SiolNET. Novice Slovenija
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znova se začenja sojenje Noviču. Kako se bo razpletlo v drugo? #video

0,15

termometer

Znova se začenja eno od najodmevnejših sojenj. Milku Noviču sodijo zaradi domnevnega umora direktorja kemijskega inštituta Janka Jamnika. Istočasno se na sodišču odvija tudi sojenje Michelu Stephanu, Libanoncu s francoskim potnim listom. Ta naj bi naročil drug umor na istem inštitutu. Sprva naj bi bil tarča naročila eden od najvišjih predstavnikov kemijskega inštituta Janez Plavec. Morilec pa naj bi v primeru uspešno opravljene naloge dobil še eno naročilo umora. Bi lahko bili sojenji Novič in Stephan povezani?

Pred natanko štirimi leti so ljubljanski kriminalisti vso noč in ves naslednji dan intenzivno preiskovali okolico lokala Via Bona na Viču, kjer je ob prihodu na novoletno zabavo obležal mrtev Janko Jamnik. Takšne, na videz mafijske likvidacije z dvema streloma v glavo pri nas namreč še nismo doživeli. 

Le teden zatem so aretirali Milka Noviča, nekdanjega zaposlenega na Kemijskem inštitutu. Razlog za umor Jamnika naj bi bila zamera, ker ga je po 27 letih dela odpustil.

"V času umora sem bil doma. Alibi je zelo trden. Potrdili sta mi ga hči, ki je bila takrat doma, in pa njena kolegica, ki jo je prišla iskat," je dejal Novič za Planet TV.

Obsojen na 25 let, izpuščen po dobrih treh in pol

Na sodišču bosta spet dva odmevna primera: ponovno sojenje Noviču in Michelu Stephanu. Na sodišču bosta spet dva odmevna primera: ponovno sojenje Noviču in Michelu Stephanu. Foto: STA Tožilstvo je gradilo obtožnico zoper edinega osumljenca na najdbi GSR-delcev, ki so jih našli tako na Novičevih rokah kot laseh.

"Gre za ostanke streljanja, ki so specifični za določene situacije, to se pravi, ko se streljanje zgodi," je dejala Blanka Žgajnar, okrožna državna tožilka.

Po letu in pol so Noviča obsodili na 25 let zapora. A Novič je zapor na Dobu zapustil po treh letih in pol, ko je Vrhovno sodišče razveljavilo kazen. Njegovi odvetniki so namreč že cel čas opozarjali, da bi morilec lahko bil Michel Stephan.

"Na videz poznam tega gospoda. Ker je bil zaposlen na Kemijskem inštitutu tako kot jaz," o Stephanu pravi Novič.

Zadnji naj bi nekemu iranskemu beguncu ponudil 25 tisoč evrov za umor še enega od direktorjev Kemijskega inštituta, Janeza Plavca.

Povezava med umorom Jamnika in Stephanom?

"Višje sodišče je takratne izsledke preiskave sklenilo z besedami, da primera nista povezana, čeprav je obramba ves čas zatrjevala, da sta. Kar nekaj očitnih indicev in okoliščin je, ki kažejo na to, da sta primera povezana," je menila Monika Poje, odvetniška kandidatka.

Glavni razlog za razveljavitev sodbe naj bi bile sicer napake pri ocenjevanju glavnega dokaza, sledi streljanja na Novičevih rokah. A obramba je že napovedala, da se bo v ponovljenem sojenju osredotočila na potrditev njegovega alibija.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin