SiolNET. Novice Slovenija
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Melaminu škoda ocenjena na okoli 36 milijonov evrov #video

0,53

termometer

Nadzorni svet družbe Melamin se je popoldne na izredni seji seznanil s posledicami hude industrijske nesreče, ki je družbo prizadela v četrtek. Po besedah direktorja Srečka Štefaniča so nadzorniki izrazili zaupanje v predstavljen načrt sanacije. Uprava jih je seznanila tudi s škodo, ki jo ocenjuje na okoli 36 milijonov evrov.

Po besedah direktorja Melamina Štefaniča je vodstvo podjetja nadzornike seznanilo o podrobnostih nesreče, razlogih zanjo in ukrepih, ki jih načrtujejo po njej. Pri tem so nadzorniki predstavljeno smer sanacije podprli.

Nadzornike je uprava obvestila, da je izplačala plače za pretekli mesec in da imajo izpad plač zavarovan. "V zvezi s tem smo na nadzornem svetu med drugim sprejeli skupno stališče, da plače zaposlenih pol leta ostajajo enake," je Štefanič dejal za STA.

Nadzornikom je bil predstavljen načrt postopnega zagona proizvodnje. Določen, sicer manjši del proizvodnje, je namreč po besedah Štefaniča ostal nedotaknjen in ga lahko zaženejo v razmeroma kratkem času. Po predstavljenem načrtu bi lahko celotna proizvodnja znova stekla počez leto in pol, je povedal.

Nadzornike so tudi seznanili, da bo družba na podlagi ocenjene škode na ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo podala vlogo za aktivacijo inštrumenta iz zakonodaje EU za pokrivanje škode zaradi večjih nesreč. Na omenjeno temo bodo imeli po besedah direktorja v sredo skupni sestanek z ministrstvom za gospodarstvo, ministrstvom za finance ter ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Vse omenjeno bo Štefanič pozno popoldne predstavil še na izredni seji občinskega sveta občine Kočevje.

Melamin: manjši deli podjetja bodo lahko zaživeli v treh mesecih

Potem ko so forenziki končali delo, so v kočevskem Melaminu s čiščenjem razdejanega območja v podjetju začeli že v soboto in ga bodo danes intenzivno nadaljevali, je za STA povedal direktor podjetja Srečko Štefanič.

Čiščenje bo potekalo po natančnem operativnem načrtu, ki ga pripravlja notranji štab civilne zaščite. Nekatere stavbe so že delno sanirane, delno so že prekrili tudi poškodovane strehe, saj si v podjetju prizadevajo, da ne bi ob deževju nastajala še dodatna škoda. Po zagotovilu direktorja je organiziran zajem voda, tudi meteornih, ki se pojavljajo ob deževju.

Če bo šlo vse po sreči, bodo manjši deli podjetja z delom nadaljevali v roku treh mesecev 

Direktor je napovedal, da bi nekateri manjši deli podjetja, kot so kotlovnica ali enota obutvene industrije, lahko spet zaživeli v treh mesecih, pri drugih bo sanacija dolgotrajnejša.

Zaposleni v podjetju trenutno v glavnem koristijo dopuste in še niso na čakanju, naj bi se pa v podjetju kmalu odločili, katere ekipe potrebujejo in katere delavce bodo dali na čakanje. Po Štefaničevih besedah so nekatera lokalna podjetja tudi že ponudila zaposlitve delavcem, ki v Melaminu ne bi imeli dela.

Novice Melamin lopatko zaradi neustreznosti umaknili iz prodaje Novice Na Kitajskem po aferi z melaminom dve usmrtitvi Eksplozija Novice Tragedija v Kočevju: pet pogrešanih našli mrtvih Melamin Novice Eksplozija v središču Kočevja: pet oseb je najverjetneje umrlo #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin