Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 5. 2022,
9.09

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

71

Natisni članek

policija Kočevje eksplozija

Četrtek, 12. 5. 2022, 9.09

1 leto, 11 mesecev

Eksplozija v središču Kočevja: pet oseb je najverjetneje umrlo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

71

Okoli 8.35 je odjeknila eksplozija v podjetju Melamin v središču Kočevja. Pet oseb, ki so jih pogrešali takoj po nesreči – en zaposleni v podjetju Melamin in štirje zunanji izvajalci – je najverjetneje umrlo, je popoldne povedal direktor Melamina Srečko Štefanič. Eksplozija naj bi bila namreč tako huda, da možnosti za preživetje tako rekoč niso imeli. Direktor podjetja je še povedal, da je bil vzrok nesreče najverjetneje napačno ravnanje enega od zaposlenih pri prečrpavanju surovine. Poškodovanih je bilo sicer več drugih oseb. Nekaj so jih oskrbeli v zdravstvenem domu v Kočevju, dva huje poškodovana pa so prepeljali v ljubljanski univerzitetni klinični center (UKC). Njuni življenji zaradi izjemno hudih opeklin še visita na nitki. 

Župan Prebilič pozval k vrnitvi v normalno življenje, Melamin obljublja povračilo škode

Kočevski župan Vladimir Prebilič je po požaru v Melaminu, ki ga je označil kot največjo dosedanjo tragedijo v Kočevju, pozval k nadaljevanju običajnega življenja, kolikor je to le mogoče. Napovedal je povrnitev škode prebivalcem, ki je nastala na širšem območju ob podjetju, kar je potrdil tudi direktor Melamina Srečko Štefanič.

Po Prebiličevih besedah bodo obravnavali vso škodo, ki je nastala prebivalcem v širšem pasu okoli podjetja, tako na objektih kot avtomobilih. Popis se bo začel najverjetneje že v petek, zato naj se ljudje ne bojijo, da bi "ostali brez česarkoli".

Tudi direktor Melamina Štefanič je poudaril, da ima podjetje zavarovanje za tovrstne dogodke ter da bodo vso škodo ustrezno obravnavali in reševali.

V ozračju ni nevarnih snovi

Gasilci trenutno nadzorujejo stanje in temperaturo porušene konstrukcije, ta se mora še ohladiti, da bodo lahko dostopali do mesta, kjer naj bi bili pogrešani. Ti sicer niso zaposleni v Melaminu, ampak so zunanji izvajalci.

Medtem so znani tudi prvi podatki analize ekološkega laboratorija z mobilno enoto (ELME). Kot je na Twitterju sporočila uprava za zaščito in reševanje, v ozračju ni nevarnih snovi, le delci saj in dima. Pregled požarne vode, ki se shranjuje na območju podjetja, še ni končan.

Eksplozija se je zgodila okoli 8.30. Eksplodiralo je na pritekališču, kamor so dostavili cisterne surovine, šlo je za snov epiklorhidrin.

Melamin je kemično podjetje, ki spada med obrate večjega tveganja za okolje, njegova glavna dejavnost je proizvodnja plastičnih mas, barv, lakov in podobnih premazov ter drugih kemičnih izdelkov. Ustanovljeno je bilo leta 1954 v Kočevju in po podatkih s konca leta 2021 zaposluje 194 delavcev.

Kočevski župan Vladimir Prebilič, direktor družbe Melamin Srečko Štefanič in poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin so ob 11. uri v izjavi za medije podali prve znane informacije o nesreči v podjetju Melamin.

Prebilič: Nesreča na okolje ne bo imela velikega vpliva

"Zgodila se je delovna nesreča. Štiri osebe so še pogrešane. Gre za zunanje izvajalce podjetja Melamin, medtem ko so bile druge osebe že prepeljane v klinični center v Ljubljani. Opečene so štiri osebe, ranjenih je še približno deset ljudi, a podatki še niso končni. Zgodila se je delovna nesreča, ki zelo velikih vplivov na okolje ne bo imela," je dopoldne pojasnil kočevski župan Vladimir Prebilič. Ob tem je prebivalce Kočevja pozval, naj ne zapuščajo svojih domov, če to ni nujno potrebno. Če bodo to počeli, pa jim vsaj za zdaj svetujejo uporabo zaščitnih mask. 

"Vsi sistemi so se odzvali maksimalno učinkovito. Gasilci so bili nemudoma na lokaciji in lokalizirali požar. Vsi varovalni sistemi na podjetju so delovali tako, kot smo načrtovali. Na Kočevskem smo imeli več vaj za takšne razmere in za zdaj so stvari pod nadzorom," je še poudaril župan. 

