Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2019,
11.07

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,42

22

Natisni članek

drugi tir kriminal NPU Danes Danes

Torek, 12. 2. 2019, 11.07

5 let, 2 meseca

Sumljivo naročilo makete za drugi tir: kaj zanima kriminaliste? #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,42

22

V Ljubljani in Mariboru je bilo danes več hišnih preiskav v prostorih državnega organa in prostorov fizične ter pravne osebe. Neuradno preiskujejo domnevno prirejen razpis za maketo za drugi tir. Po informacijah policije gre za utemeljeni sum storitve kaznivega dejana zlorabe položaja.

Spomnimo, da gre za maketo, ki jo je naročila direkcija za infrastrukturo, predmet javnih polemik pa je postala iz dveh razlogov: država je zanjo odštela kar 133 tisoč evrov, hkrati pa je vpogled v potek javnega razpisa direkcije (vodi jo Damir Topolko) pokazal, da je ta pravzaprav izbrala dražjega izmed dveh ponudnikov. Posel je dobilo podjetje Art Rebel 9.

Direkcija je na koncu odstopila od pogodbe, zavrnila račun podjetja Art rebel 9 v višini 134 tisoč evrov, podjetje pa je zabojnik z maketo umaknilo iz Kopra. Topolko je takrat za Delo dejal, da so na direkciji zamenjali skrbnika pogodbe, ki so mu dodelili drugo delo, projekt makete pa je prevzel sodelavec.

Na zagovoru pristojni za javna naročila

Kriminalisti so danes na območju Ljubljane in Maribora preiskovali, kot so sporočili, "storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic".

Preiskave so bile v Ljubljani in Mariboru, osumljene pa so štiri fizične osebe, vendar nihče ni pridržan, so sporočili s policije. Razlog za preiskave je "zagotavljanje dokazov za nadaljnji kazenski postopek" in se nanašajo na postopke javnega naročanja.

Osumljene so štiri fizične osebe, nihče ni pridržan. Hišne preiskave izvajajo zaradi zagotavljanja dokazov za nadaljnji kazenski postopek, odvijajo se v zvezi s postopkom javnega naročila.

Pri preiskovalnih aktivnostih je sodelovalo 25 kriminalistov, predkazenski postopek pa se je začel maja lani.

Koga vse so obiskali kriminalisti?

O preiskavah so nam na direkciji povedali le, da izvajajo hišne preiskave, v okviru katerih "zaposleni sodelujejo in podajajo dodatne informacije oziroma predajajo dodatna gradiva v zvezi z izvedbo javnega naročila za izdelavo makete drugega tira Divača-Koper". Na vprašanje, s kom natančno se pogovarjajo policisti in sum katerega kaznivega dejanja preiskujejo, nam niso odgovorili.

Pred izpostavo direkcije na Kopitarjevi ulici v Mariboru, kjer so služba za javna naročila s področja železniške infrastrukture, sektor za železnice ter oddelek gospodarske javne službe, je bilo mirno (več v spodnjem videu), v stavbi pa naj bi bili kriminalisti. Po poročanju spletnega portala Vecer.com so opravili razgovor z vodjo javnih naročil na direkciji ter Katjo Rašič, ki je bila vodja projekta za izdelavo makete za drugi tir.

Ali so kriminalisti obiskali tudi podjetji, ki sta sodelovali na razpisu, še preverjamo. V podjetju Art rebel 9 telefon zvoni v prazno, direktor Matjaž Požlep je na mobilni številki nedosegljiv, v podjetju RPS (gre za neizbranega ponudnika) pa so nam okrog 11. ure obljubili, da nas bo direktor Branko Filipič poklical nazaj.

Posnetek izpred mariborske izpostave direkcije

 

 

Prirejen razpis ali napaka v Excelu?

Ob razkritju zgodbe z maketo so se pojavila ugibanja o prirejenem razpisu. Če bi se Topolkova komisija držala navodil iz razpisa, bi moral izdelavo makete dobiti cenejši ponudnik, to je podjetje RPS. Topolko je takrat pojasnjeval, da se je zgodila napaka v tabeli v Excelu in da je zato posel dobil dražji ponudnik Art rebel 9.

"Komisija je uporabila program Excel oziroma predlogo, ki se uporablja za ocenjevanje ponudb. V tej predlogi niso bile ustrezno korigirane formule, ki zadevajo to javno naročilo, tako se je zgodil napačni izračun," je domnevno napako na razpisu pojasnil Damir Topolko, prvi mož direkcije za infrastrukturo.

Tako je ob izbruhu afere poročal Planet TV:

Novice Sporna maketa drugega tira: "Obstaja možnost, da se je zgodila računska napaka" #video

Tudi poražencu del pogače

Kljub napaki pa se drugi ponudnik za izdelavo makete, podjetje RPS, na odločitev o izvajalcu ni pritožil. Na vprašanje, zakaj, je direktor RPS Branko Filipič odgovoril: "Na odpiranju ponudb se je izkazalo, da sta bila oddana predloga zastavljena na povsem različnih ravneh. Naša rešitev je bila klasična. Izbrani ponudnik pa je podal rešitev, ki je omogočala dodatne funkcionalnosti. Take makete za našo ponujeno ceno ni mogoče izvesti. V podrobnosti izbora se zato nismo več spuščali in nimamo želje po reviziji postopka."

Pozneje se je izkazalo, da je tudi poraženec na razpisu dobil posel: podjetje Art Rebel 9 je namreč pri RPS naročilo delno izdelavo makete. Direkcija ju je zaradi povezovanja prijavila agenciji za varstvo konkurence. 

Bratuškova: Kriminalistom so na voljo vsi podatki

Nekdanji premier Miro Cerar podpira policijsko preiskavo in iskanje odgovornosti za "napako" pri razpisu za maketo. Tudi infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek pravi, da so kriminalistom na voljo vsi podatki. | Foto: STA , Nekdanji premier Miro Cerar podpira policijsko preiskavo in iskanje odgovornosti za "napako" pri razpisu za maketo. Tudi infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek pravi, da so kriminalistom na voljo vsi podatki. Foto: STA , Ponovimo pa, da država računa na koncu ni plačala. Na to je danes opozorila tudi infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek, ki je novinarjem STA v državnem zboru (DZ) dejala, da s preiskavami ni seznanjena, da ne ve, kje je maketa danes, da pa ji je bilo "zagotovljeno, da zanjo ni bil porabljen niti evro davkoplačevalskega denarja". Dejala je še, da so kriminalistom na voljo vsi podatki, s katerimi razpolagajo v njenem kabinetu in ona sama, če bi jih želeli.

Miro Cerar, ki je bil premier v obdobju domnevno spornega razpisa, tudi infrastrukturni minister Peter Gašpešič je prihajal iz njegove kvote, je danes dejal, da se je vlada makete drugega tira lotila po primerljivih evropskih standardih, pri čemer pa je "žal prišlo do napak ali nepravilnosti na uradniški ravni, ki so zadevo spravile v slabo luč". Zdi se mu prav, da se ugotovi odgovornost za napake in uvede ustrezne sankcije, je dejal za STA. 

Današnji minister za okolje Jure Leben, ki je kot sekretar skrbel za projekt drugega tira, je prek Twitterja sporočil, da je lani notranja preiskava na ministrstvu pokazala nepravilnosti, zato so tudi zavrnili plačilo računa. "Prav je, da organi pregona še dodatno preiščejo primer," je zapisal in dodal, da pri njem hišnih preiskav ni.

Ne spreglejte