Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
24. 11. 2009,
9.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 24. 11. 2009, 9.53

8 let

Na Kitajskem po aferi z melaminom dve usmrtitvi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na Kitajskem so usmrtili dve osebi zaradi njunih vlog v lanski aferi z okuženim mlekom v prahu, zaradi katerega je umrlo šest, zbolelo pa več kot 300.000 otrok.

Zhang Yujuna so usmrtili zaradi ogrožanja javne varnosti, Geng Jinpinga pa zaradi izdelave in prodaje strupene hrane. Smrtni kazni za Zhanga in Genga je marca letos potrdilo prizivno sodišče v mestu Shijiazhuang na severu Kitajske. Vse smrtne kazni mora sicer na Kitajskem potrditi še vrhovno ljudsko sodišče v Pekingu, nakar jih praviloma izvršijo z injekcijo. Da je bila kazen izvršena, so sporočili s sodišča v Shijiazhuangu. Z melaminom so poskušali pretentati inšpektorje Afera z mlekom v prahu, okuženim z melaninom, velja za enega najhujših škandalov, povezanih s slabo kvaliteto hrane na Kitajskem. Melamin, ki se sicer uporablja pri proizvodnji plastičnih mas in gnojil, so dodajali razredčenemu mleku in na ta način pretentali inšpektorje, ki so merili proteine v mleku.

Januarja sodili 21 ljudem Skupno so zaradi škandala januarja letos sodili 21 ljudem, med njimi tudi generalni direktorici mlečnopredelovalnega podjetja Sanlu Tian Wenhua, ki je bila obsojena na dosmrtno zaporno kazen.

Zhang in Geng sta bila obsojena zaradi proizvodnje in prodaje proteinskega praška, ki je vseboval melamin in iz katerega so nato izdelovali okuženo mleko. Zhang je vodil delavnico, v kateri so v manj kot letu dni proizvedli več sto ton melamina v prahu. Geng je izdeloval in prodajal kontaminirano mleko mlečnopredelovalnim družbam, predvsem Sanluju.

Poleg omenjenih dveh smrtnih kazni je sodišče januarja izreklo še eno, katere izvršitev pa je odložilo za dve leti, ko naj bi jo predvidoma znižalo v dosmrtni zapor. Sodišče je poleg tega izreklo tri dosmrtne zaporne kazni, eno od njih Tianovi. Pri preostalih 15 izrečenih kaznih je šlo za od dve pa do 15 let zapora.

Ne spreglejte