Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2024,
1.23

Osveženo pred

1 teden, 3 dni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46

Natisni članek

evropske volitve evropske volitve Francija Emmanuel Macron

Ponedeljek, 10. 6. 2024, 1.23

1 teden, 3 dni

Macron razpustil parlament in sklical predčasne volitve

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,46
Emmanuel Macron | Po hudem porazu na volitvah je Macron razpustil parlament in za 30. junij sklical predčasne volitve. To je državljanom sporočil v večernem nagovoru.  | Foto Guliverimage

Po hudem porazu na volitvah je Macron razpustil parlament in za 30. junij sklical predčasne volitve. To je državljanom sporočil v večernem nagovoru.

Foto: Guliverimage

Francoski premier Emmanuel Macron je po porazu na evropskih volitvah sinoči razpustil parlament in za 30. junij sklical predčasne parlamentarne volitve.

Emmanuel Macron je v večernem nagovoru naznanil skorajšnji podpis sklica novih volitev, ki bodo v prvem krogu potekale 30. junija, v drugem pa 7. julija. Kot je dejal, je šlo za težko odločitev, a jo sprejema z zaupanjem v zmožnost Francozov, da bodo sprejeli najboljšo odločitev zase in prihodnje generacije. Meni tudi, da država potrebuje jasno večino.

Za nove volitve, dve leti po zadnjih, se je Macron odločil po napovedih izidov na današnjih evropskih volitvah, na katerih naj bi skrajno desni Nacionalni zbor osvojil več kot 30 odstotkov glasov, še enkrat toliko, kot jih je osvojil njegov sredinski in proevropski Preporod z zavezniki.

Kot je dejal Macron, gre za izid, ki ni dober za stranke, ki branijo Evropo. Izpostavil je, da so skrajno desne stranke v Franciji osvojile skoraj 40 odstotkov glasov. Poleg Nacionalnega zbora naj bi namreč še stranka Ponovno zavzetje osvojila več kot pet odstotkov glasov. "Skrajno desne stranke se krepijo povsod v Evropi (...) Gre za situacijo, s katero se ne morem sprijazniti," je dejal.

Macronova stranka sicer že zdaj nima večine v parlamentu, današnja zmaga Nacionalnega zbora pa predstavlja nov pritisk za njegovo vlado.

Oči v državi poleg tega že usmerjajo tudi v prihodnje predsedniške volitve leta 2027, na katerih Macron po dveh mandatih ne bo mogel znova kandidirati, Marine Le Pen, osrednji obraz skrajne desnice, pa naj bi imela doslej največje možnosti za zmago.

Hčerki ustanovitelja stranke, nekdaj znane kot Nacionalna fronta, Jean-Marie Le Pena, je v zadnjih letih uspelo prikazati zmernejšo podobo stranke, s čimer je postala lažje izvoljiva in na svojo stran pridobila tudi številne desnosredinske volivce.

Vodja Nacionalnega zbora Marine Le Pen je pozdravila Macronovo odločitev. "Pripravljeni smo na nove volitve, pripravljeni smo, da v Franciji prevzamemo oblast, če nam ljudje zaupajo," je dejala in pozdravila izjemen uspeh za svojo stranko, vodenje katere je sicer prevzel 28-letni Jordan Bardella.

Ne spreglejte