Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 2. 2024,
16.25

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36

Natisni članek

Branimir Štrukelj vrtec minister Dario Felda

Sreda, 21. 2. 2024, 16.25

2 meseca

Janković: Ta dokument bomo dopolnili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,36
Zoran Janković | Janković je na sestanku, kot so v sporočilu za javnost zapisali v Mestni občini Ljubljana, poudaril še, da bo delovna skupina pri dopolnitvi sledila dvema ciljema. | Foto STA

Janković je na sestanku, kot so v sporočilu za javnost zapisali v Mestni občini Ljubljana, poudaril še, da bo delovna skupina pri dopolnitvi sledila dvema ciljema.

Foto: STA

Sviz poziva ministra za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda, da se opredeli do združevanja ljubljanskih javnih vrtcev. Prepričani so namreč, da to načenja koncept avtonomnih javnih vrtcev. Ministrstvo je STA odgovorilo, da se je z namero ljubljanske občine seznanilo in jo opozorilo, da mora biti usklajena z zakonodajo in mnenjem pedagoške stroke.

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) se po koncu zbiranja podpisov pod peticijo Za ohranitev kakovostnih samostojnih vrtcev v Ljubljani, ki jo je podpisalo 1851 zaposlenih v ljubljanskih vrtcih, kar je več kot 70 odstotkov vseh zaposlenih, sprašujejo, kakšno je stališče Felde do namere občine združiti vrtce. Pričakujejo, da se bo kot minister za vzgojo in izobraževanje do tega jasno in javno opredelil, so zapisali v javnem pozivu.

Od ministra želijo odgovor, ali to namero podpira ali ji nasprotuje, če jo podpira, s katerimi argumenti, če jo ne, zakaj ji nasprotuje, in ali je združevanje samostojnih vrtcev v en sam megavrtec zakonito.

Izmikanje moti številne člane sindikata 

Izpostavili so, da dosedanje izmikanje jasno izraženemu stališču do združevanja moti številne člane sindikata, saj upravičeno predpostavljajo, da je ministrova dolžnost, da se do tako radikalnega posega v delovanje kakovostnih javnih vrtcev opredeli. "Še posebej, ker zamisel, ki jo je v celoti zavrnila stroka, že pridobiva posnemovalce v drugih občinah, župan Mestne občine Maribor je s tem v zvezi prihodnji teden na razgovor povabil ravnateljice mariborskih vrtcev," so navedli v Svizu.

Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje je v odzivu na poziv Sviza za STA sporočilo, da se je seznanilo z gradivom o nameri reorganizacije javnih vrtcev, ki ga je ljubljanski mestni svet sprejel decembra lani. Prav tako so predstavniki občine opravili prvi delovni sestanek, na katerem je ministrstvo poudarilo stališče o neskladju nameravane reorganizacije z veljavno zakonodajo, predstavniki občine pa so predstavili razloge za oblikovanje novega koncepta poslovanja vrtcev.

Janković se je srečal z Branimirjem Štrukljem 

"Izpostavljeno je bilo tudi, da bi bilo ob morebitnem vztrajanju pri spremembah glede poslovanja vrtcev koncept treba dograditi tako, da bo ne le skladen z zakonodajo, temveč tudi s stališči pedagoške stroke, še posebej v smislu zagotavljanja dobrobiti otrok, kar zahteva še dodatne aktivnosti sodelovanja in usklajevanja," so navedli na ministrstvu.

Ljubljanski župan Zoran Janković se je sicer na to temo danes srečal z glavnim tajnikom Sviza Branimirjem Štrukljem in ravnateljicami vrtcev. Delovna skupina za združitev ljubljanskih vrtcev bo dopolnila in uskladila dokument o združitvi, ta pa bo podlaga za spremembo obstoječega zakona o vrtcih in zakona o organizaciji vzgoje in izobraževanja, sta v skupni izjavi napovedala ljubljanski župan Zoran Janković in glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj.

V delovni skupini sodelujejo ljubljanska podžupana Aleš Čerin in Boštjan Koritnik, glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Štrukelj in tri ravnateljice vrtcev, med njimi ravnateljica vrtca Galjevica Barbara Novinec, ki je tudi vodja skupine.

Janković je na sestanku, kot so v sporočilu za javnost zapisali v Mestni občini Ljubljana, poudaril še, da bo delovna skupina pri dopolnitvi sledila dvema ciljema, in sicer združitvi podpornih služb na enem mestu (računovodstvo, finance, javna naročila) in ohranjanju avtonomije vsakega vrtca pri strokovnem delu z otroki, tudi s sveti vrtcev, v katerih bodo predstavniki zaposlenih in staršev, brez predstavnika ustanovitelja.

S Štrukljem sta se na sestanku strinjala, da nova ureditev ne sme vplivati na poslabšanje kakovosti v javnih vrtcih v Ljubljani, ki da je na izjemno visoki ravni, temveč jo mora dodatno izboljšati.

Štrukelj pa je v izjavi za STA povedal, da župan predlaga poseg v zakonodajo ter da vrtci v vsakem primeru ohranijo avtonomijo in vse elemente odločanja. "Zlasti pa ohranijo svet zavoda, kar je za nas izjemnega pomena, da lahko starši in zaposleni enakovredno kot v drugih vrtcih participirajo tudi v ljubljanskih vrtcih," je povedal. Dodal je, da naj bi se akt o ustanovitvi skupnega zavoda ljubljanskih vrtcev spremenil v bistvenih točkah, ki so bile zanje nesprejemljive.

Po njegovih besedah bodo spremembe akta o ustanovitvi pripravili na občini, v Svizu pa bodo do takrat s presojo počakali in ne bodo "skakali na prvo žogo, pač pa dokument skrbno prebrali". Bodo pa še naprej nasprotovali razpustitvi vseh 23 vrtcev in ustanovitvi enega megavrtca.

Branimir Štrukelj
Novice Proti združevanju ljubljanskih vrtcev kar 70 odstotkov zaposlenih #video
Branimir Štrukelj
Novice "Pretendentka za ravnateljico megavrtca skušala vplivati na podpisovanje peticije"
pogajanja, vlada, sindikati javnega sektorja 18.12.2023
Novice Bi en odstotek v pogajanjih lahko spremenil vse?
Ne spreglejte