SiolNET. Novice Svet
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Število smrtnih žrtev eksplozije v Havani strmo narašča

0,11

termometer

Havana eksplozija | V času eksplozije je bila namreč pred hotelom parkirana cisterna z utekočinjenim zemeljskim plinom. Domneva se, da je cev, po kateri je tekel utekočinjeni zemeljski plin, puščala in so iskre vžgale visoko vnetljive hlape. | Foto: Reuters
V času eksplozije je bila namreč pred hotelom parkirana cisterna z utekočinjenim zemeljskim plinom. Domneva se, da je cev, po kateri je tekel utekočinjeni zemeljski plin, puščala in so iskre vžgale visoko vnetljive hlape. Foto: Reuters

Število smrtnih žrtev petkove eksplozije v luksuznem hotelu Saratoga v stari četrti kubanske prestolnice Havane se je povečalo na 40, število ranjenih pa je naraslo na 94, je danes sporočilo kubansko ministrstvo za zdravje. Reševalne ekipe še naprej iščejo morebitne preživele in ocenjujejo, da je v ruševinah hotela trenutno ujetih 12 ali 13 oseb.

Število smrtnih žrtev se je v zadnjih 24 urah povečalo za devet, saj se je reševalnim ekipam vendarle uspelo prebiti do dvonadstropne kleti pod hotelom, kjer bi lahko bilo po predvidevanjih oblasti ujetih najmanj deset oseb, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Hkrati je ministrstvo sporočilo, da se je število ranjenih povečalo na 94, od katerih jih 18 še vedno zdravijo v šestih mestnih bolnišnicah. Skupno pa je bilo 36 oseb, ki so bile v petkovi eksploziji ranjene, po prejemu zdravstvene oskrbe odpuščenih.

hotel Havana Novice V prestolnici Kube odjeknila silovita eksplozija #foto

Oblasti po navedbah sorodnikov pogrešanih oseb ocenjujejo, da je v ruševinah hotela še vedno ujetih 12 ali 13 ljudi, čeprav bo ta številka nedvomno postala bolj natančna, ko bodo reševalci pregledali dve kletni etaži, kjer je v času eksplozije delalo več oseb. V kletnih prostorih hotela so namreč bile trgovine, skladišče in več pisarn.

Upanje, da bodo med ruševinami hotela našli preživele, se s časom zmanjšuje, saj je od nesreče minilo že več kot 72 ur. Kubanske oblasti pa so sicer sporočile, da iskanja in reševanja ne bodo prekinile, dokler ne bo potrjeno, da pod ruševinami ni preživelih.

Eksplozijo povzročilo uhajanje plina

Hotel v času nesreče ni obratoval, vendar je bilo v njem 51 delavcev, ki so ga pripravljali na ponovno odprtje. Kubanska vlada je po eksploziji v petek zjutraj večkrat ponovila, da je eksplozijo povzročilo uhajanje plina, čeprav incident še vedno preiskuje posebna komisija.

V času eksplozije je bila namreč pred hotelom parkirana cisterna z utekočinjenim zemeljskim plinom. Domneva se, da je cev, po kateri je tekel utekočinjeni zemeljski plin, puščala in so iskre vžgale visoko vnetljive hlape.

Močan eksploziven val je poškodoval še sedemnajst bližnjih stavb, v prihodnjih dneh pa bodo strokovnjaki tehnično ocenili vse stavbe v delu stare Havane, da bi ugotovili, ali jih je mogoče rešiti oz. ali jih je treba porušiti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin