SiolNET. Novice Slovenija
3,63

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tragedija v Kočevju: pet pogrešanih našli mrtvih

3,63

termometer

"Poškodovanca včerajšnje nesreče v Kočevju, ki se zdravita v UKCL, sta živa. Eden še vedno ni identificiran, je pa v zelo slabem stanju," so sporočili iz UKC Ljubljana. Kriminalisti so pozno sinoči skupaj s preiskovalno sodnico ter državnim tožilcem končali prvi del ogleda mesta eksplozije in pri tem odkrili pet pokojnih oseb. Potrjevanje identitete oseb še vedno poteka. Ogled kraja se bo nadaljeval danes, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Sprva so se v javnosti pojavile informacije o smrti šestih oseb, ki pa so se izkazale za napačne.

V Melaminu iščejo rešitve, kako naprej, v Kočevje minister Počivalšek

Kot pravi Štefanič, so v podjetju dobavitelje in kupce že obvestili, v kakšnem položaju so se znašli, zdaj pa iščejo rešitve, kako naprej. "Položaj rešujemo tako s partnerji kot s konkurenco. V takih časih si namreč tudi pomagamo," je dejal za STA.

Ker gre za visoko tehnologijo, proizvodnje ne bodo mogli preseliti drugam. "Tu ni čarobne paličice," je dodal.

Že v četrtek so željo, da bi jim pomagala tudi država, izrazili obrambnemu ministru Mateju Toninu, danes jo bodo ponovili gospodarskemu ministru Počivalšku. Zavedajo se, da sta oba ministra v odhajanju, vendar upajo, da bosta o njihovih željah in potrebah seznanila naslednjo vlado, je dejal.

V Melaminu, kjer je v četrtek po eksploziji izbruhnil še požar, danes kriminalisti nadaljujejo preiskavo vzrokov nesreče. Ko bo ta končana, bo sledilo odstranjevanje posledic nesreče.

Dva huje poškodovana prepeljali v UKC Ljubljana

V eksploziji in požaru v kočevski tovarni je bilo po zadnjih podatkih skupaj poškodovanih šest oseb, dva huje poškodovana so prepeljali v ljubljanski klinični center.

Življenje je izgubila le ena oseba, ki je bila zaposlena na Melaminu, preostale žrtve pa so bile iz skupine, ki je prišla v podjetje opravljat popravila in se je v napačnem času znašla na napačnem mestu, je povedal kočevski župan Vladimir Prebilič. Med žrtvami je tudi voznik tovornega vozila, je še povedal župan, ki je izrazil upanje, da bodo poškodovani hitro okrevali.

Melamin Novice Eksplozija v središču Kočevja: pet oseb je najverjetneje umrlo #video

V podjetju vzrok eksplozije še raziskujejo, najverjetneje pa se je pri prečrpavanju surovine v skladiščni prostor zgodila človeška napaka zaposlenega pri pretakanju ene snovi v skladiščno posodo z drugo snovjo, in sicer dietentriamina v posodo z epiklorhidrinom, je povedal direktor družbe Srečko Štefanič. Pri tem sta se zgodili eksotermna reakcija in eksplozija, je pojasnil v oddaji Odmevi.

Se je pa gasilcem v četrtek popoldne uspelo prebiti do petih pogrešanih, a so po pričakovanjih lahko ugotovili le, da eksplozije in požara niso preživeli.

Štefanič pohvalil posredovanje ekip

Dodal je, da so bili na ta sicer malo verjeten scenarij že pripravljeni, zato so bile tudi vse ekipe ustrezno pripravljene in so s svojim hitrim odzivom uspešno omejile posledice nesreče na okolje.

Štefanič je pohvalil odziv vseh služb, ki so delovale pri reševanju nesreče, in v imenu podjetja svojcem žrtev eksplozije izrekel sožalje in jim ponudil podporo. Potrdil je, da bo podjetje za zdaj ostalo zaprto, delovale bodo le določene nujne službe v delu podjetja, ki ni bil poškodovan v eksploziji. Dodal je, da se v podjetju zavedajo, da bo sanacija izredno zahtevna, zato bodo za pomoč zaprosili pristojna ministrstva.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin