SiolNET. Novice Slovenija
0,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Milko Novič na sojenju: Upam, da se zadeva hitro zaključi #video

0,65

termometer

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je začelo ponovljeno sojenje Milku Noviču, ki mu tožilstvo očita umor nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika. Na prvem sojenju je bil spoznan za krivega in obsojen na 25 let zapora, a je vrhovno sodišče sodbo razveljavilo in vrnilo v ponovno sojenje.

Na ponovljenem sojenju, ki ga tako kot prejšnje spremljajo Novičevi podporniki, so danes zaslišali Jamnikovo ženo in starše, ženo in hčerko obdolženega Noviča ter novinarko Večera Damijano Žist.

Milko Novič Novice Znova se začenja sojenje Noviču. Kako se bo razpletlo v drugo? #video

Jamnikova žena Tatjana Jamnik Skubic je podobno kot v prvem sojenju ponovila svoje videnje dogajanja na Kemijskem inštitutu v času, ko ga je vodil njen mož, med drugim, da so mu obravnave v številnih tožbah, ki jih je zoper nekdanjega delodajalca vlagal Novič, predstavljale veliko psihično obremenitev.

"Nikoli ni izrazil strahu zaradi sodelovanja z Arabci in Izraelom"

Sodnik Radonjič je pričo spraševal o poslih Kemijskega inštituta z Izraelom ter o Arabcih, tedaj zaposlenih na inštitutu. Tatjana Jamnik Skubic je glede tega pojasnila, da ji nikoli ni izrazil strahu zaradi sodelovanja z Arabci in Izraelom. Zavrnila je tudi v preteklosti večkrat slišane navedbe, da naj bi bil njen mož v času pred smrtjo prestrašen.

Mama: Bil je prestrašen in v stiski

Da je bil Jamnik prestrašen in v hudih stiskah, je nasprotno pričala njegova mama Ana Jamnik. Ta je danes pred sodiščem obnovila svoje spominjanje zadnjih mesecev pred sinovo smrtjo. Njenega sina naj bi skušal zastrupiti Michel Stephan, nekdanji zaposleni na inštitutu, ki mu sicer istočasno sodijo zaradi očitkov, da je naročil umor Janeza Plavca, enega od vodilnih na inštitutu.

Omenila je tudi domnevne grožnje o razstrelitvi inštituta ter da je njen sin nekomu "stopil na žulj" in da je bila njegova odstranitev organizirana zadeva. Ni sicer znala razložiti, zakaj vsega tega ni povedala že policistom med preiskavo takoj po umoru, glede domnevnega strupa pa je priznala, da ne ve, ali ji je to povedal sin ali pa je o tem prebrala v medijih.

Milko Novič Novice Milko Novič po prihodu iz zapora: Svoboda je tukaj #video

Anton Jamnik pričal o sinovi vznemirjenosti

Podobno je tudi oče pokojnega Anton Jamnik pričal o sinovi vznemirjenosti v dneh pred smrtjo, o telefonskih klicih, glede katerih sicer žrtev ni želela nič povedati, a da je po njegovem obnašanju videl, da gre za grožnje. Sodniku je izpovedal tudi o tem, kako naj bi sin v času pred smrtjo zaskrbljeno govoril o postopkih za prekinitev pogodbe z Michelom Stephanom, tožilka Blanka Žgajnar je opozorila, da je bil Stephan z inštituta odpuščen že leta 2010, torej štiri leta pred umorom Jamnika.

Podobno kot Ana Jamnik je tudi oče pokojnega govoril o domnevnih grožnjah njegovemu sinu z zastrupitvijo ter z razstrelitvijo inštituta, a je na vprašanje tožilke tudi povedal, da je o tem izvedel iz časopisov.

Milko Novič Novice Primer Novič: Obramba zadeve ni smela povezati s procesom proti Michelu Stephanu #video

Žena šele na vratih povedala, da gre na službeno zabavo

Je pa sodnik Radonjič iz dvorane izločil tako javnost kot tudi obdolženega Noviča, ko je pričala njegova žena Marjana Novič, od katere sta tožilstvo in odvetnik Kunič želela več izvedeti glede njenih odnosov z Novičem. Čudilo jih je namreč, da je možu šele na vratih ob zapuščanju stanovanja povedala, da odhaja na službeno zabavo Kemijskega inštituta, kjer je prav tako zaposlena. Javnost so izključili tudi med pričanjem novinarke Žistove.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin