Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 2. 2024,
15.39

Osveženo pred

1 mesec, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Darjo Felda SVIZ Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje združitev Ljubljana vrtec

Sreda, 28. 2. 2024, 15.39

1 mesec, 4 tedne

Ministrstvo za izobraževanje izpostavilo težavo predlagane združitve ljubljanskih vrtcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,29
Dario Felda | Sviz je ministra Darja Feldo pred enim tednom pozval, da se opredeli do združevanja ljubljanskih javnih vrtcev. | Foto STA

Sviz je ministra Darja Feldo pred enim tednom pozval, da se opredeli do združevanja ljubljanskih javnih vrtcev.

Foto: STA

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je v odzivu Sindikatu za vzgojo, izobraževanje, znanost in kulturo (Sviz) navedlo, da namera Mestne občine Ljubljana o združitvi vseh javnih vrtcev v občini v en zavod nima pravne podlage na področju vzgoje in izobraževanja. Z reorganizacijo bi občina posegla v avtonomijo ravnateljev, še ugotavljajo.

Namera Mestne občine Ljubljana (Mol), da bi 1. januarja 2025 sedanjih 23 javnih vrtcev v občini združili v javni zavod Center predšolske vzgoje in izobraževanja, nima pravne podlage na področju vzgoje in izobraževanja, izhaja iz dopisa ministrstva Svizu, pod katerega je podpisan minister Darjo Felda. Sviz je namreč Feldo pred enim tednom pozval, da se opredeli do združevanja ljubljanskih javnih vrtcev.

Predlagana združitev ljubljanskih vrtcev je po mnenju ministrstva neskladna z zakonom o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, ki med drugim določa, da podrobnejše pogoje za ustanovitev javnega vrtca določi minister. Minister je na podlagi tega zakona pogoje za ustanovitev javnih vrtcev določil z odredbo o pogojih za ustanavljanje javnih vrtcev. "Niti odredba niti zakon ne predvidevata statusnega preoblikovanja že delujočih samostojnih javnih vrtcev, ki v celoti izpolnjujejo vse pogoje za delovanje v statusu javnega zavoda, v organizacijske enote novega oziroma drugega javnega zavoda," so izpostavili na ministrstvu.

Predlagana reorganizacija posega v avtonomijo ravnateljev

Ugotavljajo še, da predlagana reorganizacija posega v avtonomijo ravnateljev, saj bi se v novi organizacijski obliki vrtcev zmanjšale pristojnosti ravnatelja v primerjavi z njegovimi sedanjimi pristojnostmi. Dvom o premišljenosti namere o reorganizaciji se še poglablja, ker po navedbah ministrstva ni jasno, kako naj bi reorganizacija izboljšala kakovost vrtcev.

Za ministrstvo je edina sprejemljiva oblika povezovanja vrtcev optimizacija poslovanja posameznih spremljajočih dejavnosti za vse vrtce, kot je na primer računovodstvo in čiščenje prostorov, kar pa že zdaj omogoča zakon. To bi dejansko izboljšalo kakovost delovanja javnih vrtcev in posledično krepilo tudi njihovo avtonomijo, so zapisali. Če bi bili podani predlogi sprememb zakona in uredbe, bo ministrstvo izhajalo iz izhodišč, da morajo zakonske rešitve slediti nacionalnemu programu vzgoje in izobraževanja za obdobje med letoma 2023 in 2033. Poleg tega bodo vztrajali, da povezovanje javnih vrtcev zagotavlja poslovodno in pedagoško avtonomijo ravnateljev vrtcev in da rešitve podpre stroka na področju predšolske vzgoje.

Ministrstvo je v dopisu še poudarilo, da so se v svojih odzivih, predvsem na vprašanja medijev, vselej jasno, nedvoumno in dosledno odzvali, da takšna reorganizacija nima pravne podlage v zakonodaji na področju vzgoje in izobraževanja. Že 9. januarja pa so na Mol naslovili dopis, v katerem so opozorili na neskladje nameravane reorganizacije vrtcev z zakonodajo.

V dopisu so še poudarili, da so iz medijev izvedeli, da je glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj prejšnji teden z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem podpisal izjavo, da bo predlog reorganizacije ljubljanskih vrtcev spremenjen na podlagi zakona in uredbe. "Izrecno poudarjamo, da ministrstvo o tem dogodku ni bilo uradno obveščeno, prav tako pa do tega trenutka ni dobilo formalnih odzivov niti od Mol niti od Sviza," je poudaril minister.

Zoran Janković
Novice Janković: Ta dokument bomo dopolnili
Branimir Štrukelj
Novice Proti združevanju ljubljanskih vrtcev kar 70 odstotkov zaposlenih #video
Zoran Janković
Novice Janković vztraja pri združitvi poslovanja ljubljanskih vrtcev: Jaz bom že našel rešitev
Ne spreglejte