Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 2. 2019,
14.56

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

5

Natisni članek

Jure Leben direkcija za infrastrukturo drugi tir maketa Danes Danes

Torek, 19. 2. 2019, 14.56

5 let, 2 meseca

Ker niso dobili denarja za maketo, bodo tožili državo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

5

Ker podjetje Art Rebel 9 ni dobilo plačanih 133 tisoč evrov za izdelavo makete za drugi tir, je že lani oktobra vložilo predlog za mirno rešitev spora, a se direkcija za infrastrukturo z izvedbo postopka ni strinjala. Zdaj so se po poročanju POP TV v podjetju odločili, da bodo tožili državo.

V podjetju so po poročanju televizije prepričani, da je bila pogodba razveljavljena neupravičeno, zato bodo državo tožili za 133 tisoč evrov. Direkcija je marca lani povedala, da so sicer od pogodbe odstopili, ker izvajalec ni prijavil podizvajalca.

Art Rebel 9: Direkcija je vedela za podizvajalca

V Art Rebel 9 po navedbah POP TV sicer trdijo, da ni res, da direkcija ni vedela za podizvajalca. Predstavnik podizvajalcev je bil med prejemniki elektronske pošte, ki so si jo pošiljali takratni državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo Jure Leben, agencija Futura in direkcija za infrastrukturo, poroča STA.

Še dopoldne smo sicer na Siol.net pisali, da bi lahko imel Art Rebel 9 po besedah našega vira za vložitev tožbe sicer vsaj dva zadržka:

1.  da so izbrali podizvajalca za izdelavo makete in s tem kršili razpisna pravila, in

2. da bi si s tem zaprli vrata za morebitne prihodnje posle z državo.

 

Novice Je maketa za drugi tir vendarle bila plačana, ampak po ovinkih? #video

Ključne številke v aferi z maketo za drugi tir. Video: Planet TV

Jure Leben
Novice Maketa drugega tira: štirje javni uslužbenci osumljeni zlorabe položaja, Leben očitke zavrača #video

"Škandal z maketo je minoren"

Nekdanji član uprave Darsa Stanko Štrajn sicer v svojem komentarju opozarja, da afera, povezana z maketo, ni glavna težava vsega projekta.

"Zagotovo je nemogoče razumeti, da mediji razgaljajo minoren škandal v zvezi z maketo, ne opazijo pa, da 2TDK še vedno nima koncesijske pogodbe, da še vedno ni koncesijske uredbe, da je na vladi sprejet investicijski program, vreden dobrih 800 tisoč evrov, na 316 straneh, enostavno posmeh stroki in tako dalje do 1,2 milijarde evrov, kjer je menda po javnem mnenju prostor za prek 600 milijonov evrov težko korupcijsko tveganje," je zapisal.

Hišne preiskave, Direkcija RS za infrastrukturo, Maribor
Novice Sumljivo naročilo makete za drugi tir: kaj zanima kriminaliste? #foto #video

Štrajn Lebnu očita laži

Ministru za okolje Juretu Lebnu Štrajn očita, da je večkrat javno izjavil, da je pogodba o naročilu izdelave makete med direkcijo za infrastrukturo in podjetjem Art rebel 9 razveljavljena in da proračun Republike Slovenije izvajalcu naročila ni plačal pogodbeno določenega zneska, kar pa po Štrajnovih besedah ni res.

"Ni mogoče vedeti, ali minister Jure Leben s svojimi izjavami namerno zavaja javnost ali pa je toliko neuk, da ne ve, da je razveljavitev pogodbe nekaj drugega kot spor o veljavnosti pogodbe. Res je le to, da dolžnik še ni plačal pogodbeno določenega zneska upniku, vendar bo verjetno po pravnomočnosti sodne odločbe o tej izvršilni zadevi dolžnik prisiljen plačati glavnico, obresti in stroške," je poudaril Štrajn.

Minister Leben se je na to temo danes odzval na Twitterju:

 

 

Ne spreglejte