Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 3. 2018,
19.20

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

24

Natisni članek

napaka Peter Gašperšič drugi tir

Ponedeljek, 12. 3. 2018, 19.20

6 let, 1 mesec

Sporna maketa drugega tira: "Obstaja možnost, da se je zgodila računska napaka" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,63

24

Država je za deset kvadratnih metrov velik kovinski zabojnik, v katerem je na ogled pettisočkrat pomanjšani projekt drugi tir, plačala več kot 133 tisoč evrov, vendar ob tem naredila napako pri točkovanju o višini ponudbe.

Borut Žebret je v preteklosti vodil javna naročila za Združene narode, ob pogledu razpisne dokumentacije za naročilo zabojnika pa je ugotovil: ali so se na vladi grdo zmotili ali pa namerno priredili dokumente, so poročali na Planet TV.

Navodila za izračun najboljše ponudbe so precej preprosta, še posebej v delu, ki točkuje ponujene cene. V navodilih tako povsem jasno piše: ponudbi ponudnika z najnižjo ceno se dodeli 100 točk. A največ točk je dobilo podjetje Art Rebel 9, čeprav je ponudilo najvišjo ceno.

Izbrani ponudnik bi moral dobiti nekaj več kot 45 točk

Zabojnik drugi tir | Foto: Planet TV Foto: Planet TV Glede na razpisno dokumentacijo bi moral 100 točk dobiti najnižji ponudnik, torej RPS. Art Rebel pa bi v tem delu moral na podlagi enačbe iz dokumentacije za ponujeno ceno 133.590 evrov dobiti zgolj 45,55 točke.

Ob tem so ocenjevali tudi kakovost ponudbe, kjer je Art Rebel v vseh šestih parametrih gladko prekašal cenejšega ponudnika. Večina od 25 točk razlike med ponudnikoma pa gre na račun tega, da so pri izbranem ponudniku na maketi zagotovili tudi premikajoči promet. Torej vlake, ki s pomočjo 3D-tehnologije vozijo po maketi.

Če bi se komisija držala navodil iz razpisa, bi moral izdelavo makete gladko dobiti cenejši ponudnik.

Pri Gašperšiču priznali napako, čakajo rezultate preiskave

Na ministrstvu so napako priznali. "Ker obstaja možnost, da se je zgodila računska napaka pri ocenjevanju ponudb, v Direkciji RS za infrastrukturo v okviru internega postopka pregledujemo dokumentacijo iz postopka oddaje javnega naročila," so sporočili iz ministrstvi za infrastrukturo, kjer bodo predvidoma jutri sporočili rezultate notranje preiskave.

Kaj bi lahko kupili s 133 tisoč evri?

S 133 tisoč evri bi lahko v Ljubljani, kjer so cene nepremičnin najvišje, dobili obnovljeno dvosobno stanovanje v Mostah, na Obali pa celo povsem novo dvosobno stanovanje z balkonom v bližini središča mesta.

V Kopru je država za ta denar kupila železni zabojnik z maketo, ki se je ob obisku Planet TV, samo pet dni po odprtju, že pokvarila.
 

Ne spreglejte