Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 9. 2018,
19.39

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

1

Natisni članek

Kemijski inštitut Michel Stephan Janko Jamnik Milko Novič

Sreda, 12. 9. 2018, 19.39

5 let, 7 mesecev

Primer Novič: Obramba zadeve ni smela povezati s procesom proti Michelu Stephanu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,40

1

Milko Novič je bil za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika obsojen na 25 let zapora. Na Dobu je preživel tri leta in pol, potem pa je včeraj nepričakovano odkorakal na prostost. Preobrat v razvpitem primeru po mnenju poznavalcev ne bi smel presenetiti nikogar. Ker morilskega orožja niso nikoli našli in ker nobena od prič Noviča ni videla na kraju zločina, sodišče s tako dolgo kaznijo pade že na preizkusu zdravega razuma.

Milko Novič je v pogovoru za oddajo Planet Danes na Planet TV poudaril, da so občutki po izpustitvi iz zapora mešani. "Začetno navdušenje se je počasi umirilo. Zdaj prihajajo realno življenje, normalne težave ter poskusi vključevanja," je dan po odhodu z Doba povedal Novič.

Novice Milko Novič po prihodu iz zapora: Svoboda je tukaj #video

Novič: Močno si želim dokazati svojo nedolžnost

Na vprašanje, kaj bi bil lahko motiv za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, Novič odgovarja, da je to težko, a hkrati ključno vprašanje v vsej zgodbi. "Ne vem, v kaj je bil vpleten oziroma kaj se je dogajalo na inštitutu," je dejal Novič. 

V preteklosti so se v medijih pojavile tudi zgodbe, da naj bi na omenjenem inštitutu prodajali substance za izdelavo prepovedanih drog. "Organi pregona imajo z odobritvijo ustreznih sodnih organov pravico do vpogleda v finančne tokove. Slediti denarju pomeni slediti vroči sledi za dogajanjem," je pojasnil Novič.

Milko Novič upa, da bo v zvezi z umorom nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika dokazana njegova nedolžnost in da bo pravici na koncu zadoščeno. | Foto: STA , Milko Novič upa, da bo v zvezi z umorom nekdanjega direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika dokazana njegova nedolžnost in da bo pravici na koncu zadoščeno. Foto: STA ,

Dodaja, da ga je v njegovih prizadevanjih podprla tudi mama pokojnega Jamnika: "Izrazila je prepričanje, da jaz tega nisem naredil, in mislim, da je država Slovenija po svoje dolžna gospe, ki je že v letih, odgovoriti na vprašanje, kdo stoji za temi grdimi zadevami, ki so vrgle slabo luč na poslovanje raziskovalne institucije, kot je Kemijski inštitut."

Novič upa, da bo pravici na koncu zadoščeno in da bo v omenjeni zadevi dokazana njegova nedolžnost: "Če bi se izkazalo, da je ta odločitev že dokončna in da se potrdi moja nedolžnost, bi se mi odvalil kamen od srca. Tega si močno želim."

Milko Novič
Novice Milko Novič zapustil zapor na Dobu #video

Novičevi odvetniki: Na mizi sta oprostilna sodba ali razveljavitev sodbe

Razlog za Novičevo izpustitev še vedno ni znan. V ozadju njegove izpustitve naj bi bila po poročanju Planet TV popolna sodna ignoranca tujih izvedencev. Kar nekaj jih je namreč opozarjalo, da tožilstvo za umor nima nobenih dokazov.

Novinarka: Lea Majcen/Video: Planet TV


Medtem ko Novičeva odvetniška ekipa in tožilstvo še vedno čakata na uradno pojasnilo vrhovnega sodišča, je jasno, da ima vrhovno sodišče v omenjeni zadevi na mizi samo dve možnosti. "Možnosti sta ali oprostilna sodba, česar se nadejamo, ali razveljavitev in vrnitev v ponovni postopek," je pojasnila odvetniška kandidatka iz ekipe Novičevih odvetnikov Monika Poje

V 50 strani dolgem spisu, ki so ga poslali na vrhovno sodišče, so poleg procesnih napak kot glavni razlog navedli mnenje izvedenca balistične stroke, za katero pravijo, da je bilo tudi edini materialni dokaz proti Noviču. 

Novice Milko Novič ovadil izvedenca, ker naj bi na sodišču lagal #video

Obramba primera ni smela povezati s procesom proti Stephanu

Laboratorij za tovrstne preiskave ni imel akreditacije, pravijo v Novičevi odvetniški ekipi, dvomijo pa tudi o strokovnosti izvedenca. "Izvedenec je bil v obdobju izdelave izvedenskih mnenj direktor tega istega laboratorija. Med postopkom se je nato ugotovilo, da na prvi stopnji pričal krivo oziroma neresnično," je pojasnil Novičev odvetnik Žiga Podobnik.

Druga okoliščina, ki bi lahko pripomogla k razpletu, pa je incident, ki se je po umoru Jamnika zgodil na Kemijskem inštitutu. V priporu namreč sedi libanonski kemik Michel Stephan, ki mu tožilstvo očita, da naj bi naročil umor enega od vodilnih mož inštituta Janeza Plavca.

"Višje sodišče je takrat po izsledkih preiskave sklenilo, da primera nista povezana, čeprav je obramba ves čas zatrjevala, da sta. Gre namreč za toliko očitnih indicev in okoliščin, ki kažejo na to, da sta primera povezana," je še poudarila Monika Poje.

Ne spreglejte