SiolNET. Novice Slovenija
3,72

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Sporna maketa: Leben in Šarec molčita, posel bi bil lahko dogovorjen vnaprej #video

3,72

termometer

Kdo bo prevzel politično odgovornost za polomijo pri maketi drugega tira? Potem ko so okostnjaki dokončno padli iz omare, se marsikdo sprašuje, ali bo minister za okolje Jure Leben kot nekdanji državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu, zadolžen za projekt drugi tir, prevzel odgovornost in odstopil. V zadnjih dneh se je namreč izkazalo, da politika v aferi maketa vendarle ni tako nedolžna, kot je zatrjevala doslej.

Ob milijonskem projektu, ki bi lahko padel na pleča davkoplačevalcev, ni niti najmanj vseeno, kdo bo potegnil kratko, so poročali v oddaji Danes na Planetu. V javnost so že pricurljale informacije, da naj bi se okoljski minister Jure Leben in šef direkcije Damir Topolko z izvajalci dogovarjala o izvedbi projekta, še preden je bil razpis za izbiro izvajalca sploh objavljen.

Alenka Bratušek Posel danes Bratuškova: Namesto maket projekt drugi tir delamo v naravi

Cerar zatrjeval: Davkoplačevalci niso bili oškodovani

Maketa za drugi tir je od trenutka, ko so jo postavili, prinesla le težave. Po pomoti so namreč na razpisu izbrali dražjega ponudnika, nato so se pristojni opravičevali. "Davkoplačevalci pri tem niso bili čisto nič oškodovani," je aprila lani izjavil nekdanji predsednik vlade, danes pa minister za zunanje zadeve Miro Cerar.

Miro Cerar je kot predsednik vlade zatrjeval, da davkoplačevalci po izboru dražjega ponudnika makete niso bili oškodovani. Miro Cerar je kot predsednik vlade zatrjeval, da davkoplačevalci po izboru dražjega ponudnika makete niso bili oškodovani. Foto: STA

Sledila so nova razkritja. Iz elektronskega dopisovanja je razvidno, da so Lebna kot državnega sekretarja na infrastrukturnem ministrstvu, zadolženega za projekt drugi tir, večkrat opozorili, da maketa ni skladna z razpisom, a se na to ni odzival. Ob tem je Leben dejal: "Če ne bomo našli rešitve v hiši, bom odločitev sprejel jaz, ko se vrnem iz tujine. Po nekaj urah je direktor direkcije odgovoril, da so rešitev že našli in da je zadeva rešena."

Drugi tir maketa Novice Ker niso dobili denarja za maketo, bodo tožili državo #video

Posel z maketo bi bil lahko dogovorjen 

Leben zdaj kljub svoji priljubljenosti vedno bolj tone. Na Pop TV so namreč pridobili dokumente, iz katerih je razvidno, da bi bil posel z maketo lahko vnaprej dogovorjen. Dokumenti kažejo, da je med Agencijo Futura, tiskovno predstavnico ministrstva Natašo Pelko, infrastrukturnim ministrom Petrom Gašperšičem in Lebnom že mesec pred objavo razpisa obstajalo naslednje dopisovanje.

Po poročanju Pop TV obstaja možnost, da je bil posel z maketo drugega tira dogovorjen. Za projekt drugega tira je bil kot državni sekretar zadolžen sedanji okoljski minister Jure Leben. Po poročanju Pop TV obstaja možnost, da je bil posel z maketo drugega tira dogovorjen. Za projekt drugega tira je bil kot državni sekretar zadolžen sedanji okoljski minister Jure Leben. Foto: STA

"Predlagam delitev na dva razpisa. Enega za komunikacijske storitve, vrednost do 135 tisoč evrov. Izdelava makete naj gre na svoj razpis." Potem pa še: "Glede makete, gospod, ki jih izdeluje, pride v Ljubljano jutri dopoldne in nam bo spisal tehnično dokumentacijo."

Drugi tir maketa Novice Je maketa za drugi tir vendarle bila plačana, ampak po ovinkih? #video

Leben in Šarec molčita, Bratuškova odgovornost zavrača

Leben, ki je bil do zdaj vedno na voljo za komentar, danes molči. Na vprašanje, ali se bo v zvezi z maketo srečal s premierjem Šarcem, je novinarjem danes odgovoril, da morajo to vprašati predsednika vlade. Ta se na vprašanja novinarjev danes ni odzval.

Premier Marjan Šarec v zvezi z maketo drugega tira in morebitno odgovornostjo ministra Lebna za zdaj molči. Premier Marjan Šarec v zvezi z maketo drugega tira in morebitno odgovornostjo ministra Lebna za zdaj molči. Foto: Bojan Puhek

Ministrica Bratuškova medtem zavrača odgovornost: "Odgovornost ni na meni, odgovornost je na nekom drugem in tisti bo moral pojasnjevati, zakaj sploh takšna pot, zakaj maketa in zakaj takšen način do makete." 

Med odgovornimi je tudi direktor direkcije za infrastrukturo Damir Topolko, ki ga v omenjeni zadevi preiskujejo kriminalisti. Sam naj bi še vedno trdil, da ga na omenjenih sestankih ni bilo, so še poročali na Planetu.

Jure Leben Novice Maketa drugega tira: štirje javni uslužbenci osumljeni zlorabe položaja, Leben očitke zavrača #video

Komentarji

22

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • mimi129 / 21.02.2019. ob 21:55 +8 0

  Velecenjeni Šarec ima problem. Po danes prikazanih dokumentih je jasno, da sta Leben in Cerar čez glavo v dreku. Če se je odletelo zaradi sendviča, bo to nujno tudi zaradi makete.

  +8 0
 • kernest / 21.02.2019. ob 21:19 +8 0

  Drugi tir potrebujejo zaradi "maket". Drugo cev prav tako. Avstrijci jo bodo izkopali še preden bo pri nas znano kdo ima najmočnejše karte. Je pač tako da se bolj splača preko drżave cuzat javni denar kot delati normalen biznis. Zato imamo doma zmeraj več "uspešnih" kretenov. Tisti na katere smo lahko ponosni pa morajo ponavadi uspeti izven slovenije.

  +8 0
 • satir / 22.02.2019. ob 08:08 +6 0

  Vsakič ko se nekdo tako strastno zavzema za projekt kot se je Cerar, je posel že vnaprej dogovorjen, ker gre za delež provizije ki pripada zagovorniku projekta in pomočniku skozi državni aparat. To je jasno še vrabcem na strehi. Gašperšič je v začetku rekel da drugega tira ne rabimo, kar naenkrat pa je bil potreben, zakaj le ? Zaradi korupcije in samo zaradi korupcije. če tega ne bi bilo, interesa za gradnjo ne bi bilo, čeprav je nujno potrebna.

  +6 0
delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin