlament. V vsakem primeru bomo ekipo za Evropski parlament okrepili," je uvodoma dejal Janez Janša in se zahvalil vsem volivcem, ki so "v tej poplavi raznoraznih vprašanj in pol, ki so jih dobili na voliščih, prepoznali, za kaj gre".

Kot je ocenil Janša, rezultat evropskih volitev kaže na izrazit poraz vladne koalicije. Takrat je še kazalo, da se SD ne bo uspelo uvrstiti v Evropski parlament, kar bi pomenilo, da bi vladna koalicija osvojila le dva mandata. Zdaj bo tri. 

"Takega poraza tranzicijska levica še nikoli ni doživela. Upam, da bo to sporočilo sprejeto," je dejal Janša. Namignil je tudi, da bi premier Robert Golob morda naredil "podoben premislek", kot ga je naredil francoski predsednik Emmanuel Macron ali pa belgijski premier Alexander De Croo. Prvi je razpustil parlament in napovedal predčasne volitve že za 30. junij, drugi pa je po volilnem porazu tudi na parlamentarnih volitvah, ki so potekale skupaj z evropskimi, odstopil.

Janša je sicer vladni koaliciji v času kampanje očital vsiljevanje tem, ki niso pomembne za slovenske državljane in prihodnost EU, drastično kršenje poslovnika DZ in manipulacije z zlorabo represivnih organov. Ponovil je, da je aktualna koalicija v mandatu izpolnila le malo obljubljenega. Ob tem je dodal, da so vsi izvoljeni kandidati podpisali zavezo, da se vrnejo v Slovenijo, če bo SDS v prihodnje sestavljala vlado. "Kar je glede na ta rezultat velika možnost," je menil in dodal: "Hvala, Slovenija, ker znate ločiti zrno od plev."

Golob: Tega filma Janša ne bo videl

Golob je na drugi strani Janšo takoj zavrnil in nasprotno izjavil, da je leva sredina dobila več glasov kot desnica. "Enkrat sem že govoril, da filma, da se bom umaknil, Janša ne bo videl," je dejal.

"Svoboda je dosegla vse tri cilje: visoko udeležbo, na vseh štirih referendumih smo dosegli potrditev, in dobili smo 22 odstotkov glasov. Mi smo s svojim izidom zelo zadovoljni. Naj ponovim, leva sredina je danes dobila več glasov kot desnica. To nam daje upanje za naprej, ne samo za Svobodo, ampak za vso Slovenijo. Vsem čestitke za izvolitev, tudi Marjanu in Ireni, želim jim, da bodo ustrezno zastopali Slovenijo in gradili močnejšo Evropo," je dejal Golob.

Na vprašanje, kaj izvolitev Šarca pomeni za funkcijo obrambnega ministra in ali ga bo nasledil njegov sekretar Damir Črnčec, je Golob dejal, da mora kandidat po slovenski zakonodaji prevzeti mandat, zato se bo Marjan Šarec odpovedal položaju ministra, nato pa bodo stekli vsi procesi.

"O tem nismo vnaprej pripravljali načrta. Si bomo vzeli kakšen teden za premislek in se odločili. Bi pa dodal, če me vprašate, da sem z delom ministra in ministrstva zelo zadovoljen, tako da bomo razmislili tudi o možnosti iskanja kandidata znotraj obstoječe ekipe."

Nemec: Kljub zagatam nam je uspelo

Izjava stranke SD. Matjaž Han, Matjaž Nemec | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "V zadnjih mesecih smo kljub zagatam dokazali, da smo dobili zaupnico volivcev. Težko prigaran mandat bi rad poklonil članstvu SD, ker so kljub težkim časom ohranili upanje v stranko," se je odzval Matjaž Nemec iz SD.

"Počakali bomo do uradnih izidov, ampak glede na to, kako kažejo trendi, smo lahko Socialni demokrati vendarle zadovoljni, saj smo dobili evropskega poslanca, Matjaža Nemca," je po prešteti večini glasov dejal prvi mož SD Matjaž Han.

Ob zahvali stranki, volivcem, evroposlancu Milanu Brglezu, ki se ne bo vrnil v Bruselj, se je Han dotaknil tudi kampanje. Ta je bila po njegovi oceni skromna, a vsebinsko močna. Ob tem pa je poudaril še: "Volivke in volivci imajo vedno prav."

"Moram pa vendarle reči: koalicija je doživela poraz, naredila je relativno slab rezultat. Če pogledamo zdajšnje izide (Svoboda dva mandata, SD enega), smo dosegli slab rezultat. A Socialni demokrati smo od državnozborskih do evropskih volitev po odstotkih rezultat popravili. Glede na stanje izpred petih tednov smo lahko zadovoljni. Do naslednjih državnozborskih volitev nas čaka trdo delo in verjamem, da tudi dober rezultat," je dodal Han.

Prebilič: Vnesli smo svežino

Izjava stranke VESNA. Vladimir Prebilič | Foto: Bojan Puhek Foto: Bojan Puhek "Zelo smo zadovoljni z rezultatom. Zelo sem ponosen na ekipo, s katero sem delal. Mislim, da smo s kampanjo vnesli svežino. Osvojeni mandat ne pomeni, da bomo nepomembna stranka v evropskem parlamentu. Dodobra smo naštudirali sistem. Pogled je skrenil zelo na desno," je v prvem odzivu dejal Prebilič iz zelene stranke Vesna. 

Na tej podlagi je napovedal tudi udeležbo na parlamentarnih volitvah leta 2026. "Vesna definitivno gre na parlamentarne volitve, tukaj ni nobenega dvoma," je dejal, prepričan, da jim izraženo zaupanje volivcev nalaga tudi določeno mero odgovornosti. Ljudje v Sloveniji pogrešajo povezovanje, dostojanstvo, zmeren dialog, iskanje rešitev, naveličali so se prepiranja in delitev, je povzel.

Tonin: Slovenski volivci si želijo drugačno Evropo in Slovenijo

Matej Tonin | Foto: STA Foto: STA Nosilec liste in predsednik NSi Matej Tonin je v odzivu na delne in neuradne izide volitev, ki kažejo, da je dobil poslanski mandat, dejal, da mu je odleglo. Hkrati upa, da bodo končni rezultati, ki kažejo na zmago desne sredine, ostali enaki. Meni, da so slovenski volivci s tem jasno sporočili, da si želijo drugačno Evropo in drugačno Slovenijo.

Po delnih neuradnih izidih evropskih volitev stranki NSi kaže na en poslanski mandat s 7,66 odstotka glasov.

Pojasnil je še, da mu je glede na trenutne napovedi, da bo osvojil sedež v Evropskem parlamentu, odleglo. Hkrati upa, da bodo končni rezultati ostali enaki. "Zagotovo bo NSi delala, da se EU okrepi in da se spremeni na področjih, kjer ji je v preteklosti spodletelo," je dejal Tonin.

Zahvalil se je tudi preostalim kandidatom na listi, ki so po njegovih navedbah pomembno prispevali k rezultatu, ki ga bo stranka dosegla. "Vidi se, da smo ravnali pravilno, ker smo sestavili takšno močno listo, ker je prav vsak kandidat doprinesel svoj kamenček v mozaik tega našega uspeha in brez samo enega bi lahko bila danes današnja volilna noč popolnoma drugačna," je prepričan.

Na novinarsko vprašanje je odgovoril, da bo za nasvet z največjim veseljem vprašal tudi sedanjo evropsko poslanko iz stranke Ljudmilo Novak.

Šarec: Zame je to uspeh

Marjan Šarec | Foto: STA Foto: STA "Najprej bi se rad zahvalil vsem, ki so glasovali zame in mi namenjali spodbudne besede. Zame je to uspeh, očitno so volivci prepoznali moje delo, kajti ti dve leti na obrambnem ministrstvu sem res dal vse od sebe, da smo reševali zadeve, imeli smo največji požar na Krasu, lani poplave, pri tem sem se precej angažiral in očitno so ljudje to prepoznali. Te teme, ki jih pokrivam kot minister, sem v kampanji zelo zagovarjal, to so pomembne teme za Evropsko unijo. Naslednji petletni mandat Evropskega parlamenta se bo gotovo govorilo veliko tudi o tem," je poročala Televizija Slovenija.

Emmanuel Macron
Novice Macron razpustil parlament in sklical predčasne volitve
Marihuana
Novice Referendumi: volivci večinsko za pri vseh štirih vprašanjih
Novi EU poslanci
Novice Kdo so novi evropski poslanci?
Alexander De Croo
Novice Po volilnem obratu na desno v Belgiji premier De Croo odstopil
Gibanje Svoboda. Marjan Šarec
Novice Je Slovenija ostala brez obrambnega ministra?
 
Ne spreglejte