Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 6. 2024,
0.22

Osveženo pred

2 tedna, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

Natisni članek

poslanci volitve evropske volitve evropske volitve

Ponedeljek, 10. 6. 2024, 0.22

2 tedna, 2 dneva

Kdo so novi evropski poslanci?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89
Novi EU poslanci | Foto Siol.net, STA

Foto: Siol.net, STA

Slovenija je dobila devet novih evropskih poslancev. Po skoraj 99 odstotkih preštetih glasov lahko z gotovostjo rečemo, da bodo Slovenijo v Bruslju predstavljali Romana Tomc, Milan Zver, Branko Grims in Zala Tomašič iz SDS, Irena Joveva in Marjan Šarec iz Gibanja Svoboda, Vladimir Prebilič iz stranke Vesna, Matjaž Nemec iz SD ter Matej Tonin iz NSi.

Glede na do zdaj preštete glasove so novi evropski poslanci iz Slovenije:

# Kandidat/ka Lista Način dodelitve mandata
1 Romana Tomc SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA - SDS s preferenčnimi glasovi
2 dr. Milan Zver SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA - SDS s preferenčnimi glasovi
3 mag. Branko Grims SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA - SDS s preferenčnimi glasovi
4 Zala Tomašič SLOVENSKA DEMOKRATSKA STRANKA - SDS s preferenčnimi glasovi
5 Irena Joveva GIBANJE SVOBODA s preferenčnimi glasovi
6 Marjan Šarec GIBANJE SVOBODA s preferenčnimi glasovi
7 Vladimir Prebilič VESNA - ZELENA STRANKA s preferenčnimi glasovi
8 Matjaž Nemec SOCIALNI DEMOKRATI - SD s preferenčnimi glasovi
9 Matej Tonin NOVA SLOVENIJA - KRŠČANSKI DEMOKRATI s preferenčnimi glasovi

 

 

Romana Tomc | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač ROMANA TOMC (SDS)

Romana Tomc je rojena leta 1965 v Ljubljani. Leta 1994 je diplomirala na Ekonomski fakulteti v Ljubljani ter več let delovala na področju gospodarstva in financ. Skoraj desetletje je bila zaposlena na Gospodarski zbornici Slovenije. Med drugim je bila sekretarka Združenja podjetnikov Slovenije, sekretarka Združenja računovodskih servisov in sekretarka Strokovnega sveta za davčno-finančna vprašanja. Svojo poklicno pot je nadaljevala kot vodja oddelka za ekonomske zadeve pri Združenju delodajalcev Slovenije.

Od začetka leta 2007 je vodila direktorat za delovna razmerja in pravice iz dela na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, leto pozneje jo je vlada Republike Slovenije imenovala za državno sekretarko na istem ministrstvu. Tri leta zatem je vodila javni sklad za razvoj kadrov in štipendije.

Na volitvah v državni zbor leta 2011 je bila na listi SDS izvoljena za poslanko in bila do leta 2014 tudi njegova podpredsednica. Na volitvah v Evropski parlament leta 2014 in znova leta 2019 je bila na listi stranke SDS izvoljena v Evropski parlament, kjer je članica poslanske skupine Evropske ljudske stranke. V mandatu 2019–2024 je tudi vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu. V vmesnem času, leta 2017, je neuspešno kandidirala za predsednico republike.

Milan Zver | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač MILAN ZVER (SDS)

Milan Zver se je rodil leta 1962 v Ljubljani. Leta 1987 je diplomiral na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo na ljubljanski univerzi in se kot mladi raziskovalec zaposlil na isti fakulteti ter vpisal magistrski študij. Tam je leta 1998 tudi doktoriral. Leto kasneje je bil habilitiran kot visokošolski učitelj za področje družboslovja ter postal predavatelj in nosilec predmeta sociologija na visokošolskem in univerzitetnem programu na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru.

Leta 2004 je bil na listi Slovenske demokratske stranke izvoljen za poslanca v državnem zboru Republike Slovenije ter še isto leto imenovan na mesto ministra za šolstvo in šport v osmi vladi Republike Slovenije. Leta 2012 je na listi SDS kandidiral na predsedniških volitvah, na katerih se ni uvrstil v drugi krog, trenutno pa je že tretji mandat poslanec v Evropskem parlamentu, kamor je bil prvič izvoljen na evropskih volitvah leta 2009.

V poslanski skupini Evropske ljudske stranke je od leta 2009 vodja slovenske delegacije. V mandatu 2014–19 je bil član odbora za kulturo in izobraževanje, član posebnega odbora o terorizmu, član delegacije za odnose z Združenimi državami Amerike in nadomestni član odbora za regionalni razvoj.
Branko Grims | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač BRANKO GRIMS (SDS)

Branko Grims je bil leta 1962 rojen v Kranju. Je magister politoloških znanosti in univerzitetni diplomirani inženir geologije. Kot ustanovni član in poslanec Slovenske demokratske stranke je bil član prve demokratično izvoljene skupščine Republike Slovenije. Od leta 1990 do leta 1994 je bil član občinskega izvršnega sveta in skupščine Mestne občine Kranj, nato med letoma 1993 in 1995 glavni tajnik stranke, od leta 1997 do leta 2002 član državnega sveta, od leta 2002 do leta 2004 strokovni sodelavec poslanske skupine stranke SDS, od leta 2004 dalje pa je neprekinjeno zaposlen kot poslanec SDS v državnem zboru Republike Slovenije.

V prvem mandatu je postal predsednik odbora za kulturo, šolstvo in šport, dva mandata je bil vodja delegacije Republike Slovenije v Natu, član zunanjepolitičnega odbora in ustavne komisije, v mandatu 2008–11 je bil predsednik parlamentarnega odbora za visoko šolstvo, znanost in tehnološki razvoj, v mandatu 2011–14 predsednik odbora za pravosodje, v zadnjem poslanskem mandatu pa je opravljal funkcijo predsednika komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ter bil član odbora za pravosodje, odbora za zunanjo politiko in ustavne komisije.
SDS. Zala Tomašič | Foto: STA Foto: STA ZALA TOMAŠIČ (SDS)

Zala Tomašič je rojena leta 1995. Po končani Škofijski gimnaziji v Šentvidu je odšla na študij v Iowo v ZDA, kjer je na Grinnell College študirala politologijo in ekonomijo. Med študijem je opravljala pripravništvo v ameriškem senatu v Washingtonu, D. C., pri senatorju Chucku Grassleyu (R-IA) in se po končanem dodiplomskem študiju preselila v Bruselj. Tam je opravljala pripravništvo pri "think tanku" Evropske Ljudske Stranke (EPP) Martens Centru, nato pa štiri mesece delala na projektu Evropske Komisije (European Development Days).

Decembra 2020 je magistrirala na svetovno znanem oddelku za vojne študije na King's College v Londonu, v začetku leta 2021 pa se je zaposlila na projektu predsedovanja Slovenije Svetu EU v Bruslju, kjer je delala v ekipi za odnose z Evropskim parlamentom. V začetku leta 2022 se je preselila nazaj v Slovenijo in se zaposlila v državnem zboru, kjer dela v poslanski skupini SDS. V začetku leta 2023 je postala tudi mednarodna sekretarka Slovenske demokratske mladine ter začela voditi pogovorno oddajo Signal na Nova24TV.
Irena Joveva | Foto: Siol.net Foto: Siol.net IRENA JOVEVA (GS)

Irena Joveva je rojena leta 1989 v Kranju. Po končani ekonomski gimnaziji v Radovljici je šolanje nadaljevala na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani, kjer je diplomirala iz mednarodnih odnosov, leta 2017 pa je z nalogo Odnos Evropske unije do makedonskega nacionalnega vprašanja zaključila še magistrski študij, smer svetovne študije. Od leta 2011 je delala na notranjepolitičnem uredništvu Slovenske tiskovne agencije, od leta 2015 pa kot novinarka za 24UR na POP TV.

Za novinarsko delo je leta 2014 prejela nagrado Društva novinarjev Slovenije čuvaj/watchdog za debitantko leta. Leta 2019 je bila na Listi Marjana Šarca izvoljena za evropsko poslanko. Trenutno je evropska poslanka iz vrst Gibanja Svoboda, na evropski ravni pa članica politične skupine Renew.
Marjan Šarec | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač MARJAN ŠAREC (GS)

Marjan Šarec je na politični oder pred dobrim desetletjem stopil z igralskega. Nato je zasedal vrsto političnih položajev, sprva je bil kamniški župan, nato tudi poslanec DZ, minister in predsednik vlade. V Evropski parlament odhaja z mesta ministra za obrambo. Rodil se je 2. decembra 1977, po izobrazbi je univerzitetni diplomirani igralec.

Ko njegovi LMŠ ni uspelo prestopiti parlamentarnega praga, se je stranka pridružila Gibanju Svoboda, Šarec pa je postal minister. Poudarja pomen zagotavljanja nacionalne varnosti, prizadeva si tudi za promocijo vojaškega poklica in izboljšanje delovanja sistema civilne zaščite.

Spotkast - SLS - Vesna - Peter Gegorčič - Vladimir Prebilič | Foto: Siol.net Foto: Siol.net VLADIMIR PREBILIČ (VESNA)

Vladimir Prebilič se je rodil leta 1974. Diplomiral je na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani na programih zgodovina in geografija. Magistriral je leta 2001 na Fakulteti za družbene vede, kjer je leta 2004 tudi doktoriral s področja obramboslovja. Med letoma 2007 in 2011 je bil predstojnik Katedre za obramboslovje, danes pa ob funkciji kočevskega župana opravlja delo izrednega profesorja, prav tako na Fakulteti za družbene vede, kjer predava vsebine vojaške zgodovine, geopolitike, obramboslovne geografije in evropske varnosti. V lokalni politiki aktivno deluje že dolgo. Med letoma 2002 in 2006 kot občinski svetnik ter predsednik odbora za finance in gospodarstvo v občini Kočevje, od 2003 do 2006 pa je opravljal funkcijo podžupana.

Leta 2010 je prvič kandidiral za župana občine Kočevje in bil izvoljen v drugem krogu. Leta 2018 se je na lokalne volitve podal tretjič in bil izvoljen v prvem krogu z visoko podporo volivk in volivcev, prav tako tudi v letu 2022, s svojo listo pa je dobil tudi večino v občinskem svetu občine Kočevje. Je predsedujoči Skupnosti občin Slovenije, član vzhodne kohezijske regije kot predstavnik jugovzhodne Slovenije, vodja slovenske delegacije v kongresu lokalnih in regionalnih oblasti pri Svetu Evrope (Kongresu) ter predsedujoči drugi največji politični skupini socialistov zelenih in naprednih demokratov. Obenem je tudi redni predavatelj kongresa za spodbujanje razvoja demokracije na lokalni ravni ter etičnega ravnanja lokalnih funkcionarjev in boja proti korupciji. Aktivno je deloval tudi v državni politiki. V letih med 2006 in 2008 je bil osebni svetovalec predsednika stranke SD Boruta Pahorja za področje notranjih zadev, med leti 2008 in 2011 pa je sodeloval z Uradom predsednika RS Danila Türka pri proučevanju in dvigu domoljubja med mladimi. Leta 2022 je kandidiral na predsedniških volitvah.

Matej Tonin | Foto: STA Foto: STA MATEJ TONIN (NSi)

Matej Tonin je rojen leta 1983. Leta 2010 je magistriral na Fakulteti za družbene vede na Univerzi v Ljubljani, kjer je študiral politologijo. Politično je aktiven od leta 2001, ko se je vključil v občinski odbor NSi Kamnik. Pomembne politične izkušnje je pridobival tudi v Mladi Sloveniji, podmladku NSi, kjer je bil nekaj časa tudi podpredsednik. Na lokalnih volitvah leta 2006 in 2010 je bil izvoljen v občinski svet občine Kamnik.

Leta 2007 je začel sodelovati s poslansko skupino NSi kot svetovalec za področje odnosov z javnostmi, nato je novembra 2008 odšel na samostojno podjetniško pot. Ustanovil je podjetje Vizija, ki se je ukvarjalo z videoprodukcijo in ustvarjanjem lokalnega spletnega medija Kamničan.si. Podjetje je vodil vse do leta 2011, ko je bil na prvih predčasnih parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca v državnem zboru. Funkcija poslanca mu je bila zaupana tudi na parlamentarnih volitvah leta 2014, v obeh mandatih pa je bil imenovan tudi za vodjo poslanske skupine NSi.

Leta 2018, ko se je Ljudmila Novak poslovila s funkcije predsednice NSi, je bil na kongresu v Grosupljem z veliko večino glasov izvoljen za predsednika NSi. Junija 2018 je bil izvoljen tudi za predsednika državnega zbora. Po oblikovanju Šarčeve manjšinske vlade je to funkcijo zapustil, po menjavi vlade marca 2020 je postal minister za obrambo v tretji vladi pod vodstvom Janeza Janše.

Matjaž Nemec | Foto: STA Foto: STA MATJAŽ NEMEC (SD)

Matjaž Nemec se je rodil leta 1980 v Novi Gorici. Svojo politično pot je začel kot asistent predsednika Boruta Pahorja. Med letoma 2014 in 2022 je bil poslanec v državnem zboru iz vrst Socialnih demokratov. Na državnozborskih volitvah leta 2014 je kandidiral v volilnem okraju Nova Gorica I. in osvojil poslanski mandat. Takrat je bil izvoljen tudi za enega od podpredsednikov državnega zbora. Leta 2018 je bil ponovno izvoljen za poslanca. V tem času je bil predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, član odbora za kulturo, član in predsednik odbora za zunanjo politiko, namestnik člana preiskovalne komisije o ugotavljanju zlorab in negospodarnega ravnanja v DUTB. Za nov mandat se je potegoval tudi na državnozborskih volitvah leta 2022, a mu ni uspelo. Maja 2022 je glede na rezultate evropskih volitev iz leta 2019, potem ko je bila tedanja evropska poslanka Tanja Fajon izvoljena za poslanko v DZ, postal nadomestni evropski poslanec.

Gibanje Svoboda. Marjan Šarec
Novice Je Slovenija ostala brez obrambnega ministra?
Glasovanje, Evropski parlament, evroposlanec, evroposlanka, Strasbourg
Novice EPP s socialisti in liberalci ohranja večino, skrajna desnica se je okrepila
Novi poslanci EU
Novice Na evropskih volitvah slavila SDS s štirimi mandati, Svoboda z dvema, Vesna, SD in NSi pa s po enim
Emmanuel Macron
Novice Macron razpustil parlament in sklical predčasne volitve
Ne spreglejte