Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 10. 2023,
7.16

Osveženo pred

6 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93

Natisni članek

napad Palestina Izrael odziv, Nataša Pirc Musar ministrstvo za zunanje zadeve

Sreda, 18. 10. 2023, 7.16

6 mesecev, 3 tedne

Pirc Musarjeva in Golob izrazila zgroženost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,93
Predsednik vlade Robert Golob se bo srečal z novoizvoljeno predsednico republike Natašo Pirc Musar | Predsednica Nataša Pirc Musar je pozvala k takojšnjemu dostopu humanitarne pomoči na območje Gaze. | Foto Ana Kovač

Predsednica Nataša Pirc Musar je pozvala k takojšnjemu dostopu humanitarne pomoči na območje Gaze.

Foto: Ana Kovač

Premier Robert Golob in predsednica republike Nataša Pirc Musar sta na družbenem omrežju X po torkovem smrtonosnem napadu na bolnišnico v mestu Gaza izrazila zgroženost nad napadom, ki je zahteval življenja več sto civilistov. Izpostavila sta, da bolnišnice ščiti mednarodno pravo. Zgroženost je izrazilo tudi zunanje ministrstvo.

Premier Golob je v torek zvečer izrazil šokiranost nad novicami o napadih na šole in bolnišnice v Gazi. "Načela mednarodnega prava morajo biti spoštovana in nedolžni civilisti morajo biti zaščiteni. Bolnišnice in ostala humanitarna infrastruktura ne smejo biti nikoli cilj in morajo biti zaščitena pred vsakršno vojaško akcijo," je zapisal na omrežju X. Poleg bolnišnice je bila v torek tarča napada tudi šola Združenih narodov v begunskem taborišču v osrednjem delu območja Gaze, pri čemer je bilo ubitih šest ljudi.

Napad obsodila tudi Pirc Musarjeva in MZEZ 

Na omrežju X, nekdanjem Twitterju, se je na včerajšnji napad na bolnišnico v Gazi odzvala tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Kot je zapisala, je "ubijanje na stotine palestinskih civilistov v napadu na bolnišnico v Gazi naravnost grozljivo. Bolnišnice so namreč po mednarodnem humanitarnem pravu zaščitene. Ubijanja nedolžnih civilistov ni mogoče opravičiti." Pozvala je k takojšnjemu dostopu humanitarne pomoči na območje Gaze.

"Bolnišnice in šole ne smejo biti nikoli tarče napada," pa je navedlo MZEZ ter dodalo poziv k spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava. "Civilistov se ne sme napadati niti uporabljati za talce ali živi ščit," je sporočilo ministrstvo.

Napad povzročil veliko ogorčenje po svetu 

Palestinci poročajo, da je bilo v napadu na bolnišnico v Gazi najmanj 500 smrtnih žrtev, in zanj krivijo izraelsko vojsko. Ta odgovarja, da ne napada bolnišnic, in za eksplozijo krivi ponesrečeno izstrelitev rakete skupine Islamski džihad proti Izraelu.

Napad na bolnišnico je pričakovano povzročil veliko ogorčenje po svetu in zaradi tega je že bilo odpovedano napovedano srečanje palestinskega voditelja Mahmuda Abasa, egiptovskega predsednika Abdela Fataha Al Sisija in jordanskega kralja Abdulaha II. z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom v Jordaniji.

Veleposlaniki arabskih držav so na sedežu ZN obsodili napad na bolnišnico, palestinski predstavnik Rijad Mansur pa je v njihovem imenu zanj obtožil Izrael in zahteval ukrepanje Varnostnega sveta ZN.

Joe Biden
Novice Lahko Biden prinese oljčno vejico na Bližnji Vzhod?
Gigi Hadid
Trendi Izraelska vlada zaradi zapisa o Palestini javno obsodila manekenko
Trg republike brez ograj protesti
Novice V Ljubljani v podporo Palestini: Vsaka žrtev je preveč, tako palestinska kot izraelska

 

Ne spreglejte