Direktor podjetja: Nihče od zaposlenih ni pogrešan, iščemo štiri zunanje izvajalce

"Nikoli v življenju si nisem mislil, da se bo zgodilo kaj takega, vendar se je. Danes zjutraj ob 8.30 je odjeknila eksplozija na pretakališču, kamor je prišla cisterna s snovjo. Zakaj se je zgodila eksplozija, še raziskujemo. Takoj po eksploziji so se sistemi odzvali tako, kot smo predvidevali. Vse službe, gasilci, zdravstvene službe so v najkrajšem mogočem času prišle na kraj in omejile požar. Kar zadeva zaposlene, ni nihče pogrešan," je povedal direktor družbe Melamin Srečko Štefanič.

Po njegovih besedah so ustrezne službe z droni posnele razmere v podjetju in ugotovile, da temperatura nikjer ne narašča in da so žarišča povsod omejena ter da nevarnosti za nadaljnje eksplozije ni. 

Po popoldanski tiskovni konferenci predstavnikov podjetja je jasno, da so v nesreči najverjetneje umrli štirje zunanji izvajalci in en zaposleni v podjetju.

Gasilci v nekaj minutah na kraju požara 

Poveljnik Gasilske zveze Kočevje Leon Behin je povedal, da so aktivirali vse kočevske gasilske enote, tem je požar uspelo omejiti in je tako pod nadzorom. "Trenutno je na lokaciji 150 gasilcev. Imamo še eno večje požarno območje, to je elektrosoba, do katere še ne moremo priti. Cisterna, ki je bila vzrok za eksplozijo, je že eno uro pod nadzorom. Aktivirana je bila enota mobilnega laboratorija, na terenu so požarna inšpekcija in predstavniki Arsa, ki opravljajo meritve," je v izjavi pojasnil Behin in dodal, da črn dim, ki se vali po Kočevju, ni posledica gorenja nevarnih snovi. Predlagali bodo tudi analizo zemljine, kar ni bilo narejeno po požaru v Kemisu, je spomnil. 

Preventivno je bila aktivirana tudi enota Slovenske vojske.

"Zgodil se je več kot resen dogodek, a trenutno imamo zadeve pod nadzorom. Še vedno iščemo pogrešane. Do objekta, v katerem po informacijah so, to je v enem izmed zabojnikov, zaradi visokih temperatur ne moremo. Položaj res ni lep," je pojasnil Behin. 

Ob požaru so bili nemudoma aktivirani tudi vsi resursi kočevskega zdravstvenega doma (ZD), ekipe so v dogovoru z gasilci tako odšle na teren, je pojasnil direktor ZD Gregor Košir. Dva huje poškodovana so prepeljali v ljubljanski univerzitetni klinični center (UKC), kjer so sprva aktivirali načrt za množične nesreče. 

Naknadno so na Twitterju sporočili, da so zaradi nesreče v Kočevju znižali stopnjo pripravljenosti.

"Vse se je streslo"

Kot so še sporočili z uprave za zaščito in reševanje, je zgradba podjetja hudo poškodovana, popokala so tudi okna v okolici eksplozije. 

Po pričevanjih očividcev se je v trenutku eksplozije vse streslo. Novinarka Nataša Briški je na Twitterju delila spodnjo fotografijo. 

Ob nesreči se je na Twitterju odzval tudi premier Janez Janša

Požar je pogašen

Močni eksploziji je sledil požar, iz kemične tovarne Melamin se vali velik oblak dima. Po informacijah uprave za zaščito in reševanje je požar pogašen, gasilske enote izvajajo hlajenje. Trenutno se nadaljuje gašenje manjših žarišč, je povedal predsednik PGD Kočevje Igor Kalinič

Poleg gasilskih enot so aktivirane tudi zdravstvene enote, ekološki laboratorij z mobilno enoto in tudi helikopterska pomoč.

Glavna cesta skozi Kočevje je zaradi intervencije trenutno zaprta, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Obvoz je po lokalnih cestah. Promet preusmerja policija.

Opozorilo: Zaprite okna in ostanite doma

Policisti vsem prebivalcem v okolici svetujejo, da zaprejo okna in se ne gibljejo na prostem, dokler traja intervencija. Prav tako naj se ne približujejo kraju dogodka. 

Spodaj si lahko ogledate natančno lokacijo eksplozije. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje je na spletni strani objavil napotke za ravnanje ob požaru. Prebivalce pozivajo, da upoštevajo priporočila ekip za reševanje oziroma uprave za zaščito in reševanje. Osebe, ki so bile izpostavljene dimu in čutijo zdravstvene težave, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

Havana eksplozija
Novice Število smrtnih žrtev eksplozije v Havani strmo narašča
Ne spreglejte