Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 2. 2019,
14.57

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

4

Natisni članek

drugi tir Alenka Bratušek maketa Jure Leben

Sreda, 20. 2. 2019, 14.57

5 let, 2 meseca

Bratuškova: Namesto maket projekt drugi tir delamo v naravi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,58

4

Alenka Bratušek | Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je o sporni maketi drugega tira povedala, da njeno ministrstvo projekt v mandatu te vlade izvaja pregledno in učinkovito. | Foto STA

Ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek je o sporni maketi drugega tira povedala, da njeno ministrstvo projekt v mandatu te vlade izvaja pregledno in učinkovito.

Foto: STA

Ministrstvo za infrastrukturo v mandatu te vlade projekt drugega tira med Divačo in Koprom izvaja pregledno in učinkovito, je o sporni maketi drugega tira povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek. "Namesto maket delamo drugi tir v naravi," je dodala in zavrnila odgovornost za postopke, ki jih je vodilo prejšnje vodstvo ministrstva.

"Pri mojem delu sta me vedno vodili preglednost in učinkovitost," je zatrdila Alenka Bratušek in zagotovila, da je tako tudi pri njenem vodenju infrastrukturnega ministrstva. "Projekt drugega tira je dokaz, da smo stvari začeli delati drugače," je dejala ministrica za infrastrukturo.

maketa, drugi tir
Novice Ker niso dobili denarja za maketo, bodo tožili državo #video

Bratuškova: Nismo odgovorni za to, kar se je dogajalo pod prejšnjim vodstvom ministrstva

Ministrica je omenila nedavno predstavljeni investicijski program za največji infrastrukturni projekt v državi, razkritje nekoč tajnih podatkov o pogajanjih z Madžarsko o sodelovanju pri projektu ter to, da so dosegli umika zahtevka po aneksu k pogodbi za pripravljalna dela, ki sta ga vložila izbrana izvajalca Kolektor CPG in Euroasfalt.

"Mislim, da smo projekt, odkar vodim ministrstvo, zastavili tako, kot je treba," je povedala Bratuškova in pri tem zavrnila odgovornost za odločitve prejšnjega vodstva, ko je bil minister Peter Gašperšič, državni sekretar, zadolžen za projekt drugega tira, pa je bil aktualni okoljski minister Jure Leben.

Glede sporne makete drugega tira, za katero je direkcija za infrastrukturo nato razveljavila pogodbo, sicer poteka tudi kriminalistična preiskava. | Foto: STA , Glede sporne makete drugega tira, za katero je direkcija za infrastrukturo nato razveljavila pogodbo, sicer poteka tudi kriminalistična preiskava. Foto: STA ,

"Nikakor nimamo nobene odgovornosti za to, kar se je dogajalo pod prejšnjim vodstvom. Morda ste torej na napačnem ministrstvu," je dejala Bratuškova. "Akterje, ki so bili vključeni v to, bo treba povprašati o konkretnih zadevah," je dodala ministrica.

Novice Je maketa za drugi tir vendarle bila plačana, ampak po ovinkih? #video

Sporna maketa tudi pod drobnogledom kriminalistov

Zatrdila je, da je vnovič opravila pogovor z direktorjem direkcije za infrastrukturo Damirjem Topolkom, ki ji je še enkrat zatrdil, da ni vedel, da bo pri projektu izdelave makete, za katero je bilo izbrano podjetje Art Rebel 9, sodeloval podizvajalec RPS, da se s temi podizvajalci ni srečal in da so se vse vsebinske stvari sprejemale v kabinetu tedanjega ministra za infrastrukturo.

O sporni maketi, za katero je direkcija nato razveljavila pogodbo, se sicer nadaljuje tudi kriminalistična preiskava. "Ko bo znan rezultat preiskave kriminalistov in bo kdorkoli od zaposlenih osumljen kaznivih dejanj oziroma bo v kazenskem postopku, bom ukrepala tako, kot je prav in se od mene pričakuje," je zagotovila ministrica.

Komisija za nadzor javnih financ spet s pomisleki o drugem tiru

Člani parlamentarne komisije za nadzor javnih financ iz vrst opozicije so na današnji nujni seji izrazili več pomislekov o drugem tiru, ki so povezani predvsem s finančno konstrukcijo in enotirnostjo proge. Opozorili so, da je še čas, da se preprečijo nadaljnje slabe odločitve, računskemu sodišču pa so s sklepom predlagali revizijo projekta.

Poslanec SDS Zvonko Černač je v imenu predlagateljev izpostavil, da projekt drugi tir prehaja v fazo izvedbe, "a je še čas, da se preprečijo nadaljnje slabe gospodarne odločitve". Med drugim je Černač podvomil v investicijski program, pri čemer je izpostavil, da se je družba Deloitte, ki je program pripravila, ogradila od kakršnekoli odgovornosti.

Hišne preiskave, Direkcija RS za infrastrukturo, Maribor
Novice Sumljivo naročilo makete za drugi tir: kaj zanima kriminaliste? #foto #video

Družba Art Rebel 9 napovedala tožbo proti državi

Družba Art Rebel 9 bo sicer po poročanju POP TV tožila državo zaradi razdrtja pogodbe, okoljski minister Jure Leben pa očitke, ki letijo nanj v povezavi z maketo, zavrača. V torek je zatrdil, da je o vseh pojasnilih v zvezi s pravnimi postopki pristojen naročnik makete, to je direkcija za infrastrukturo.

"Tožba še ni vložena, to sem preverila, minister Leben pa ve bistveno več od mene o projektu in bo moral še kaj pojasniti, tudi o morebitnih pravnih postopkih," je povedala Bratuškova in se vprašala, kje je bil izvajalec leto dni, odkar je bila pogodba zavrnjena.

"Dajem besedo, da odkar sem ministrica, projekt vodimo popolnoma pregledno in namesto maket delamo drugi tir v naravi," je še poudarila Bratuškova.

Ne spreglejte